Menu
Terug

Tien tips voor betere foto’s van de herfst

06 oktober 2020

De herfst is het ideale moment voor een flinke boswandeling. De natuur staat dan op haar mooist. Al die natuurpracht wil je ook vastleggen met je fototoestel of smartphone. Met deze tips kom je met prachtige resultaten weer thuis.

#1 Zoek de dauw

In de herfst ligt er vaak dauw op struiken en afgevallen bladeren. Van de dauw kun je niet leven, maar je kunt er wel prachtige foto’s mee maken. Dauw ontstaat op koele, vochtige ochtenden. Probeer de reflectie van de eerste zonnestralen in de dauw te fotograferen op een blad of in een spinnenweb. Als de temperaturen onder nul duiken, zal de dauw aanvriezen: ook dat levert heel mooie beelden op.

herfst, foto
herfst, foto

#2 Let op het licht van de herfst

Ook in de herfst is mooie belichting cruciaal voor macrofoto’s. Het makkelijkst om mee te werken, is schaduw. Bij fel zonlicht kun je soms lelijke schaduwen krijgen. Goede momenten om te fotograferen, zijn de zonsondergang en -opgang: dan is het licht het mooist. Dicht bij de grond is het soms erg donker. Gebruik een wit stuk papier of karton om het aanwezige licht te weerkaatsen - of het gouden karton dat de bakker onder je taart legt.

#3 Let op de achtergrond

Soms ben je zo blij dat je een prachtige paddenstoel of fotogeniek herfstblad hebt gevonden dat je op niets anders meer let. Bij macrofotografie is het nog belangrijker dan anders dat de achtergrond niet afleidt van je onderwerp. Controleer dus goed of er geen storende elementen te zien zijn. Een rustige achtergrond in een kleur werkt het best. Soms is het al genoeg om je smartphone een beetje te draaien om de achtergrond te veranderen.

herfst, foto
herfst, foto

#4 Ga dichtbij (maar niet te)

Met de camera van je smartphone kun je maar tot op een bepaalde afstand scherpstellen. Sommige smartphones kunnen echter van heel dichtbij scherpstellen, zelfs tot op een paar centimeter van je onderwerp.Bij weer andere modellen kun je dichterbij scherpstellen als je in de camera-app kiest voor manuele focus (MF) in plaats van automatische focus (AF).

#5 Gebruik een statief

Als je camera en/of lens beeldstabilisatie hebben, let er dan op dat die zeker ingeschakeld staat. Het makkelijkst is echter om een statief te gebruiken. Neem bij voorkeur een statief dat heel laag tegen de grond kan staan. Op sommige statieven kun je de middenzuil omkeren, zodat je camera ondersteboven en vlak boven de grond hangt. Het is een raar zicht, maar het werkt wel.

herfst, foto
herfst, foto

#6 Hou je camera stil

Om een scherpe foto te krijgen, moet je je smartphone zo stil mogelijk houden. Dat gaat makkelijker wanneer je zelf neerzit dan wanneer je rechtstaat. Klem je ellebogen tegen je zij voor nog meer stabiliteit. Als het kan, laat je smartphone dan op de grond rusten (let wel op dat hij niet nat of vuil wordt). Het handigst is om te werken met een klein statiefje voor smartphones, zodat je je smartphone kunt neerzetten waar je wilt.

#7 Gebruik een app

Als je camera laag tegen de grond staat, is het moeilijk om door de zoeker te kijken, en ook het scherm is dan niet altijd goed zichtbaar. Gebruik daarom de camera-app van je cameramerk om de camera vanop afstand te bedienen. Je verbindt beide via WiFi, en je ziet dan op het scherm van je smartphone wat je fotografeert. Bonus: je hoeft de camera niet aan te raken om een foto te maken.

herfst, foto

#8 Gebruik een macrolens

Op een camera met verwisselbare lenzen kun je een echte macrolens gebruiken. Deze zijn ontworpen om dichtbij scherp te stellen. Daardoor kun je onderwerpen op ware grootte fotograferen, zodat je veel meer details ziet. In de herfst is voor planten en paddenstoelen een standaard macrolens ideaal. Wil je ook schuwe insecten fotograferen, kies dan een macrolens met een langere brandpuntsafstand zoals 90, 105 of zelfs 200 mm.

#9 Zet een lens op je smartphone

Om je onderwerp dichterbij te halen, kun je een macrolensje voor smartphones gebruiken. Zo’n lens werkt als een microscoop: je onderwerp wordt uitvergroot. Hoeveel hangt af van de lensvergrotingsfactor. Je zet de lens met een klemmetje vast op je smartphone, zodat ze net op de cameralens staat. In plaats van een losse macrolens koop je best een setje met meerdere lenzen, zodat je nog veel meer plezier hebt aan je smartphonecamera.

herfst, foto
herfst, foto

#10 Verbeter de herfstkleuren

Je maakt je foto's van de herfst nog mooier door ze te bewerken. Dat kan in een gratis app zoals Snapseed of met een van de filters in Instagram of in een app zoals VSCO. Om de kleuren er meer uit te laten springen, kun je de verzadiging (saturatie) verhogen. Het helpt ook om de warmte te verhogen: je foto’s krijgen dan een warmere, geeloranje tint voor het echte herfstgevoel.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()