Menu
Terug

Scoren met Instagram

20 maart 2018

Je hebt er ongetwijfeld al over gehoord of misschien gebruik je het al: Instagram. Deze website en gratis mobiele app om digitale foto’s en video’s met een speelduur tot zestig seconden uit te wisselen, is erg populair. Wij geven graag de nodige gebruikstips voor beginnende en gevorderde Instagram-gebruikers.

Instagrammadingens?

Ben je een van de circa 800 miljoen actieve Instagram-gebruikers? Dan mag je deze alinea vlot overslaan en meteen onze tips ontdekken. Voor de rest: welkom bij Instagram. Om met Instagram aan de slag te gaan, volstaat het om de app te downloaden vanop de Google Play Store (Android) of de App Store (iOS). Het is ook beschikbaar voor Windows 10. Je kunt Instagram via de browser online bezoeken, maar dan kun je geen foto’s toevoegen. Dat is natuurlijk waar het allemaal om draait. Instagram-foto’s zijn inmiddels echt een begrip geworden. Je herkent ze onmiddellijk vanwege het vierkante formaat (meestal) en de kleurfilters die dienen om de foto’s pakkend te maken. Ben je meer een fan van filmpjes? Die kun je ook posten.

#1 Vierkant en anders

Oorspronkelijk kon je enkel vierkante foto’s posten op Instagram. Inmiddels is het ook mogelijk om te kiezen voor liggende of staande, rechthoekige beelden. Je doet dat door bij het gekozen beeldje te tikken op het pictogram met twee hoekjes. Je kunt altijd inzoomen en verplaatsen door te vegen. Pas wel op bij het inzoomen dat je niet eindigt met een heel korrelige foto.

instagram - vierkant en anders
instagram - een filter kiezen

#2 Een filter kiezen

Vele andere apps apen het na, maar Instagram blijft de koning van de fotofilters. Er wordt wel eens over geklaagd omdat het resultaat soms onnatuurlijk lijkt, maar wat ons betreft, zijn ze een geslaagde manier om een saaie foto toch boeiend te maken. Je past een filter toe net als je een beeld geselecteerd hebt. Je ziet onderaan het scherm dan een viertal kleine voorbeeldfoto’s met een bepaalde filter toegepast. Door te vegen, verschijnen er meer. Tik gerust op een filter om het effect in het groot te bewonderen. 

#3 Straffe verschillen

Je zal merken dat filters altijd een zeer uitgesproken effect hebben. ‘Moon’, ‘Willow’ en ‘Inkwell’ bijvoorbeeld, toveren je kiekje om naar een kunstig zwart-witbeeld. Een aantal, zoals ‘Reyes’ of ‘Nashville’, zorgen voor een blekere, uitgewassen uitstraling. Ze voelen wat melancholisch aan. Dan heb je andere (‘Ludwig’ is een favoriet) die drama toevoegen door de kleuren en het contrast intenser te maken. Maar je moet niet concreet weten wat elke filter doet. Gewoon kiezen wat je mooi vindt.

instagram - straffe verschillen
instagram - manueel kan ook

#4 Manueel kan ook

Misschien vind je de filters van Instagram wat te cliché. Zorg dan voor je eigen look! Tik na de fotoselectie op ‘Bewerken’. Onderaan zie je dan een heel aantal instellingen (zoals Helderheid, Verzadiging en Contrast) die je kunt selecteren en aanpassen. Vignette en Tilt Shift zijn twee instellingen die je kunt gebruiken om een bepaald deel van de foto meer in de kijker te zetten. Bonustip: subtiel te werk gaan is vaak beter.

#5 Recht is beter

Bij fotografie geldt: volg de regels, tenzij je ze opzettelijk breekt. Tenzij je echt een scheve foto wilt maken (wat leuk kan zijn om een gek perspectief te creëren), zorg je best dat een onderwerp recht in beeld komt. Zeker bij portretten is dat een goed idee. Toch fout gefotografeerd? Via ‘Aanpassen’ bij ‘Bewerken’ kun je een beeld rechttrekken.

instagram - recht is beter
instagram - op het rooster gelegd

#6 Op het rooster gelegd

Op Instagram zijn de regels wat losser dan bij klassieke fotografie. Toch is het geen slecht idee om de regel van derden toe te passen. Beeld je in dat je foto door twee horizontale en twee verticale lijnen in negen gelijke vierkanten is verdeeld. Plaats aandachtrekkende zaken (zoals de ogen van een model) op een van de kruisingen. Heb je weinig verbeelding? Geen probleem, plaats je vinger op de gekozen foto en verplaats het. Instagram zal tijdens het verplaatsen een derdenrooster tonen.

