Menu
Terug

Prachtige foto’s maken met de Huawei P30 Pro

04 november 2019

De grote blikvanger van de Huawei P30 Pro is de spectaculaire vierdubbele camera met technologie van de Duitse high-end camerabouwer Leica. Maar wat heb je nu precies aan een viertal lenzen en een karrenvracht fotofuncties op je smartphone?

Slimme functies in je smartphone

Topsmartphones van alle merken zetten altijd sterk in op fotografie, maar bij de presentatie van de Huawei P30 Pro werd de lat nog maar eens serieus hoger gelegd. Door de vier camera’s op de achterkant en heel wat slimme fotofuncties kan de P30 Pro dingen waar andere smartphones het moeilijk mee hebben. Extreem ver inzoomen bijvoorbeeld, of heldere kiekjes maken als er echt weinig licht is. Huawei maakt hiervoor opnieuw dankbaar gebruik van de hulp die geleverd werd door Leica, de legendarische bouwer van iconische fototoestellen. Opnieuw, want Huawei werkt al enkele jaren samen met Leica om professionele fotografiemogelijkheden naar zijn smartphones te brengen. Met succes!

huawei p30 pro, smartphone

Lens voor elke situatie

Het valt eerst niet op omdat ze discreet in de slanke body van de P30 Pro verwerkt zijn. Maar deze smartphone van Huawei heeft aan de achterkant vier camera’s, naast een flits. Elk onderdeel van deze Leica Quad Camera heeft een eigen lens. Daar is een goede reden voor, want de vier camera’s hebben elk een eigen rol te spelen. Ze vullen elkaar aan, zodat je altijd geslaagde kiekjes maakt. Op een feestje, maar ook op zondagochtend naast het voetbalveld tijdens de wedstrijd van je jongste zoon. Hoe werkt dat juist?

huawei p30 pro, smartphone

Camera 1: 40 megapixels

De camera die de meeste aandacht krijgt vanwege de indrukwekkende cijfers: de Super Sensing Camera met een verbluffende 40 megapixels. Het gaat snel met technologie, maar dat blijft een indrukwekkend aantal megapixels. 40 megapixels was tot voor kort zelfs in professionele spiegelreflexcamera’s ongezien, en nu zit het gewoonweg in je broekzak! De Super Sensing Camera is het manusje-van-alles zeg maar, de camera die in normale omstandigheden de beste keuze is om foto’s te nemen. Ideaal voor detailrijke foto’s en klassieke straatfotografie.

Camera 2: 20 megapixels

De tweede camera met 20 megapixels - ook niet verkeerd - en een supergroothoeklens treden in actie als je een wijds landschap wilt vastleggen of een foto wilt maken van een vriendengroep in een kleinere kamer. Deze lens is ook heel handig om heel creatieve beelden te maken die zullen opvallen op Instagram, bijvoorbeeld. Deze tweede camera heeft een speciale vaardigheid: in de macromodus kan het scherpstellen op objecten op amper 2,5 centimeter afstand, zodat je de kleine details van objecten of insecten kunt fotograferen. Ideaal voor landschappen, creatieve groepsfoto’s en foodfotografie.

Camera 3: zoomen

Wil je net een beeld maken van ietsje verder weg? Een detail op een gebouw of een artiest op het podium? Dan is er de derde camera, uitgerust met een periscopische lens die een 5x optische zoom levert. Optische zoom betekent dat je objecten dichterbij haalt zonder de beeldkwaliteit te verslechteren. Maar er is meer: door AI-software en de ingebouwde beeldstabilisatie (die je trillende handen compenseert) kun je 10x hybride inzoomen zonder in te leveren aan beeldresolutie of beeldkwaliteit. Indrukwekkend, maar het kan nog beter. De P30 Pro kan ook digitaal tot 50x inzoomen, wat wel heel erg ver is. Ideaal voor het maken van natuur-, architectuur- en concertfoto’s.

