Menu
Terug

Samen voor de camera: wat heb je daarvoor nodig?

06 juli 2020

Nu we onze familie en vrienden wat minder mogen zien, is het superbelangrijk dat we elkaar … wat vaker zien. Dat kan perfect via een videochat. Hoe begin je daarmee en wat heb je nodig?

Andere gewoontes

Nog niet zo lang geleden had je voor een videochat dure apparatuur en camera's nodig, en een neefje dat goed thuis was in netwerken en informatica om ervoor te zorgen dat alles werkte. Dat is vandaag gelukkig anders: een recente smartphone of laptop bevat alle hardware die je nodig hebt, en er zijn genoeg (gratis) softwaretools voor videobellen.

Maar zoals je de voorbije maanden ongetwijfeld zelf hebt kunnen merken, is de kwaliteit niet altijd ideaal. Met wat eenvoudige extra’s en een paar handige tips kun je veel beter beeld en geluid krijgen. Dat is aangenamer voor je vrienden en familie waarmee je belt. Je komt ook veel professioneler over als je tijdens een thuiswerkdag moet overleggen met collega’s, of klanten te woord moet staan.

camera, samen, videobellen

Bellen met beeld

Videochatten is niets anders dan bellen met beeld erbij. In plaats van het telefoonnetwerk gebruik je de internetaansluiting thuis. Een groot verschil met een telefoongesprek is dat het heel makkelijk is om met meerdere personen tegelijk te praten. Elke deelnemer moet wel dezelfde app gebruiken en heeft de nodige hardware nodig om elkaar te kunnen horen en zien. Naast een scherm (van een smartphone, tablet, laptop of desktopcomputer) zijn dat een camera, een microfoon en een luidspreker. Als je een recente smartphone of tablet gebruikt, zit al die hardware daarin ingebouwd. Op een laptop of desktop heb je (soms) extra apparatuur nodig.

camera, samen, videobellen

Laat je zien

Een smartphone en tablet hebben een front-facing camera, ook selfiecamera genoemd, waarmee je jezelf in beeld kunt brengen tijdens een videochat. In de meeste chatapps kun je tijdens een gesprek ook overschakelen naar de gewone camera aan de achterzijde van het toestel. Dat is handig om te tonen waar je bent of om oma te laten zien hoe de kleinkinderen aan het spelen zijn.

Gebruik je een computer, dan heb je een streamingcamera nodig. Op een laptop is zo’n camera tegenwoordig bijna standaard ingebouwd. Ook sommige all-in-one desktops, zoals de Apple iMac, bevatten een camera. Heeft jouw computer er geen, dan is een aparte camera snel geïnstalleerd.

Zo gepiept

Het volstaat meestal om de camera aan te sluiten op een USB-ingang van je computer. Bij zo’n camera wordt software geleverd die ervoor zorgt dat je computer het beeld van de camera herkent. In de chatapp die je gebruikt, kies je dan de camera als videobron. Ook als je computer al een ingebouwde camera bevat, kun je overwegen om een externe camera aan te schaffen. Die zorgt voor een veel betere beeldkwaliteit. Vooral bij minder goed licht zullen je gesprekspartners je beter zien.

Laat je horen

Voor het geluid bij een videochat heb je een luidspreker en microfoon nodig. Ook hier bevatten een smartphone en tablet alles wat je nodig hebt. Als je de telefoon voor je uit houdt, hoor je je gesprekspartner via de ingebouwde luidspreker. De ingebouwde microfoon pikt op wat jij zegt.

Ook laptops bevatten meestal een luidspreker en microfoon. Bij desktopcomputers is dat niet altijd het geval. Je kiest dan best voor een externe hoofdtelefoon met ingebouwde microfoon. Waarom geen luidspreker in plaats van een hoofdtelefoon? Omdat de kans dan bestaat dat je microfoon het geluid van de luidspreker opvangt en in de videocall stuurt. Je krijgt dan een fenomeen dat ‘feedback’ heet. In het minst erge geval hoor je een echo, in het slechtste geval wordt het totale chaos.

camera, samen, videobellen

Sluit je af

Als je vaak videocalls doet in een rumoerige omgeving, is het een goed idee om te investeren in een externe hoofdtelefoon met ruisonderdrukking. Als je die activeert, heb je geen last meer van je buurman die zijn gazon maait terwijl jij aan het bellen bent met je collega. Ook als je belt via een smartphone of tablet is zo’n hoofdtelefoon met ruisonderdrukking een groot pluspunt.

Ruisonderdrukking kan wel niet voorkomen dat je microfoon storende omgevingsgeluiden oppikt. Tip: zet je microfoon op dempen (mute) wanneer je niet aan het woord bent. Vergeet niet hem weer te ontdempen wanneer je iets wilt zeggen!

camera, samen, videobellen

Goed in beeld

Let er op dat je zelf goed in beeld komt. Omdat het vermoeiend is om een smartphone de hele tijd in de hand te houden, zetten sommigen hem op een tafel. Dan wijst de camera naar boven, en komen je neusharen en dubbele onderkin in beeld. Het is beter om de smartphone wat hoger te zetten. Je kunt daarvoor een handig statiefje gebruiken.

Hetzelfde geldt voor je laptop. Als je die gewoon op een tafel zet, is de camera naar boven gericht en ziet je gesprekspartner meer van het plafond dan van de kamer. Gebruik een laptopstandaard om hem hoger te zetten, zodat de camera recht naar voor wijst. Met telefoonboeken zou het ook kunnen, maar wie heeft die nog?

Kies je tool

Om te videochatten heb je software nodig. Je hebt de keuze uit een hele lijst, met als bekendste Skype, WhatsApp, Facebook Messenger, Google Hangouts en FaceTime. Iedere deelnemer moet hetzelfde programma of app gebruiken. Spreek dus op voorhand af. Wie geen Facebook-account heeft, kan bijvoorbeeld Facebook Messenger niet gebruiken. FaceTime werkt uiteraard op Apple-producten, maar niet op Android en Windows. Whatsapp is erg makkelijk te gebruiken omdat je in principe alleen een telefoonnummer nodig hebt om iemand terug te vinden. Op Skype kan het soms lastig zijn om te weten wie er achter een gebruikersnaam schuilgaat.

Tools voor thuiswerkers

De chatprogramma’s die we hierboven opsomden, volstaan voor eenvoudige videochats. Om samen te werken, zijn extra mogelijkheden nuttig. Zo kun je een scherm delen, waarbij alle deelnemers zien wat er op het scherm van de presentator gebeurt, of samenwerken aan een document. Ook hier zijn verschillende opties, zoals Microsoft Teams, Skype for Business, Zoom of het Belgische Vectera. Uiteraard moet iedereen wel dezelfde software gebruiken om ermee aan de slag te gaan.

camera, samen, videobellen
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()