#7 Beetje consequent zijn

Misschien gebruik je Instagram gewoon om leuke beelden te delen, mogelijk wil je opvallen met je favoriete hobby of nieuwe look. Het mooie aan Instagram is immers dat je een wereldwijd publiek kunt bereiken als je kiekje viraal gaat. Ben je inderdaad van plan om een Instagrammer te worden, dan is het een goed idee om een bepaalde stijl te blijven hanteren. En dan bedoelen we zowel qua uitstraling (zoals de filters) als het onderwerp van je beelden. Als je heel de tijd je eigen beelden van koersfietsen post, dan is het een beetje gek om er een babyfoto tussen te gooien. Echt kwaad kan het natuurlijk niet.

instagram - beetje consequent zijn
instagram - gebruik de eigen camera app

#8 Gebruik de eigen camera-app

Je kunt vanuit Instagram direct foto’s en video’s maken. Het voordeel is dat je er dan meteen eentje creëert in het juiste formaat. Gebruik je de camera-app van je smartphone, dan maak je een rechthoekiger beeld dat je in Instagram wellicht moet bijsnijden. Dat lijkt meer werk. Toch is het een goed idee om te kiezen voor de camera-app. Er zijn bepaalde functies (zoals stabilisatie of achteraf scherpstellen) die enkel in de app van de smartphonefabrikant werken. Om een video te maken is de Instagram-app dan weer net iets handiger.

#9 Meerdere beelden

Instagram draait helemaal rond die ene pakkende foto. Je kunt er meerdere in een keer tonen. Er zijn twee opties: meerdere foto’s combineren tot een foto of verschillende foto’s in een slideshow plaatsen. De eerste optie vereist dat je een bijkomende app (Layout for Instagram: Google Play Store - App store) downloadt; een slideshow maak je vanuit Instagram zelf. Je kiest zelf of je de filter per foto aanpast, of dezelfde voor de hele slideshow gebruikt. 

instagram - meerdere beelden
instagram - video maar leuker

#10 Video, maar leuker

Layout is niet de enige app die Instagram aanbiedt om leuke dingen te doen. Met de Boomerang-app (Google Play Store - App store) kun je korte GIF-filmpjes maken die blijven herhalen, wat altijd een grappig resultaat oplevert. Hyperlapse is even verbluffend (enkel in de App store). Deze app is een toffe manier om iets dat lang duurt samen te vatten in een supersnelle video.

#11 Beetje vals spelen

Je ziet op Instagram soms waanzinnig mooie foto’s. Te mooi denk je soms misschien om met een smartphone te zijn genomen. En dat klopt misschien wel: er zijn zeker mensen die foto’s nemen met een echte fotocamera om op Instagram te plaatsen. Niks mis mee en het is ook niet verboden. Het doen is niet moeilijk, maar wat omslachtig. Je moet de foto van je camera naar je mobiele toestel brengen. Sommige fotocamera’s beschikken over WiFi of NFC en kunnen beelden draadloos doorsturen naar je smartphone. Bij oudere camera’s ga je het bestand manueel moeten overzetten.

instagram - beetje valsspelen
instagram - hashtaggen maar

#12 hashtaggen maar!

Instagram draait rond foto’s, maar hoe zorg je dat mensen je kiekjes zien? Door te hashtaggen natuurlijk! Bij elke foto kun je een beschrijving plaatsen. Een beetje uitleg of een grapje, jij kiest. Maar rond af met hashtag-termen, want op basis daarvan zoeken andere Instagram-gebruikers foto’s. Heb je net je nieuwe wagen ontvangen en wil je er mee uitpakken, gebruik dan hashtags zoals #nieuweauto #rijplezier. Wil je wereldwijd gaan, doe er dan ook meteen hashtags in het Engels (#car, #driving) en andere talen bij.

Hé, wist je dit al? MediaMarkt ging onlangs ook zelf aan de slag met Instagram.