Menu
Terug

Vloggen: tien tips om online te scoren

14 mei 2021

Op zoek naar een hobby die spannend, bubbelvriendelijk en tegelijk ultrasociaal is? Denk dan eens na over vloggen, je eigen YouTube-kanaal of het gebruik van nieuwigheden als TikTok, Twitch of Instagram Reels. Er zijn een aantal algemene tips die meestal wel toepasselijk zijn voor iedereen.

1. Doe je ding

Kom superorigineel uit de hoek of maak jouw versie van een nieuwe dancehype. Dat is het leuke aan vloggen: je kunt je eigen ding doen. Het is wel slim dat je eerst begint met een idee om je wat richting te geven. Tijdens het maken van video’s ontdek je wel wat je ligt of vind je nieuwe dingen. Sommige video’s zijn ook echt teamwork. Haal je vrienden of familie er dus maar bij!

vloggen

2. Mooie beelden zijn een must

Het begint (bijna) altijd bij een goede camera. Een peperdure, loodzware tv-camera is niet nodig, je smartphone is al heel geschikt. Niet elk toestel filmt even goed, dus het is wel een slim om bij de aankoop van een smartphone de videomogelijkheden na te gaan. Denk ook na over waar je de camera plaatst.

vloggen

3. Schakel over naar een camera

Veel TikTokkers en Reel-makers gebruiken gewoon hun smartphone, dat werkt ook spontaan. Maar als je bijvoorbeeld stunts of je mountainbikeavonturen in beeld wilt brengen, ga je een beter resultaat krijgen met een aparte camera. Dat kan een actiecamera zijn. Ze zijn klein, kunnen tegen een stootje en met accessoires kun je ze makkelijk bevestigen aan een helm, fietsstuur of zelfs op de motorkap van een auto. Met een systeem- of SLR-camera kun je filmen op hoog niveau, maar het is wel iets moeilijker.

4. Veel licht is goed

De beeldkwaliteit daalt drastisch als je smartphone bij weinig licht moet filmen. Voorzie zo veel mogelijk licht zodat de camera optimaal kan presteren. Compacte LED-videolampen kosten niet veel en zijn heel krachtig.

5. De juiste belichting is beter

Gebruik niet enkel veel licht, maar gebruik het vooral op de juiste manier. Het beste is hiermee wat te experimenteren, dan merk je het snel. Iemand langs onder belichten bijvoorbeeld, geeft een heel ander effect dan langs boven. Met gekleurd licht kun je ook voor extra sfeer zorgen.

vloggen

6. Schokkende beelden

Uit de losse pols filmen is oké voor sommige video’s. Soms moet het zelfs zo. Een prankvideo die te professioneel overkomt, lijkt niet echt. Bij andere video’s is het wel aan te raden om stabiel te filmen. Een statief voor je smartphone of camera maakt het heel wat makkelijker om een geslaagde Reel te creëren. Je handen zijn dan ook vrij om andere zaken te doen - handig als je bijvoorbeeld een knutselproject of toestel wilt showen. Een gimbal is een houder voor je smartphone of camera die schokken opvangt. Echt een must als je wilt filmen terwijl je zelf beweegt.

vloggen

7. Geluid is belangrijk

Veel video’s zien er fantastisch uit, maar vallen door de mand omdat het geluid klinkt alsof het uit een radio van de jaren stilletjes komt. Sommige smartphones hebben slimme microfoons aan boord die prima werken, maar zelfs met een goedkope externe microfoon scoor je beter. Er zijn vele soorten microfoons die bij bepaalde situaties passen. Check dus goed wat je nodig hebt om te vloggen.

8. Houd het gepland spontaan

Iedereen haat video’s waarin iedereen gemaakt doet en stijf overkomt. Spontaan zijn is sympathiek. Maar dat is niet helemaal hetzelfde als onvoorbereid zijn. Voor je begint, check of de batterijen opgeladen zijn en dat alles juist staat. Het is vrij stom om eindelijk je dansje geslaagd te doen en dan te ontdekken dat de smartphonebatterij plat is.

9. Leer (een beetje) monteren

Sommige vlogvideo’s maak je in een keer, andere zijn een samenraapsel van meerdere clips. De sleutel tot een interessant filmpje maken is dat knip-en-plakwerk van clips onder de knie te krijgen. Je moet daarvoor geen peperdure videobewerkingssoftware aankopen, er zijn gratis of goedkope apps waar je heel veel mee kunt. Zoals iMovie of GoPro Quick bijvoorbeeld. Met de meeste apps kun je ook titels en zelfs effecten toevoegen.

vloggen

10. Doe het regelmatig

Eén coole video kan een sensatie zijn en miljoenen likes halen. Of daar dromen we allemaal van als we vloggen. Wil je echt een fanbase opbouwen, dan moet je regelmatig nieuwe video’s droppen. Doe vooral iets haalbaar en realistisch.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()