e-sports staat voor gamen op het allerhoogste niveau. Met professionele spelers en teams, prijzenpotten die in de honderdduizenden euro’s lopen en zelfs een voorzichtige kandidaat als olympische discipline. We vertellen je alles over deze nieuwe topsport.
e-sports bestaat al langer dan je denkt
Eigenlijk is e-sports niet echt iets nieuws. Het begon allemaal wanneer pc-gamers niet zo lang voor de millenniumwissel twee of meer computers aan elkaar konden linken en de makers van games daarop inspeelden door een multiplayermodus aan hun spelopties toe te voegen. In die dagen maakten vooral shootergames als Unreal Tournament, Quake en Counter-Strike furore, met nationale en internationale tornooien - vooral voor de eer.
Populaire kijksport
De groei van het internet schopte het gebeuren in een hogere versnelling en nieuwe, krachtigere generaties spelconsoles sprongen mee op de kar. Langzaam maar zeker kreeg competitief gamen vaste vorm. In Zuid-Korea, een land dat vandaag nog steeds heel wat e-sports-competities domineert, werden speciale tv-zenders opgericht die enkel gamecompetities brachten. In het westen was het nog even wachten op de doorbraak van streaming om van e-sports ook een toeschouwerssport te maken. En met toeschouwers kwamen sponsoren, adverteerders en niet veel later de eerste echte professionele teams.
België gaat hard
De gelijkenissen met ‘klassieke’ sporten zijn overigens groter dan de verschillen. Voor elke honderdduizend amateurs is er slechts een handvol dat ervan kan leven. Er moet hard en toegewijd getraind worden, er wordt gewerkt met tactische en mentale coaches, sponsorcontracten worden onderhandeld en topspelers gaan tijdens hun carrière door meer dan een transfer naar het buitenland. Zo trad de geduchte Belgische Counter-Strike-speler Adil ‘ScreaM’ Benrlitom al aan in Franse en Duitse teams, en speelt Gabriel ‘Bwipo’ Rau in het internationaal gerenommeerde Fnatic. De lijst van Belgen die sterk scoren op wereldniveau is veel langer en groeit jaarlijks. Zo mocht in juli de 15-jarige Evan ‘DRG’ Depauw nog in de finale van de Fortnite World Cup meedingen naar de hoofdprijs van zo maar eventjes 2,75 miljoen euro! Hij werd uiteindelijk 45ste.
Iets voor jou?
Denk bij e-sports overigens niet louter aan shooters. Er bestaan internationale competities en wereldtornooien voor racegames, strategiegames, card-tradinggames, fightgames, MOBA’s, … Nagenoeg elk genre waarin twee of meer spelers het tegen elkaar kunnen opnemen, is in e-sports vertegenwoordigd. Eindig je altijd bovenaan het scorebord en zie je zo’n professionele e-sports-carrière wel zitten? Dan zit er niets anders op dan veel te oefenen. Maar vergeet daarbij niet dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Neem daarom aan zo veel mogelijk competities deel. Want alleen door tegen de besten te spelen, weet je hoe goed je zelf bent en leer je om nog beter te worden.
eXtremeGamer doet mee!
Eerder dit jaar vond in Le Dôme in Charleroi het Charleroi e-Sports Tournament plaats. Het eerste internationale Counter-Strike-tornooi in België. Acht teams, waaronder de beste ter wereld, bestreden er elkaar voor een uitverkochte zaal om de prijzenpot van zo maar eventjes 100.000 euro! MediaMarkt Gosselies was blij daaraan te kunnen bijdragen en voor eXtremeGamer was het de eerste, maar zeker niet de laatste aanwezigheid op een e-sports-gebeuren van dit niveau.