huawei p30 pro, smartphone

Lens 4: Time-of-Flight

De vierde telg van de Leica Quad Camera is iets speciaal: een zogenaamde Time-of-Flight-camera. Die neemt geen foto’s in de traditionele zin, maar is heel goed in afstanden meten. Die informatie wordt gebruikt in bepaalde fotomodi, samen met de andere camera. Het is dankzij deze speciale camera dat je met de P30 Pro heel kunstige portretten creëert, met de persoon die je fotografeert haarscherp vastgelegd en de achtergrond dan weer met bokeh-effect onscherp gemaakt. De Leica Quad Camera zit qua gebruik wel slim in elkaar. Als je bijvoorbeeld inzoomt door met twee vingers uit elkaar te vegen op het scherm, schakelt de P30 Pro tijdens het zoomen automatisch naar de geschikte camera. Kies je liever manueel de juiste vergroting? Door onderaan het scherm te tikken, ga je in een sprong van 1x naar 5x, 10x of breedhoek. Het effect zie je meteen op het grote scherm.

huawei p30 pro, smartphone

Veel creatieve opties

Qua camera’s biedt de Huawei P30 Pro je een heel stevige basis om heel mooie foto’s te maken. De menu’s van deze smartphone zorgen dat het fotograferen in de praktijk ook heel eenvoudig gaat. Het is heel makkelijk om al die spitstechnologie echt te gebruiken. De camera start automatisch in de Foto-modus op, maar door te swipen, ga je snel naar andere foto- en videostanden. Portret bijvoorbeeld, maakt het creëren van een prachtige foto van je vriend(in) kinderspel. De P30 Pro zal automatisch scherpstellen op het gezicht, de achtergrond onscherp vastleggen en de kleuren optimaliseren om het gelaat mooier te maken.

Nacht-modus

De Nacht-modus is krankzinnig goed. In donkere situaties, waar je met eigen ogen niet goed kunt zien, produceert de P30 Pro in deze modus verrassend detailrijke beelden. Mirakels zijn natuurlijk onmogelijk, maar je gaat toch opkijken als je de resultaten ziet. En als  je de Nacht-modus indrukwekkend vindt, zal de Diafragma-modus je helemaal verbazen. De foto’s die je in deze stand maakt, worden op een bijzondere manier opgeslagen. Achteraf kun je het beeld herbekijken en beslissen om toch een ander deel scherp te maken. Dit is iets dat een conventioneel fototoestel niet zomaar kan.

Voor professionals

Net zoals de betere fotocamera’s kun je de Huawei P30 Pro ook in een Pro-modus gebruiken. Als je deze stand kiest, krijg je opeens veel meer opties. Je kunt zelf allerlei parameters, zoals de ISO-waarde (lichtgevoeligheid), de sluitertijd, de belichtingscompensatie, de scherpstelmodus en de witbalans instellen. Met een beetje kennis of tijd om te experimenteren kun je met deze zaken nog creatievere beelden maken. In de Pro-stand heb je ook meer opties, zoals een handige waterpas en de mogelijkheid om foto’s in RAW-formaat te bewaren. Dit vinden fotografen interessant als ze de beelden achteraf nog willen bewerken.

huawei p30 pro, smartphone

Er is nog véél meer

De laatste fotografiestand bezit een treffende naam: Meer. Kies deze en je krijgt toegang tot talloze speciale standen om unieke foto’s en video’s te schieten, zoals Panorama of HDR. Monochroom is een aanrader om uit te proberen, met verschillende filters voor dramatische zwart-witbeelden, zoals je mag verwachten van een Leica-camera. Met Tijdsverloop kun je iets dat lang duurt toch vastleggen. Denk aan de baan van de maan over de hemel of een dakvideo van een stad die ontwaakt. Slo-mo vertraagt dan weer de tijd, tot 32x. Aan creatieve mogelijkheden geen gebrek, dus! We kunnen je een ding garanderen: eens je begint te fotograferen en filmen met de Huawei P30 Pro zal je niet willen stoppen!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()