Menu
Terug

Wat is Android Auto en hoe werkt het?

15 januari 2021

Met Android Auto toon je Google Maps of Waze op het dashboard van je auto. En kun je onderweg luisteren naar muziek via Spotify, Apple Music of andere streamingdiensten. Hier lees je hoe je dat voor elkaar krijgt!

Binnenkort eindelijk ook in België

Android Auto is al jaren beschikbaar in andere landen, maar wij Belgen konden er helaas geen gebruik van maken. In de komende paar maanden komt daar gelukkig verandering in, verklapte Google onlangs. Geweldig nieuws, want dat betekent dat je in veel auto’s kunt overschakelen naar de uitstekende navigatie (en meer) van Google. En dat gewoon op het scherm op je dashboard.

android auto

Wat doet Android Auto?

Android Auto is een Google-app die een aangepaste interface toont tijdens het rijden. Het is dus veel makkelijker - en veiliger! - om onderweg te gebruiken dan te zitten knoeien via het smartphonescherm. Het verschil met Google Maps of Waze rechtstreeks op je smartphone te gebruiken? De Google Maps-aanwijzingen en gestreamde muziek verschijnen rechtstreeks op het schermpje van je dashboard en je hoort alles door de speakers van de autoradio. En je kunt Android Auto gewoon bedienen met de stem. Dat zijn serieuze troeven.

Wat is het voordeel ten opzichte van de navigatie- en muziekfuncties die standaard in je auto zijn? Er zijn verschillende pluspunten. Het belangrijkste: Android Auto ontvangt regelmatig nieuwe functies, terwijl de software van je auto maar zelden updates krijgt. Of zelfs nooit.

In-car entertainment

Standaard toont Android Auto het navigatiescherm. Tijdens het navigeren heb je een goed zicht op je route en kun je altijd via een sneltoets of stemcommando een bestemming toevoegen (zoals een restaurant). Een interessante optie is dat je tijdens het rijden soms alternatieve routes ziet opduiken, met daarnaast hoeveel extra minuten het kost als je ze volgt. Vooral bij files is dat handig; soms is het prettig om een iets langere route te nemen waarop je kunt doorrijden. Via een bol linksonder het scherm ga je naar het overzicht van alle geïnstalleerde (compatibele) apps. Zo kun je ook muziek kiezen. Via Android Auto kun je ook telefoneren of berichten sturen naar contacten. Het is echt een volledig in-car systeem.

Welke apps werken?

Je hebt bij Android Auto twee navigatieopties: Google Maps of Waze. Beide bieden live verkeersinformatie, iets dat vaak ontbreekt bij het navigatiesysteem van je auto - of extra geld kost. Ook handig is dat je makkelijk kunt navigeren naar contacten uit je adresboek of naar adressen die je eerder op je telefoon of pc bekeken hebt, zonder dat je daar iets speciaal voor moet doen. Een adres inspreken of een commando als ‘Mediamarkt-winkel’ wordt door Google Assistant ook effectief vertaald naar de juiste bestemming. Bij het zoeken naar winkels en andere handelszaken krijg je meteen ook extra informatie, zoals openingsuren en een telefoonnummer dat je meteen kunt bellen. Zeg ‘tankstation’ en je krijgt meerdere alternatieven in de buurt met de (extra) reistijd erbij.

Streamingdiensten

Android Auto ondersteunt veel streamingdiensten. Naast Spotify en Apple Music kun je ook Deezer, Tidal, Qobuz en andere streamingdiensten gebruiken. Via TuneIn luister je gewoon naar Belgische zenders over het internet - leuk op vakantie! Android Auto leest ook berichten voor die binnenkomen via chatapps, zoals Whatsapp. Je gaat wel schaterlachen als iemand een bericht vol emoticons stuurt: Android Auto leest elke emoticon met een (soms uitgebreide) beschrijving voor. Lachend gezichtje-duiveltje grijnst-cocktail-ananas-verjaardagstaart!

Goed om weten: in streamingapps kun je maar een beperkt aantal handelingen stellen vooraleer Android Auto het scherm een aantal seconden blokkeert. Dit is een veiligheidsmaatregel om te zorgen dat je geen ongelukken veroorzaakt omdat je niet op de weg let. Een stemcommando werkt altijd.

android auto

Wat heb ik nodig?

Android Auto kun je altijd gebruiken. Gewoon met je smartphone in een houder die je op het dashboard bevestigt. Open de app en je werkt via je smartphonescherm. Veel leuker is natuurlijk als de Android Auto-interface getoond wordt op het dashboardscherm zelf, in de plaats van de gewoonlijke navigatie. Kan dat bij jou? Kijk even onderstaande checklist na!

  1. Een smartphone met Android. In principe volstaat een smartphone met Android 6.0 (wat al heel oud is), maar met een recenter toestel met Android 10 of Android 11 werkt het beter. Een nieuwere smartphone gaat ook een betere GPS-ontvanger bezitten en de software soepeler laten reageren. De nieuwste smartphones met Android 10 of 11 hebben meestal geen aparte Android Auto-app meer nodig.
  2. Een compatibele auto. Om Android Auto te gebruiken, moet het entertainmentsysteem van je auto er klaar voor zijn. Omdat de Google-software in andere landen allang beschikbaar is, is de kans groot dat je wagen er compatibel mee is. Google heeft een lijst met alle compatibele auto’s, maar een gloednieuw model kan hier nog op ontbreken. In sommige gevallen moet de software van je auto eerst een update krijgen; dit is doorgaans iets dat je met je garagehouder moet bespreken.
  3. Een geschikte USB-kabel. Android Auto kan draadloos verbinden met autosystemen, maar vooralsnog lijkt die optie heel zeldzaam. In de meeste gevallen moet je tijdens het gebruik van Android Auto de smartphone via een USB-kabel verbinden met een USB-poort van je wagen.
  4. Een data-abonnement. Om die live verkeersinformatie te krijgen en streamingmuziek af te spelen, is een data-abonnement voor je smartphone noodzakelijk. Het kan ook zonder - Android Auto blijft ook werken in tunnels, bijvoorbeeld. Om minimaal data te downloaden, kun je thuis in Google Maps de kaarten naar je smartphone downloaden. Dat is ook handig als je in de bergen rijdt, waar 4G soms wegvalt.
  5. Wil je een bepaalde app onderweg gebruiken (zoals Spotify), dan moet die op je smartphone geïnstalleerd zijn. Je moet niets speciaal doen om het in Android Auto te gebruiken, gewoon via de Play Store installeren zoals altijd.
android auto

Kan het op een oudere auto?

Via een omweg: ja. Sommige nieuwe autoradio’s die je zelf inbouwt (of laat inbouwen) komen met Android Auto. Ook bij MediaMarkt vind je geschikte modellen, onder meer van JVC.

Ik kan niet wachten!

Het is nog even afwachten tot Android Auto officieel beschikbaar is in België. Wie een beetje handig is met smartphones kan de app echter al installeren door ze officieus te downloaden bij een website als APKMirror.com. Je moet in de instellingen dan wel de optie ‘Installeren van onbekende bronnen toelaten’ aanvinken. Let wel, dit is op eigen risico. Als je twijfelt, kun je beter nog heel even geduld uitoefenen. Lang moet je niet meer wachten!

Android Auto is er enkel voor Android-toestellen. Wel heb je een kant-en-klaar alternatief voor handen: Apple CarPlay. Lees er hier alles over. 

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()