Menu
Terug

Vijf originele hoeken om een stad vast te leggen

30 mei 2019

Heel wat camera’s bevatten tegenwoordig een scherm dat je kunt uitklappen en draaien. Daardoor hoef je het toestel niet voor je oog te houden, en kun je uit heel verschillende hoeken filmen en fotograferen. Probeer op je volgende citytrip deze vijf posities zeker uit!

1. Vogelperspectief

Je houdt de camera boven je hoofd bij het fotograferen op reis. Gebruik dit in drukke straten en op pleinen om de drukte vast te leggen. Je kunt de camera automatisch laten scherpstellen, maar probeer ook eens een opname te maken die opzettelijk onscherp is. Daardoor krijg je nog beter de indruk van massa.

2. Normaal perspectief

Je houdt de camera op ooghoogte. De foto toont daardoor het normale beeld dat je ziet wanneer je rondwandelt. Deze hoek kun je bijna altijd gebruiken om gebouwen, monumenten en leuke details te fotograferen.

3. Buikperspectief

Je houdt de camera voor je buik en gebruikt het schermpje om scherp te stellen. Voordeel is dat je heel discreet kunt fotograferen op citytrip, omdat de meeste mensen niet zullen merken dat je foto’s maakt. Daarom werd dit perspectief ook veel gebruikt door beroemde straatfotografen die het leven in de stad vastlegden.

4. Laag perspectief

Je houdt de camera ter hoogte van je bovenbenen en richt de camera wat naar boven. Je onderwerp zal er daardoor wat groter uitzien. Dit werkt het best als er op de achtergrond ook nog iets interessants en herkenbaars staat.

5. Kikkerperspectief

De camera staat op de grond. Je hebt dan nog twee mogelijkheden: je laat de camera recht naar voor wijzen of houdt hem lichtjes naar boven gericht. In het eerste geval kun je dan nog best helemaal uitzoomen. Zo krijg je een heel weidse indruk van de stad bij het fotograferen op reis. Bonustip: doe dit als het net geregend heeft en zie de reflecties op de straatstenen.