Menu
Terug

Wat heb je nodig als flexwerker?

23 februari 2018

We willen hier geen klaagzang over het fileleed in ons land afsteken, maar toch… Het loopt echt de spuigaten uit! Misschien bestaat de enige echte oplossing erin dat we overal kunnen werken. Flexwerk dus. Thuis, onderweg of op kantoor. Met de juiste hard- en software ruim je de meeste obstakels zo uit de weg.

Een inventaris maken van wat je nodig hebt is de eerste stap naar een flexibel werkleven. Het voornaamste strijdwapen van de werknemer die vaak onderweg is, blijft de laptop. Maar welke past echt bij jou? Check zeker onze e-book over laptops als je hier hulp bij nodig hebt. Feit is dat de vele types de enorme verschillen in werksituaties weerspiegelen. Er zijn lichtgewichttoestellen met een autonomie van tien uren of meer, zogenaamde convertibles die zich gewillig laten omvormen van laptop naar tablet, en wat zwaardere toestellen die een beetje mobiliteit inruilen voor een groter toetsenbord en scherm.

Schrijf ook niet meteen de desktop-pc af. Bijvoorbeeld als je voornamelijk thuiswerkt en je tijdens de occasionele bezoekjes aan het kantoor daar op een vast toestel aan de slag kunt. Desktop-pc’s blijven nog altijd net iets betaalbaarder dan laptops, al is het prijsverschil klein geworden. Als je werkplek thuis eerder beperkt is, lijkt een laptop niettemin aantrekkelijker. Op het einde van de werkdag is een laptop nu eenmaal snel opgeruimd of kun je het toestel nog meenemen naar de zetel. Alle-in-ones met ingebouwd scherm zijn echter ook plaatsbesparend en toch net iets ergonomischer dan een mobiele computer.

Convertibles

Flexibel werken? Dan moet je misschien uitkijken naar een flexibel toestel. Een 2-in-1 of convertible dus, een toestel dat ontworpen is om zowel als tablet en als laptop te worden gebruikt. Er zijn veel toestellen op de markt, onder meer van Acer, Asus, HP, Lenovo en Microsoft. Je hebt in alle prijscategorieën voldoende keuze. Hoewel er wel wat verschillen zijn tussen verschillende modellen, kun je bij de meeste convertibles het scherm losklikken van het toetsenbord. Het los- en vastmaken gaat doorgaans heel vlot, omdat er met een magnetische aansluiting wordt gewerkt.

Bij bepaalde convertibles - meestal de krachtigere modellen - blijft het scherm altijd gekoppeld aan het toetsenbord. Er worden speciale scharnieren gebruikt die in verschillende richtingen bewegen. Zo kun je het deksel roteren en dichtklappen met het scherm naar buiten gericht. Voor heel wat ‘flexwerkers’ is een convertible een goede keuze. Ze hebben doorgaans een wat compacter scherm (rond 12-13 inch) en een laag gewicht, waardoor je ze makkelijk vervoert.

Kies voor een SSD

Welke keuze je ook maakt, kies voor een laptop met een SSD. Een Solid State Disk is de opvolger van de klassieke harde schijf. Die laatste is stilaan de uitgang aan het opzoeken, wat zeker voor mobiele werkers een goede zaak is. Een schijf vol met bewegende delen is immers kwetsbaar. Een SSD bestaat uit geheugenchips en is daardoor veel schokbestendiger. Dankzij de SSD zijn laptops minder kwetsbaar geworden - een goede zaak!

Een mooie bonus is dat SSD’s sneller zijn dan harde schijven en ook iets minder stroom verbruiken. Het enige waar je een beetje op moet letten, is dat de SSD voldoende capaciteit heeft. Het is omwille van technische redenen beter dat een SSD nooit volledig volloopt. Overigens zijn SSD’s ook beschikbaar als externe schijven. Hun stevigheid maakt ze een goede keuze als je belangrijke data mee op verplaatsing moet nemen.

