Menu
Terug

Uitgelegd in mensentaal: Wat is Bluetooth 5?

15 augustus 2019

Bluetooth is een technologie die zichzelf elk jaar weer lijkt te overtreffen. Van een eenvoudige manier om draadloos te bellen, is het nu stilaan de nieuwe standaard voor alles wat op korte afstand zonder kabel moet. De nieuwste standaard maakt duidelijk in welke richting het gaat.

Een eenvoudigere naam

Het lijkt misschien niet belangrijk, maar de naam van de nieuwe versie is Bluetooth 5, en niet Bluetooth 5.0. De BT SIG (Special Interest Group, de organisatie achter de standaarden) heeft besloten dat dit eenvoudiger is voor de consument, en eerlijk gezegd we zijn volledig akkoord. Geen ingewikkelde dingen meer zoals 3.0 of v4.2 of 4.0 LE. Ja, Bluetooth 5 is nog steeds een Low Energy-protocol (LE), maar dat dient dus niet meer apart vermeld te worden.

Hoger datadebiet

Vergeleken bij de vorige versie (4.2LE) heeft deze versie een tot twee maal hoger datadebiet. De maximale bandbreedte is nu 2 Mbps, tegenover 1 Mbps in de vorige versie. Concreet betekent dat dus dat we meer data kunnen doorsturen in minder tijd. Dat opent de deur naar nieuwe toepassingen, zoals het streamen van lagekwaliteitvideo over een korte afstand.

Bluetooth 5, Bluetooth 5.0, definitie, définition, wat is het, c'est quoi

Een groter bereik

Het bereik is nu tot vier maal groter dan in de vorige versie. Dat is een flinke upgrade, want binnenshuis zou dat dan de afstand van tien naar veertig meter brengen, en buitenshuis zelfs van vijftig naar tweehonderd meter. We zien de technologie vaak nog steeds als ideaal voor gebruik op erg korte afstand, we spreken dan van PAN (Personal Area Network). Maar met deze nieuwe versie kan daar wel eens flink verandering in komen. Voor toepassingen in de smart home-omgeving wordt het plots een heel pak logischer om Bluetooth als communicatieprotocol te gebruiken. Dat grote bereik is ook ideaal voor de bediening van apparaten op lange afstand, of voor het verzamelen van sensordata in je slimme huis.

Kies tussen bereik of datadebiet

Meer bereik, meer datadebiet, dat is fantastisch, maar er zit toch ook een beperking aan. Je kunt beide verbeteringen namelijk niet tegelijk krijgen. Wil je een groter bereik, dan zal je datadebiet dalen. Dat was overigens ook zo in eerdere versies, dus in de praktijk is het nog steeds een mooie verbetering. Typisch zal je op twee maal het oude bereik beperkt zijn tot ongeveer 500 Kbps datadebiet, en op vier maal het oude bereik tot 128 Kpbs datadebiet. Kortom: Bluetooth 5 biedt je een zekere flexibiliteit. Meer datadebiet of groter bereik.

Meer data voor Beacons

Je hebt er misschien nog niet van gehoord. Een Bluetooth Beacon is een klein apparaat dat een beperkte hoeveelheid data uitstuurt. Die data kan door iedere Bluetooth-ontvanger binnen bereik gelezen worden, zonder dat er nood is om eerst een verbinding te maken tussen beide apparaten. In versie 5 gaat de capaciteit van zo een bericht van 37 naar 255 bytes. Dat lijkt misschien klein, maar voor Beacon-toepassingen is dat een gigantische stap vooruit.

Bluetooth 5, Bluetooth 5.0, definitie, définition, wat is het, c'est quoi

Beacons maken het mogelijk dat je smartphone je onmiddellijk vertelt wat er afgeprijsd is zodra je de winkel binnenstapt. Of zelfs zodra je je op een bepaalde plaats in de winkel bevindt. In een museum zou je automatisch een link kunnen krijgen die je doorverwijst naar meer informatie over het kunstwerk waar je staat. De parking zou je een ticket kunnen sturen en doorverwijzen naar de website om te betalen. Bluetooth 5 Beacons maken een hele reeks nieuwe toepassingen mogelijk, zeker in combinatie met zijn groter bereik.

Minder storing voor andere netwerken

Bluetooth communiceert in een frequentiebereik dat vlakbij dat van WiFi en het mobiele netwerk (LTE) ligt. In versie 5 zijn er verschillende mechanismen ingebouwd die ervoor zorgen dat deze verschillende technologieën elkaar minder storen. Ook verschillende Bluetooth-verbindingen zullen elkaar onderling minder storen.

Bluetooth 5.0 is achterwaarts compatibel

Bluetooth 5 is achterwaarts compatibel met vorige versies. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een smartphone met Bluetooth 5 kunt verbinden met een oudere hoofdtelefoon die Bluetooth 4.0 gebruikt. Uiteraard geniet je dan niet van de nieuwe features, maar ben je beperkt tot de featureset van het oudere apparaat. Bluetooth-hoofdtelefoons blijven aan populariteit winnen. Mag je dankzij de hogere datadoorvoer van Bluetooth 5 ook betere audiokwaliteit verwachten? Neen, op dat vlak verandert er niets. Alle Bluetooth-verbindingen comprimeren de audio met behulp van een audiocodec. Het is de gebruikte codec die de kwaliteit van je audio bepaalt.