Menu
Terug

Tips om valse MediaMarkt-aanbiedingen te herkennen

15 juni 2020

MediaMarkt streeft naar het leveren van de beste deals en de beste service, zowel in zijn winkels als op Mediamarkt.be. Pas wel op voor oplichters die de MediaMarkt-naam via valse websites en aanbiedingen op sociale media misbruiken. Lees onze tips om het ergste te voorkomen!

Verschillende vormen van oplichting

Helaas bereiken er ons steeds vaker klachten over oplichters die zich voordoen als MediaMarkt. Met onwaarschijnlijk straffe aanbiedingen en zelfs volledig nagemaakte webshops proberen ze je geld en je persoonlijke informatie te ontfutselen. MediaMarkt doet uiteraard zijn best om deze vorm van fraude te bestrijden, maar het is ook belangrijk dat je als consument er alert voor blijft. Om je te helpen, geven we je wat tips mee waarmee je je kunt wapenen tegen deze vorm van oplichting. Als je twijfelt, aarzel dan niet om contact op te nemen via de chat van onze Facebook-pagina of via de website.

Opletten bij populaire producten

Valse aanbiedingen draaien meestal om toestellen die zeer gegeerd zijn, zoals high-end smartphones. Oplichters hopen zo meer slachtoffers te vinden. Ook bepaalde populaire merken, zoals Apple of Sonos, worden vaker misbruikt. Het is heel verleidelijk om op deze aanbiedingen in te gaan, zeker als de prijs spectaculair lager ligt dan elders.

Kijk naar de opmaak

Sommige oplichters bouwen de MediaMarkt-website helemaal na. Maar vele ‘fakes’ zijn heel amateuristisch. Het taalgebruik klopt niet, er staat heel weinig op de webpagina of er is geen informatieblok onderaan met bedrijfsinformatie.

Pas op met geschenkbonnen en coupons

“Mediamarkt schenkt alle Belgen een bon van 150 euro.” Het klinkt goed, maar helaas: ook dit is een poging om je op te lichten. Oplichters hanteren bij dit type fraude geavanceerde technieken om je te overtuigen. Je moet bijvoorbeeld een enquête invullen om recht te maken op een bon, waardoor het professioneel aanvoelt. Misschien zie je ook een (valse) Facebook-feed waarin mensen zeggen dat ze een bon hebben ontvangen.

Mijd rare betaalmiddelen

Als je bestelt via de echte website van MediaMarkt, kun je betalen via Payconic/Bancontact, je kredietkaart, PayPal of met een geschenkkaart uit de winkel. Die transactie gebeurt in een beveiligde omgeving. Bij een valse website wordt er misschien wel een poging ondernomen om je te misleiden, maar als je goed oplet, zullen er zaken ontbreken, zoals het hangslotje in de adresbalk of een stap naar de officiële PayPal-website. Opnieuw is het slim om altijd de volledige URL in de adresbalk te controleren. Zie je opties als betalen met Bitcoin of een onbekende betaaldienst, dan is de nodige argwaan op zijn plaats.

Check de URL

De webshop van MediaMarkt vind je terug op Mediamarkt.be. Alle andere URL’s die je in de adresbalk van je browser ziet, zijn verdacht. Let op: oplichters zullen mogelijk een adres gebruiken dat lijkt op de echte URL, zoals ‘Mediamarkt-be.xyz.com’. Kijk dus goed naar het volledige adres. Dat zie je door op de adresbalk te klikken. Ook het ontbreken van een hangslotpictogram in de adresbalk is slecht nieuws.

mediamarkt

Maak een fout

Sommige vervalste websites vragen dat je inlogt met je MediaMarkt-account. De fraudeurs kennen je echte inloggegevens en wachtwoord natuurlijk niet, want die zit in een beveiligde database. Dit geeft je een controlemiddel: als je bewust een verkeerd wachtwoord invoert, kunnen de criminelen dit niet weten. De website zal je dus naar de volgende stap in het fake bestelproces brengen. De echte MediaMarkt-website zal bij een verkeerd wachtwoord een fout geven. Kortom, test verdachte websites eerst door een verkeerd wachtwoord te kiezen. Gebruik dan wel iets dat totaal niet lijkt op je bestaande wachtwoord.

Laat je niet onder druk zetten

Oplichters willen snel scoren. Zo vlug mogelijk mensen overtuigen om te bestellen. Er wordt vaak benadrukt dat de aanbieding maar van heel korte duur is of de voorraad zeer beperkt is. Misschien is er zelfs een timer die aftelt. Zo wordt de druk opgevoerd om je te overtuigen om meteen te bestellen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()