Nummer twee op de lijst

De laptop mag onontbeerlijk zijn voor de meeste flexwerkers, de smartphone staat met stip op de tweede plaats van onmisbare gadgets. Voor mensen die veel onderweg zijn, zouden we een toestel aanraden met een groter scherm (5,5 inch of groter) en een grote batterij (3.000 mAh of meer). Dan spreek je wellicht over een smartphone die handig is om af te lezen en die bij intensief gebruik probleemloos de dag doorkomt. Het is ook een goed idee om te kiezen voor een water- en stofbestendige behuizing.

De juiste applicaties

Betekent flexibel werken dat je regelmatig wisselt tussen computers? Dan heb je wellicht bestanden die regelmatig mee verhuizen. De eenvoudigste optie is een USB-stick of -schijf waar je documenten op bewaart. Wel eraan denken om een back-up te maken, want ook een externe schijf kan het begeven. Een alternatief is werken met cloudopslag, zoals Dropbox, Google Drive of Microsoft OneDrive. Deze diensten integreren naadloos met Verkenner in Windows en Finder in MacOS. Je bewaart je documenten in een mapje en prompt worden ze gekopieerd naar de cloud en naar alle andere gelinkte toestellen en computers.

Stroom is nodig

Je bent druk aan het skypen met een collega en dan is plots de batterij leeg. Gedaan overleg en het startsein van een hectische zoektocht naar een stopcontact. In plaats van een lader voor je laptop en nog een andere voor je smartphone altijd mee te zeulen, kun je beter voor een powerbank opteren. Een powerbank is niets meer dan een draagbare batterij die je thuis hebt opgeladen via dezelfde lader als je smartphone. Een powerbank heeft een of meerdere USB-aansluitingen waar je jouw mobiele toestel op kunt aansluiten.

De meeste powerbanks zijn gericht op smartphones en tablets, al kun je ze ook gebruiken voor andere apparaten, zoals Bluetooth-hoofdtelefoons en digitale camera’s. Ze hebben een capaciteit van 2.000 tot 10.000 mAh, goed voor een tot vier laadbeurten voor een typische smartphone. Het is een goed idee om er eentje met een grotere capaciteit te kopen, want dan moet je de powerbank ook niet om de haverklap aan de lader hangen. Bovendien neemt de capaciteit over de tijd wat af.

Er zijn ook powerbanks voor laptops. Het eenvoudigst zijn nieuwe computers met een USB Type-C-aansluiting, omdat je die kunt opladen met een universele powerbank die 5 volt levert. Bij andere laptops moet je controleren of de powerbank de gewenste voltage kan leveren. Een normale powerbank levert 5 volt, maar naargelang je laptop heb je een batterij nodig die 12, 16, 19 of 20 volt verschaft. De meeste laptoppowerbanks hebben een schakelaar om de juiste voltage te selecteren.

Bescherming is nodig

Als je veel verplaatsingen doet, moet je goed nadenken over hoe je de laptop en accessoires vervoert. Een laptoptas, rugzak of messengerbag zijn interessante opties omdat je er ook andere zaken in kunt stoppen. Zoek je echter een minimalistische oplossing, dan kies je voor een sleeve die rond je laptop past. Welke optie je verkiest, verlies het draagcomfort niet uit het oog. Een sleeve kan handig lijken, totdat je met je laptop onder de armen geklemd een plekje moet zoeken in een overvol treinstel. Bij een rugzak of messengerbag is het ook goed om te kijken naar de schouderbanden. Bredere riemen verdelen het gewicht beter over de schouders.

Surfen onderweg

Op de meeste locaties kun je rekenen op WiFi. Onderweg, bijvoorbeeld op de trein, wordt het al wat moeilijker. Er zijn tablets en laptops waar een SIM-kaartje in past, zodat je via 4G kunt surfen. Een eenvoudigere oplossing is een hotspot creëren via je smartphone. Dat kan zowel met Android als met een iPhone.

Met een pen

Een handigheidje bij bepaalde smartphones, tablets en convertibles: je kunt op het scherm schrijven met een speciale pen. Dit is zeer handig als je notities wilt nemen bij een klant of tijdens een vergadering. Je kunt ook documenten duidelijker maken door er schetsen bij te voegen. Zo is er bijvoorbeeld de Samsung Note smartphone of de Microsoft Surface