Menu
Terug

Tablets voor kinderen

28 maart 2020

Kinderen houden van tablets en zowel voor ontspanning als voor het huiswerk is de tablet onmisbaar geworden. Maar wat heb je als ouder nodig om je kind de beste en veiligste tabletervaring te geven?

Onmisbaar in het gezin

In veel gezinnen is de tablet niet meer weg te denken. Voor (kleine) kinderen is het toestel onweerstaanbaar. Om te spelen, hun eigen series te bekijken, dingen op te zoeken voor school en om de nieuwste YouTube-sensaties te ontdekken. Er zijn zo veel dingen die je op een tablet kunt doen. Veel ouders denken meteen aan games. Niet onterecht, want gamen op de tablet is nu eenmaal enorm leuk. Maar er is zo veel meer mogelijk!

tablets, kinderen

Spelenderwijs leren

Er zijn talloze apps om spelenderwijs te leren, bijvoorbeeld. Neem nu Music4Kids, een guitige app om te leren musiceren met een vogeltje, of de Wereld van Nijntje, een rustgevende, maar leerzaam leerspel met het bekende konijn. In de lagere school komt daar ook nog huiswerk bij. In Vlaamse scholen is het Bingel-platform bijvoorbeeld ingeburgerd, een handige en speelse webapp waarmee leerkrachten opdrachten en oefeningen voor thuis aan leerlingen kunnen geven. De tablet maakt het ook eenvoudig om dingen op te zoeken - nuttig als die eerste spreekbeurt of actuabespreking zich aandient.

tablets, kinderen

Ook ontspannen

Een typische gezinsavond dertig jaar geleden: iedereen in de zetel, kijkend naar hetzelfde BRT-programma op een kolos van een televisie. Anno 2020: een flinterdun beeldscherm hangt aan de muur, waar een of twee mensen uitgesteld het nieuws op bekijken. Verder in de zetel een paar kinderen die elk op hun eigen tablet en eigen Netflix-profiel kijken naar hun eigen favoriete serie. Je kunt die tv-avond van weleer misschien soms missen (niets houdt je tegen om het af en toe te organiseren), maar langs de andere kant krijgt iedereen wel iets te zien dat echt bij hen past. Een driejarige kijkt nu eenmaal naar andere zaken dan een achtjarige. Als ouder houd je natuurlijk een oogje in het zeil. Handig is dat streamingdiensten goed aangeven voor welke leeftijd iets geschikt is en zelfs beperkte profielen voor kinderen voorzien.

Welke tablets zijn geschikt?

Het juiste antwoord op die vraag hangt van de leeftijd van je kinderen af. Voor heel jonge kinderen bestaan er toestellen die helemaal op maat zijn. Ze zijn kleiner en bezitten kleurrijke behuizingen die ook wel tegen een stevig stootje kunnen. Kinderhandjes, weet je wel. Op toestellen zoals deze draait meestal een versie van Android die beveiligd is en waar je niet zomaar apps op kunt installeren. Standaard komen ze wel met games en leuke apps die voor de allerjongsten geschikt zijn. Een app om te kleuren of muziek te maken, bijvoorbeeld. Deze kindertablets zijn bedoeld voor kleuters en jonge scholieren, maar zodra ze iets ouder worden, schakel je snel over naar een volwaardige tablet met een groter scherm en meer mogelijkheden. Aan een ‘grote’ tablet kun je bijvoorbeeld ook een extern toetsenbord hangen. Dat is handiger als er huiswerk moet worden gemaakt. Maar een volwaardige tablet aan je kind geven wil nog niet zeggen dat je het toestel niet ‘kids-proof’ moet maken.

Bescherm de buitenkant

Tablets zijn alomtegenwoordig en worden heel intensief gebruikt. Je zou bijna uit het oog verliezen dat het een kostbaar toestel blijft - eentje dat overal in huis rondslingert. En dingen die veel worden vastgenomen en weer weggelegd lopen nu eenmaal het risico dat er iets mee gebeurt. Iemand loopt naar de keuken met de tablet in de handen en struikelt, de tablet wordt argeloos half op de rand van de koffietafel gelegd en valt op de grond, of de klassieker: een speelgoedautootje vliegt door de lucht en landt recht op het glazen scherm van je fonkelnieuwe toestel. Korte samenvatting: je zorgt best voor enige vorm van bescherming voor je tablet.

