Menu
Terug

Terug naar school en aan de slag

07 september 2021

Of je eind deze maand terug aan het werk, dan wel terug naar school gaat, een ding is duidelijk: bij thuiswerk wordt je thuiskantoor of kot de plek waar je de meeste tijd zal doorbrengen. En dat vraagt om de allerbeste inrichting én toestellen. We bekijken verschillende scenario’s en opstellingen, en geven je de nodige tips.

Nieuwe start

Als je dit leest, zit je wellicht nog in volle zomervakantiemodus. Geniet ervan, maar denk al een beetje vooruit naar het najaar. Begin je aan een nieuw schooljaar in het middelbaar, start jouw avontuur in het hoger onderwijs of gaat het tijdperk van thuiswerk verder? Dit is het ideale moment om je werkplek bij je thuis of op kot in te richten en helemaal perfect te maken. Zo neem je meteen een vliegende start. En de rest van het gezin? Ook zij moeten aan de slag. Er is veel om aan te denken: is het WiFi-bereik goed in huis, kan iedereen printen, werken alle apps, kunnen videogesprekken en heeft iedereen een toetsenbord en muis die comfortabel te gebruiken zijn? Willen of niet, je moet dus even wel IT-coördinator spelen. Tip: zorg voor een stabiel WiFi-netwerk (multiroom mesh-toestellen maken het eenvoudig) en een printer met een WiFi-aansluiting, en je geraakt al heel ver.

thuiswerk

Hele aanpassing

Het gaat niet alleen om hardware en software. Thuis studeren en thuiswerken vraagt ook op andere vlakken een hele aanpassing, dat heb je wellicht al tijdens de lockdown gemerkt. Heeft iedereen in het gezin die het vereist een werkplek, bijvoorbeeld? Is er een goede planning? Comfort en ergonomie zijn ook heel belangrijk. Keukentafels en bankstellen zijn niet ideaal als je lang moet werken en veel moet typen. Zit een paar uur aan een te lage tafel met een laptop en je schouders gaan van zich laten horen. Gelukkig zijn er manieren om een werkplek ergonomischer te maken, bijvoorbeeld met een apart toetsenbord en een monitor die je op de juiste hoogte kunt plaatsen.

Goede afspraken

Nog meer dan de juiste toestellen zijn goede afspraken de sleutel tot effectief kunnen thuiswerken en studeren - zeker als je met meerdere thuiswerkers in huis zit. Als pakweg je partner luidruchtig een koffie komt zetten op de espressomachine als jij twee meter verder een meeting bijwoont via Skype, dan krijg je snel een conflict. Een checklist van spullen die je nodig hebt om te kunnen werken, is dus broodnodig, maar ook een lijst van wat wel en niet kan tijdens die studie- en werkuren.

Wat is een computer?

Een idiote vraag? Misschien wel. Uiteraard weet je wat een computer is, maar toch… Soms kan het de moeite lonen om alternatieven te bekijken die beter passen bij jouw thuiswerkomgeving. Het klopt dat in de meeste situaties een laptop precies is wat je nodig hebt om te werken (en misschien om achteraf te ontspannen). Maar er zijn ook andere opties die net iets beter geschikt zijn, bijvoorbeeld omdat ze compacter zijn. Dus toch even nadenken: welk toestel wordt je buddy waarmee je dit najaar aan de slag gaat?

Optie 1: je bent relatief mobiel

Een openklapbare laptop of een convertible die je eveneens als tablet kunt gebruiken, biedt het voordeel dat je heel efficiënt kunt werken. Het goede toetsenbord maakt het typen van lange teksten en mails eenvoudig, en met Windows 10 of macOS heb je toegang tot krachtige software. Het belangrijkste is natuurlijk dat je helemaal vrij bent. Het maakt niet uit waar je zit: aan de keukentafel, aan een bureau of in de bibliotheek.

thuiswerk

Optie 2: je hebt een vaste werkplek

Heb je een vaste werkplek en werk of studeer je enkel daar? Dan is een desktop-pc mogelijk een betere optie. Of je nu gaat voor een all-in-one met alle hardware in het scherm ingebouwd of een klassieke pc met een aparte kast die onder de tafel past, je krijgt net iets meer comfort en flexibiliteit dan bij een laptop. Zelfs de grootste laptop heeft een scherm van maximaal 17,3 inch, terwijl je probleemloos een monitor van 24 of 27 inch aan een pc kunt hangen. Er zijn zelfs ultrabrede monitoren die het tonen van meerdere grote vensters mogelijk maken. En met zo’n desktop-pc met groot scherm kun je ook gamen in hoge kwaliteit, want ontspannen moet ook gebeuren! Vind je zo’n grote monitor wel de moeite waard, maar heb je toch een laptop van het werk? Je kunt probleemloos op je werkplek een computerscherm plaatsen en die wanneer nodig verbinden met je laptop - zo heb je meteen een tweede scherm, wat je werk heel wat aangenamer maakt.

