Menu
Terug

Zo kies je tussen de Samsung Galaxy S10 en de Apple iPhone X

Leestijd minuten
09 maart 2019

De gloednieuwe Samsung Galaxy S10 is de nieuwe uitdager voor de Apple iPhone X. Het zijn beide spectaculaire smartphones, en dat maakt het kiezen er niet eenvoudiger op. Tijd om de belangrijkste verschillen op te lijsten.

Op zoek naar een topsmartphone?

Wie op zoek gaat naar een echt toptoestel komt snel terecht bij de smartphones van de populairste fabrikanten ter wereld: Apple en Samsung. De iPhone X en de gloednieuwe Galaxy S10 zijn hun zogenaamde vlaggenschepen, toestellen met de beste camera’s en technologische snufjes aan boord. In dit artikel vergelijken we de twee toestellen en geven we de verschillen aan. Welke van deze smartphones het best bij jou past, hangt af van welke zaken jij belangrijk vindt. Ook dit nog: de Galaxy S10 heeft een grotere broer, de Galaxy S10 Plus. Behalve het grotere scherm en de selfiecamera verschilt de Galaxy S10 Plus nauwelijks van de Galaxy S10.

Elk een eigen design

Apple en Samsung zijn beide liefhebbers van baanbrekend design. Hun smartphones presenteren zich als een groot scherm, met daaronder amper een behuizing. Een groot voordeel: ze hebben grote schermen, maar blijven toch relatief compact. De iPhone X en de Galaxy S10 passen dus probleemloos in je jaszak of handtas.

De iPhone X was bij zijn introductie revolutionair omdat het toestel als eerste bijna volledig uit een scherm leek te bestaan. Schermranden zie je niet. Bovenaan heb je een notch (uitsparing) met plaats voor de selfiecamera en bijkomende sensors. De metalen zijkanten rondom geven hem een extra streepje klasse. De achterkant is van glas, wat heel elegant overkomt.

De Galaxy S10 heeft een Cinematic Infinity-scherm dat heel de voorkant inneemt. Schermranden zijn er aan de zijkant helemaal niet, onder en boven is er een subtiele randje. Er is geen notch, enkel een gaatje in het scherm waarachter de camera zit. Bij de Galaxy S10 Plus is dit gaatje wat ovaler. De achterkant bestaat uit Gorilla Glass 5-glas. Bij Galaxy S10 Plus is een fraaie keramische afwerking mogelijk die wel heel prettig in de hand ligt.

Een camera is niet genoeg

De nieuwste topsmartphones hebben meerdere camera’s aan boord. Zo ook de iPhone X (heeft er twee) en de Galaxy S10 (heeft er drie). De camera’s werken niet samen, maar vullen elkaar aan. Ze bezitten elk een bepaald soort lens die bij een bepaalde soort foto of video past. Naargelang wat je fotografeert, schakelen de iPhone X en Galaxy S10 automatisch naar de juiste camera.

De iPhone X bezit twee 12-megapixel camera’s. Eentje heeft een lichtgevoelige (f/1,8), brede lens (goed voor grote groepen mensen en landschappen), de andere camera bezit een telelens met een optische 2x zoom waarmee je vanop afstand iets van nabij kunt fotograferen. Een hertje achteraan in de tuin, bijvoorbeeld. Beide camera’s hebben optische beeldstabilisatie, waardoor je scherpere foto’s en video’s zonder schokken maakt.

De Galaxy S10 komt met drie camera’s: twee optische gestabiliseerde camera’s van 12 megapixels elk en eentje van 16 megapixels. De 16-megapixel camera bezit een ultrabrede lens (f/2,2), waarmee je in een foto heel breed kunt fotograferen. De eerste 12-megapixel camera komt met een telelens met 2x optische zoom, de tweede 12-megapixel camera is zeer lichtgevoelig (f/1,5) en heeft Dual Pixel-autofocus. Dual Pixel is zeer nuttig voor snelle, spontane foto’s die anders zouden mislukken. De Galaxy S10 stelt snel scherp en levert ook binnen en ’s avonds mooie foto’s af.

Selfies van de besties

De camera vooraan is bijna even belangrijk als die achteraan. Als je graag selfies neemt op concerten en feestjes is lichtgevoeligheid belangrijk (hoe goed ze fotograferen bij weinig licht). Bij de iPhone X vind je een selfiecamera van 7 megapixels met een HDR-functie die tegenlicht tegenwerkt en een relatief lichtgevoelige lens van f/2,2. Echt handig is de Portrait Mode die bijna professionele portretten oplevert met het gezicht scherp en de achtergrond vervaagd. Knap!

De Galaxy S10 countert dat met een 10-megapixel Dual Pixel-camera met een lichggevoelige (f/1,9) breedhoeklens. Hierdoor is hij heel geschikt voor selfies van een groep besties. Iedereen geraakt op de foto! Op dit vlak voegt de Galaxy S10 Plus nog wat toe. Naast de 10-megapixel camera van de Galaxy S10 bezit hij een dieptesensorcamera die zorgt voor snellere autofocus.

Android vs iOS

De Galaxy S10 draait Android van Google, de iPhone X gebruikt iOS van Apple. Zowel Android als iOS doen veel dezelfde zaken, maar wel op hun eigen manier. Dat maakt dat de bediening van de Samsung- en Apple-smartphone toch wel helemaal anders is. Je moet je keuze niet laten afhangen van apps, want bijna alle apps vind je in de App Store en in de Google Play Store terug.

Het grote voordeel van iOS is dat het heel nauw samenwerkt met macOS. Heb je een Mac-computer en gebruik je de clouddiensten van Apple, dan integreert de iPhone X daar naadloos mee. Een berichtje beginnen op je smartphone en afwerken op je iMac kan bijvoorbeeld.

De Galaxy S10 werkt dan weer uitstekend samen met de diensten van Google, zoals Gmail en Google Maps. Op je laptop een bestemming op Maps opzoeken en de route met een klik naar je Galaxy S10 sturen is bijzonder praktisch. Het delen van dingen naar andere apps gaat ook heel vlot bij Android. Een foto naar Whatsapp sturen of een document naar Dropbox doe je heel makkelijk. Samsung heeft bovendien Android uitgebreid met handige functies.

Slimme features

Bij topsmartphones als de iPhone X en de Galaxy S10 mag je de nieuwste snufjes verwachten. En hoera, Apple en Samsung stellen niet teleur. De iPhone X ontgrendelen doe je door er naar te kijken. De camera vooraan herkent je automatisch en doet het nodige. Ook slim is de ingebouwde ruisonderdrukking, waardoor je bij het bellen minder last ondervindt van omgevingsgeluid. Een derde handigheid is draadloos opladen. Vergeet het zoeken naar een kabeltje net voor je gaat slapen. Legt de iPhone X neer op een draadloze lader op je nachtkastje en ’s morgens sta je op met een volledig opgeladen smartphone.

De Galaxy S10 ontgrendel je snel door je vinger even op het scherm te leggen. Ja, de vingerafdruksensor zit helemaal verstopt onder de display. Handige extra’s zijn de ingebouwde hartslagmeter en de DeX-accessoire. Dit is een soort adapter waarmee je de Galaxy S10 aansluit op een monitor zodat je hem kunt gebruiken als computer. Er verschijnt dan zelfs een bureaublad lijkend op dat van Windows op je laptop!

Zo, nu is het aan jou. Ga je voor de elegante uitstraling van de iPhone X en de vele handigheden van iOS, of voor de revolutionaire Galaxy S10 met talloze knappe functies?

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()