tablets, kinderen

Bescherm je scherm

Een eerste stap kan een screenprotector zijn: een zelfklevende, (bijna) onzichtbare laag op het scherm. Dit is heel doeltreffend om kleine krassen en vuil te voorkomen. Deze kun je overigens heel snel laten aanbrengen in de Solutions Corner van je MediaMarkt-winkel. De volgende stap: een beschermhoes voorzien. Het allerbeste is een hoes met een klep die over het scherm klapt als je het toestel niet gebruikt. Vaak hebben deze hoezen een ingebouwde stand om de tablet recht te zetten. Superhandig is dat, zeker als er thuis ook naar Ketnet wordt gekeken met de tablet.

tablets, kinderen

Goede afspraken

Elk kind is anders en elk gezin heeft zo zijn eigen afspraken. Niettemin zijn er een paar vuistregels die in elk huishouden wel welkom zijn om alles in goede banen te leiden. Een tablet is nu eenmaal zoveel fun dat een aantal zaken vooraf afspreken gewoon een heel goed idee is - en veel discussies kan voorkomen. Dat het toestel na gebruik op dezelfde plek wordt opgeborgen, bijvoorbeeld. Of dat je hem aan de lader hangt als de batterij bijna leeg is. Praktische afspraken zoals deze voorkomen veel frustraties. Vooral als er meerdere gezinsleden met de tablet aan de slag gaan.

Houd een oogje in het zeil

Voor Android-tablets stelt Google een zeer handige app beschikbaar: Google Family Link voor ouders. Met deze gratis app kun je een aantal beperkingen opleggen aan jeugdige gebruikers en blijf je geïnformeerd over wat ze doen. De app vertelt je bijvoorbeeld hoelang een bepaalde app gebruikt werd. Je kunt in extreme gevallen ook apps blokkeren of uitschakelen. Praktisch als je kinderen een eigen tablet hebben, is dat Family Link verslag uitbrengt op jouw mobiele toestel. Zo kun je vanaf je smartphone op afstand de tablet vergrendelen. Ook tijdslimieten instellen kan.

Ouderlijk toezicht

Ook iPads bezitten sinds een recente iOS-update functies om limieten in te stellen. Alles is te vinden via Schermtijd bij de Instellingen. Hier ontdek je bijvoorbeeld hoe vaak de tablet en specifieke apps gebruikt zijn. Je kunt limieten instellen qua appgebruik en bepaalde functies beperken, zoals het gebruik van de camera. Wil je nog een stapje verdergaan, dan zijn er apps die nog meer ouderlijk toezicht mogelijk maken, bijvoorbeeld van bekende fabrikanten van beveiligingssoftware, zoals Symantec of Kaspersky.

tablets, kinderen

Diamanten zijn duur

“Papa, keicool, ik heb een miljoen diamanten gekocht voor mijn game! Ik moest gewoon op OK klikken.” Het is de grootste vrees van elke ouder tegenwoordig. Had je toch maar je kredietkaart niet gelinkt aan je gebruikersaccount. Als je niet wilt onderzoeken wat er gebeurt als de betaallimiet van je betaalkaart is bereikt, zorg je best dat aankopen via de Google Play Store of de App Store van Apple niet zomaar kunnen. Bij beide winkels kun je aangeven dat elke aankoop goedgekeurd moet worden met je wachtwoord. Ook aankopen die gebeuren binnen apps. Belangrijk, want veel games hebben inderdaad zo’n extra aankoopknop. Daar kun je bijvoorbeeld goud mee kopen om je gamepersonage te upgraden.

tablets, kinderen

Geschenkkaarten en installatiehulp

Het is voor jonge kinderen soms moeilijk om te begrijpen dat die ene actie in een spel ook geld in de echte wereld kost - ook wel omdat sommige gamemakers het opzettelijk onduidelijk maken. Tip: je kunt ook kiezen om geen kredietkaart aan je appaccount te koppelen. Wil je aankopen maken, dan kun je werken met geschenkkaarten van Apple of Google die je bij MediaMarkt kunt kopen. Wist je dat MediaMarkt je kan helpen bij het instellen van je tablet en kidsproof maken? Voor 49 euro krijg je een jaar lang ondersteuning bij het gebruik van je nieuwe tablet, inclusief het kindvriendelijk maken van het toestel. Of kies voor het ZEN Pack: je toestel wordt startklaar gemaakt, een screenprotector wordt aangebracht en je krijgt een abonnement op MediaMarkt Cloud zodat je foto’s en andere bestanden veilig kunt back-uppen en bewaren in de cloud.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()