Optie 3: entertainment is belangrijk

Op kot of in een kleiner appartement wil je misschien een toestel dat zowel voor het werk als voor ontspanning geschikt is. Naar Netflix kijken kan uiteraard ook op een monitor of laptopscherm, maar vaak is een tablet dan nog net iets praktischer. Je hebt dan meteen ook een toestel waarmee je heel wat andere zaken kunt doen. Gewoon de geschikte app installeren. Maar is een tablet wel echt geschikt voor het werk? Toch wel, maar als je veel moet typen, grijp je best naar een extern toetsenbord. Voor high-end tablets, zoals de Surface-reeks van Microsoft of de iPad Pro van Apple, zijn er zelfs hoezen met ingebouwd toetsenbord.

Optie 4: minikantoor

Een laatste optie is even klein als verrassend: je smartphone. Een betere smartphone kan eigenlijk alles aan qua apps, ook MS Office. Natuurlijk is het creëren van een presentatie of een tekst niet echt handig op een klein aanraakscherm. Maar wist je dat sommige smartphones om te vormen zijn tot heuse computers? Met de DeX-adapter kun je een USB-toetsenbord en monitor aansluiten op je Samsung-smartphone en krijg je een bureaublad zoals bij pc-besturingssystemen, bijvoorbeeld. Iets gelijkaardig is ook mogelijk met smartphones van LG en Huawei met een aangepaste HDMI-kabel en een Bluetooth-toetsenbord.

Storend lawaai

Een van de onderbelichte aspecten van thuiswerk en studeren: je hebt meer controle over wat je hoort. Op kantoor heb je dat zelf niet in de hand. Als je een collega hebt die naadloos naar de modus ‘roepen’ overschakelt als hij of zij naar de telefoon grijpt, dan weet je dat het heel hinderlijk kan zijn. Thuis kun je dus genieten van die zalige stilte die je beter laat studeren en concentreren. Heb je rumoerige huisgenoten? Dan is een noise-cancelling hoofdtelefoon een hele goede optie. En neem die hoofdtelefoon dan gewoon mee als je weer naar kantoor gaat en naast die kwetterende collega plaatsneemt.

Aangenaam lawaai

Lawaai elimineren is iets negatief weghalen, maar je kunt het ook koppelen aan iets positief toevoegen. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat muziek je een boost kan geven. Letterlijk: de juiste liedjes zorgen dat je hersenen dopamine aanmaken, de stof die je concentratie verhoogt, en je een betere planner en organisator maakt. Net zoals bij het sporten kan de juiste oppeppende playlist je ook helpen om een saaie opdracht verteerbaar te maken. Repetitieve taken waarbij je weinig moet nadenken, gaan veel sneller vooruit als je kunt meesurfen op de beats van snellere muziek. Wat juist voor jou werkt, hangt een beetje van je smaak af. De ene ziet zijn productiviteit stijgen met Rammstein, de andere krijgt er migraine van. Experts suggereren dat je best muziek neemt die je goed kent en die niet te moeilijk of afleidend is. Houd die experimentele jazzplaat voor bij een glas wijn en kies eerder voor liedjes die je ook onder de douche zou meezingen. Tip: klassieke muziek zoals van Mozart en Verdi blijkt je denkvermogen te verbeteren.

Meer geluidsopties

Muziek bij het studeren of het thuiswerk? Je hebt opties genoeg om dat mogelijk te maken. Een hoofdtelefoon houdt het persoonlijk. Het is zeker een aanrader als je ook graag ’s nachts in de boeken duikt of af te rekenen hebt met flinterdunne muren. Hou je niet van iets zwaar op je hoofd? De betere oortjes klinken goed en zijn subtieler. Je kunt ook twee vliegen in een klap slaan en meteen je huis voorzien van een muzieksysteem dat ook bij feestjes en zelfs bij het tv-kijken voor goed geluid zorgt. Bose, Sonos en Harman Kardon bijvoorbeeld, hebben multiroom-speakers die je overal kunt neerzetten en bedienen vanuit een app.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()