Menu
Terug

Smartwatches: wat zijn de verschillen en welke past bij jou?

15 februari 2021

Het toestel van 2021? Dat wordt de smartwatch. Daar zijn onze experts het alvast over eens, en als we naar de nieuwe modellen kijken, kunnen we hen geen ongelijk geven. Of je nu een sportfan, digitale kantoorwarrior of gewoon een gagdetfreak bent, dit zijn de smartwatches om naar uit te kijken!

Meer dan uurwerk

“Hoe laat is het?” Bijna iedereen kijkt nu op zijn smartphonescherm, want een klassiek horloge draagt bijna niemand meer. Jij waarschijnlijk ook niet? Toch is er een heel goede reden om weer een uurwerk aan je pols te dragen. Maar dan wel een slim. Met een smartwatch meet je allerlei lichaamsfuncties, zoals je hartslag of aantal afgelegde stappen. Die data kun je combineren met apps op het slimme horloge of je smartphone om een beeld te krijgen van je levensstijl. De volgende stap is meer (of beter) bewegen en sporten. Kortom, een smartwatch is een zeer handig hulpmiddel geworden om gezonder te leven.

smartwatches

Voor een beter leven

Het gaat dan niet enkel om het afleveren van nog betere prestaties. Sommige horloges mikken breder dan dat. Ze bezitten functies die werken aan je welzijn, bijvoorbeeld door stressniveaus te meten en ademhalingsoefeningen aan te bieden. En dan zijn er nog functies die nuttig zijn in andere situaties. Navigatie bijvoorbeeld, zodat je al wandelend door een vreemde stad niet verloren loopt. Je kunt in huis slimme toestellen bedienen, zoals speakers of verlichting. Zo wordt die smartwatch een afstandsbediening voor je smartphone. Laat die maar in je jaszak of handtas zitten.

smartwatches

Armband of horloge?

In de winkel vind je veel horloges. Je kunt ze grofweg opdelen in twee categorieën: de activitytrackers (ook fitnessarmbanden genoemd) en de smartwatches en sporthorloges. Zoals de naam laat uitschijnen, zijn de fitnessarmbanden hoofdzakelijk gericht op mensen die actiever willen leven. Omdat ze wat slanker en kleiner zijn, zijn deze armbanden veel discreter en hebben ze minder functies. Je kunt ze enkel tijdens het sporten dragen of heel de dag aanhouden.

Voor de sporter

Smartwatches en sporthorloges zijn geavanceerder en bieden meer opties. Ze zijn wat forser en lijken net echte uurwerken, behalve dat ze een display hebben. Hierop verschijnt heel wat meer dan enkel de tijd. Slimme horloges heb je voor verschillende doelgroepen. Er zijn geavanceerde sporthorloges die veel sportdisciplines ondersteunen en gevorderde functies bezitten. Je kunt bijvoorbeeld uitgebreid je lichaamsfuncties meten of verbinden met sensors op je fiets. In deze categorie vind je ook zeer gespecialiseerde modellen, bijvoorbeeld voor de gedreven hardloper of voor mensen die gaan rondtrekken in de bergen.

Voor de fashionista en comfortzoeker

Sporthorloges zijn meestal stevig gebouwd uit kunststof en bestand tegen de natuurelementen. Wie iets modieuzer wenst, kan terecht bij smartwatches met een verfijnd design. Vaak zijn ze gemaakt uit een hoogwaardig metaal en kun je ze combineren met horlogebanden uit kunststof of leder. Deze uurwerken zijn bedoeld om altijd te dragen, ook bij een maatpak of avondkleed. Dit betekent echter niet dat deze designhorloges onsportief zijn. Ook hier vind je veel sportfuncties, naast andere slimme zaken. Op bepaalde smartwatches kun je ook apps van derden installeren, zoals van Spotify of Hue. Helemaal uit een sf-film gegrepen is dat je tegen sommige smartwatches kunt praten. Bijvoorbeeld om een afspraak in te plannen of iemand op te bellen. Ze werken dan vaak ook met Siri of Google Assistant samen.

smartwatches

GPS

De meeste activitytrackers en veel slimme horloges gebruiken de GPS-functie van je smartphone om je positie te bepalen. Handig, want zo kun je bijvoorbeeld achteraf in Strava je afgelegde route zien. Er zijn ook modellen met een eigen GPS-ontvanger en zelfs ingebouwde navigatie. Dit laatste type is vooral geliefd bij avonturiers.

Bij sommige smartwatches kun je apps installeren, bij andere niet. Bij fitnesstrackers is het doorgaans niet mogelijk. Als je meer wilt dan de ingebakken functies moet je dus het juiste horloge kiezen. Bij de meeste smartwatches met Wear OS (Google) of watchOS (Apple) kun je apps van derden installeren.

smartwatches

Bandenwissel

Door het intense sporten kan een horlogeband na een langere tijd wat verslijten of kleurverlies ondervinden. Gelukkig kun je bij de meeste activitytrackers de band wel vervangen. Bij smartwatches wordt er vaak gewerkt met standaardmaten, zodat je ook een bandje naar eigen smaak kunt aanbrengen.

Traditionele horlogemakers zien de bui ook wel hangen. Daarom brengen ook zij slimme uurwerken uit. Vaak gaat het wel om zogenaamde hybride modellen. Dit zijn klassieke uurwerken met een aantal slimme functies of een kleine display.

Als een koning

Je moet geen koning zijn om een kroon te hebben. Uurwerken hebben er ook eentje, het ronde draaiknopje dat vroeger diende om een horloge op te winden. Sommige smartwatches hebben de kroon weer afgestoft als multifunctionele druk- en draaiknop. Of er is een moderne versie van de duikersring rond het scherm waarmee je kunt navigeren door de menu’s.

Via je smartwatch met iemand telefoneren is niet altijd mogelijk. De modellen die het wel kunnen, werken meestal als handenvrijkit voor je smartphone. Er zijn echter ook horloges waar je een SIM-kaart in stopt zodat je ook zonder telefoon in de buurt kunt bellen en online gaan.

Wijzerplaten

Een klassiek horloge dat je beu bent ligt snel ergens stof te vergaren. Bij een smartwatch verander je de wijzerplaat om iets totaal nieuw te krijgen. Kies een nieuwe look, maar ook welke informatie je altijd wilt aflezen. Hou het simpel met enkel wijzers of krijg in een oogopslag te zien hoeveel stappen je aflegde of de calorieën die je verbrand hebt.

Slimme horloges en activitytrackers bevatten verschillende sensors om allerlei zaken te meten. Er zit soms wel wat verschil op. Check dus zeker de specificaties van een model om zeker te zijn dat het doet wat jij nodig hebt.

smartwatches
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()