Menu
Terug

Vervang je laptop én tablet door een convertible

05 april 2019

Het is niet altijd makkelijk kiezen tussen een klassieke laptop en een tablet. Het eerste toestel is ideaal om te werken of gamen, het tweede werkt dan weer een stuk beter als je relax wilt lezen, surfen of films bekijken. Gelukkig hoef je niet te kiezen als je een convertible in huis haalt.

Omvormen

Convertible betekent ‘omvormbaar’ - een perfecte omschrijving van wat deze toestellen zo speciaal maakt. Je kunt ze heel snel ombouwen van laptop naar tablet (en omgekeerd). Hoe gaat dat in de praktijk? Heel wat toestellen hebben een aanraakscherm met een speciaal scharnier. Daarmee open en sluit je niet enkel het scherm; het kan ook om zijn as draaien. Zo komt het scherm aan de buitenkant te staan. Klap het toestel dicht en je kunt het gebruiken als tablet.

Sommige convertibles zijn klassieke tablets. Moet je langere teksten tikken of heb je een muis nodig, dan verbind je een apart toetsenbord. Een slim magneetsysteem zorgt ervoor dat het toetsenbord tijdens het gebruik netjes blijft zitten. Gedaan met typen? Door iets harder te trekken aan het toetsenbord ontkoppel je het.

Wat heb jij nodig?

Om het juiste antwoord op die vraag te vinden, moet je bepalen wat je eigenlijk met je convertible wilt doen. Convertibles met vast toetsenbord zijn meestal laptops met Windows 10. Als je een werkpaard zoekt om MS Office te draaien en die na de uren prima is voor entertainment, dan zit je met dit type goed. Deze convertibles bezitten meestal alle mogelijke aansluitingen, zoals USB- en HDMI-poorten.

De convertibles die bestaan uit een tablet waaraan je (wanneer gewenst) een toetsenbord bevestigd, zijn niet per se ongeschikt voor zakelijk gebruik. Een heel aantal draait Android of iOS, wat betekent dat het aanbod van apps anders is en dat bepaalde zaken verschillend verlopen. Zo is multitasken bij een computerbesturingssysteem zoals Windows 10 toch net iets makkelijker dan bij Android of iOS - vooral als je veel knipt en plakt tussen apps.

Convertible-tablets

Er zijn natuurlijk ook Windows 10-toestellen met losklikbare toetsenborden, zoals de Surface Pro van Microsoft. Qua kracht doen ze niet onder voor een reguliere laptop. Dit type is meestal lichter en dunner dan een convertible laptop met vast toetsenbord, wat voor mobiele werkers een serieus pluspunt is.

Een mooie evolutie bij convertible-tablets zoals de Apple iPad Pro of de Samsung Galaxy Tab S4 is de ondersteuning voor een pen. Hiermee kun je notities maken zonder er een toetsenbord bij te nemen.

Is het scherm belangrijk?

Absoluut. Bij een laptop waar je uren op werkt, is de display van heel belangrijk. Bij een convertible misschien nog meer, want na die lange werkdag wil je op datzelfde scherm nog gamen of een film bekijken. Convertibles zijn er met schermdiagonalen van 11 tot zelfs 17 inch. Je kiest best een schermgrootte die je comfortabel vindt in zowel laptop- als tabletmodus.

Ook belangrijk: de schermresolutie. Veel convertibles komen met een Full HD-scherm waarop 1.920 x 1.080 pixels tonen. Lekker scherp voor tekst en uitstekend voor films. Maar het kan niet ontkend worden dat een 4K-scherm het echte neusje van het zalm is. Je ogen zullen er minder snel moe van worden. Voor 4K moet je echter wel bij een hoger (lees: duurder) model zijn.

Windows 10 past zich aan

Je vraagt je misschien af: wat gebeurt er als je van laptop- naar tabletmodus gaat? Bij Windows 10 vindt er een slimme transformatie plaats. Gebruik je het toestel als laptop, dan werk je in de vertrouwde Windows-omgeving. Tokkel op het toetsenbord, beweeg de muiscursor met de touchpad of een bijkomende muis, en tik en veeg op het scherm. In tabletmodus toont Windows zich van een andere kant. Alle programma’s blijven werken zoals voorheen, maar het besturingssysteem wordt helemaal geoptimaliseerd om met aanrakingen te bedienen. In plaats van een Bureaublad zie je tegels (tiles) van apps, zodat je snel Netflix of Spotify kunt starten, bijvoorbeeld. Tik je op een tekstveld, dan verschijnt er een virtueel toetsenbord.

Een pluspunt van Windows 10 in tabletmodus is ongetwijfeld dat alles wat je doet compatibel blijft met de laptopmodus en andere Windows-toestellen. Je moet niet opeens andere apps aanschaffen of heksentoeren uithalen om een document op een andere computer te open.

Android en iOS

Er zijn ook heel krachtige tablets die je kunt uitbreiden met een toetsenbord. Ze draaien Android (bijvoorbeeld de tablets van Samsung) of iOS (Apple iPad Pro). Beide besturingssystemen zijn gebruiksvriendelijk en echt gemaakt om mobiel te worden gebruikt. Apps vinden en installeren gaat heel vlot, wisselen tussen apps eveneens, en onderweg kun je alles via het aanraakscherm regelen. In tabletmodus werken ze als een droom.

Maar wat als je overschakelt op laptopmodus? Je krijgt niet opeens een Bureaublad te zien, maar het OS past zich wel aan de situatie aan. Zo kun je bijvoorbeeld in iOS met toetsencombinaties werken om te bewaren, knippen, plakken, zoeken, . Kortom, alles wat je al kende van je laptop.