Menu
Terug

Schijfmanagement

Nooit genoeg opslagruimte
Leestijd minuten
27 November 2017

Of je nu foto’s, muziek of films verzamelt, ooit staat je harde schijf propvol! Of dat een drama, dan wel een kort ongemak is, hangt af van hoe je jezelf organiseert en wat je klaar hebt staan om je overdaad aan bestanden op te vangen.

Klassieke schijf en SSD

Een SSD of Solid State Disc bestaat uit geheugenchips en is daardoor veel sneller dan traditionele harde schijven. Klassieke Hard Disk Drives of HDD’s bestaan uit schijven die aan hoge snelheid draaien en koppen die bewegen terwijl ze magnetische deeltjes lezen of schrijven. Als je vindt dat dit klinkt alsof het snel kapot kan gaan, dan heb je niet echt ongelijk. En toch blijven we HDD’s gebruiken, deels omdat SSD’s nog betrekkelijk duur zijn, wat uitgedrukt wordt in een prijs per gigabyte. Die krijg je door de prijs van een schijf te delen door de capaciteit.

Nooit genoeg opslagruimte - hardware

Honger naar meer

Iedereen gebruikt elk jaar meer en meer data. Ericsson, maker van netwerkapparatuur, schatte recent nog dat een gemiddelde West-Europeaan 1,9 GB per maand verbruikt - en dat puur via zijn smartphone. Tegen 2021 zal dat stijgen tot 21 GB. Per maand! Komt daarbij dat mediabestanden alsmaar meer ruimte innemen. Je smartphone fotografeert met meer en meer megapixels, camera’s produceren foto’s met steeds meer pixels, video maakt de sprong van Full HD naar 4K en muziekbestanden worden groter omdat we een betere kwaliteit wensen. De nood aan meer opslagruimte heeft veel te maken met onze honger naar een betere beeld- en geluidskwaliteit.

Nooit genoeg opslagruimte - schijven

Het loopt langzaam vol

Welke opties heb je om toch nog te blijven werken als de schijf van je laptop of pc stilaan volloopt? Een eerste optie is proberen te ontdekken welke gigantische, overbodige bestanden je schijf bezetten. Windows 10 komt met de Disk Cleanup-app. Je vindt die nog het snelst via het vergrootglaspictogram onderaan het Bureaublad. Deze app is heel rudimentair en neemt enkel bepaalde systeembestanden in het vizier. Een ander trucje is in Verkenner naar de C:-schijf te gaan en dan in het zoekvenster ‘size:’ te typen. Je krijgt dan een lijst waarbij je kunt kiezen uit verschillende bestandsgroottes. Let wel dat je geen belangrijke bestanden elimineert!

Meer ruimte scheppen

Het kan goed zijn dat je na een stevige opruimbeurt toch nog opslagruimte tekort komt. Dan rest er maar een ding: opslagruimte toevoegen. Bij een desktop-pc heb je de optie om een interne harde schijf te vervangen door een nieuw, groter model. Echt moeilijk is het niet, maar je kunt dit misschien best overlaten aan een pc-technicus. Bij een laptop kan het ook interessant zijn om de interne harde schijf te vervangen door een SSD. Je wint dan niet enkel opslagruimte, maar mogelijk ook wat snelheid. Een SSD is altijd sneller dan de HDD in de laptop. Een SSD kun je trouwens ook bij een desktop-pc gebruiken, maar het is vaak beter om die dan naast je bestaande harde schijf te installeren.

Extern is simpel

Wil je niet onder de motorkap duiken? Gebruik dan een externe harde schijf. Dat is extreem gemakkelijk, zowel onder Windows als bij macOS. De meeste externe schijven verbinden via USB. Heb je een nieuwere pc of laptop, dan is een USB 3.0-schijf een aanrader. Heb je iMac of Powerbook van Apple, dan kun je eveneens opteren voor een schijf met een Thunderbolt-aansluiting. Zo kun je een zogenaamde daisy-chain van Thunderbolt-schijven maken. Maar dit is iets dat meestal enkel professionals doen die snel aan veel data moeten kunnen, zoals videomonteurs.

Nooit genoeg opslagruimte - USB

Welke types?

De eenvoudigste zijn USB-schijven met een 2,5-inch harde schijf. Die halen hun stroom via de USB-kabel, zodat je geen bijkomende adapter moet gebruiken. Je hebt ook heel compacte, externe SSD’s die nauwelijks groter zijn dan een visitekaartje. Ze zijn zeer handig en robuust, maar kosten per gigabyte meer dan een gewone USB-schijf. Zoek je externe opslag voor je desktop-pc? Dan is een USB-schijf met een 3,5-inch HDD een goede keuze. Ze hebben een eigen stopcontact nodig, maar de prijs/opslagruimteverhouding zit heel goed.

Nooit genoeg opslagruimte - cloud

Safety first

Wat als je echt zeker wilt zijn dat je door een defecte harde schijf geen waardevolle bestanden verliest? Dan is de gedroomde oplossing netwerkopslag. Het komt erop neer dat je opslag hebt die mee op het netwerk hangt en door iedereen bij je thuis kan bereikt worden. De klassieke manier om dit te doen, is via Network Attached Storage of NAS-toestel waar een of meerdere schijven in steken en dat via een netwerkkabel aan de router hangt. Zo’n toestel lijkt een heel technisch iets, maar bij de meeste kun je de software instellen via een eenvoudig stappenplan.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()