Menu
Terug

Wat is er nieuw in Android 11 (en hoe krijg je het)?

25 september 2020

Android 11 is eindelijk beschikbaar voor iedereen. Voor het eerst zonder een schattige bijnaam die met desserten te maken heeft, maar wel weer met nuttige nieuwe functies voor je smartphone en tablet.

Nieuw voor je smartphone en tablet

Ja, het is weer zover: er is een nieuwe versie van Android verschenen! Groot nieuws, want de Android-software van Google draait op de smartphones en tablets van heel veel fabrikanten. Samsung, LG, Sony, Huawei, Motorola, … Noem maar op, ze gebruiken allemaal Android als besturingssysteem.

Met een nieuwe Android-versie worden altijd nieuwe functies geïntroduceerd die het gebruik nog handiger en makkelijker maken. Er is ook altijd extra aandacht voor de nieuwste trends. Deze keer ontvangen bijvoorbeeld 5G en vouwbare smartphones betere ondersteuning. Maar wat zit er nu concreet in Android 11 voor iedereen?

android 11

Beter chatten

Bij het woord ‘bubbel’ denk je in deze coronatijden misschien aan iets anders, maar de bubbels in Android 11 hebben daar niets mee te maken. Je krijgt een nieuwe, snelle manier om met iemand te chatten, via een gespreksbubbel die over een app verschijnt. Handig, want je kunt midden in een discussie even in Google Maps kijken om te zien hoe lang het duurt om te wandelen van het station naar het café. Tik op de bubbel en je zet het gesprek verder. Ken je dit ergens van? Jawel, de Android-bubbels lijken een beetje op de wolkjes van Facebook Messenger.

android 11

Beter chatten - nog eens

Word je ook gek als een vriend je aanspreekt via Whatsapp, je tante via Messenger en je collega’s vragen stellen via Slack, en dat allemaal tegelijkertijd? In Android 11 moet je niet springen van chatapp naar chatapp, maar verschijnen alle conversaties in het overzicht als je naar beneden veegt op het thuisscherm. Je kunt ook aangeven welke gesprekspartners voorrang krijgen. Als die een bericht sturen, verschijnt het zelfs op je vergrendelde smartphonescherm. Je collega? Die kan wel even wachten.

Schermvideo's maken

Wil je aan je grootmoeder uitleggen hoe ze een stukje anderstalige tekst in de browser kopieert en door Google Translate laat vertalen? Het uitleggen is lastig, maar het laten zien maakt het wel duidelijk. In Android 11 maak je gewoon een schermvideo van wat je doet, eventueel met gesproken instructies erbij, en het wordt meteen duidelijk.

Knoppen voor je smarthome

Heb je thuis slimme lampen of andere smarthomeapparaten? In Android 11 wordt het eenvoudiger om ze in en uit te schakelen. Druk lang op de aan/uitknop en er verschijnt een menu waarin alle slimme apparaten in je woning staan. Nooit meer weer uit bed springen omdat het licht beneden nog brandt!

android 11

Sneller betalen

In hetzelfde menu als hierboven kun je ook betaalkaarten toevoegen die contactloos betalen toelaten. Je smartphone heeft dus een soort kopie van je bankkaart aan boord voor kleine transacties. Tikken tegen de kassa en betalen maar!

android 11

Snel je muziek bedienen

Luister je naar een playlist en wil je snel naar het volgende nummer? Is het net middag en wil je even schakelen van de nieuwe release van Dua Lipa die je in Spotify beluistert naar het radiojournaal via de TuneIn-app? Die zaken gaan veel sneller via de minispeler die toont als je naar beneden veegt in Android 11. Je krijgt dan de bediening te zien van de huidige muziekapp; door van rechts naar links te vegen, ga je naar de controls van een andere actieve audioapp. Je kunt hier ook snel wisselen tussen de speaker van je smartphone en een Bluetooth-luidspreker.

Delen met vrienden in de buurt

Via de Nearby Share-functie deel je snel gegevens met een toestel in de buurt. Stel dat je een foto wilt delen met je vriendin. Selecteer het share-menu en kies dan voor Nearby Share. Je ziet dan toestellen in de buurt verschijnen waarmee je het beeld kunt delen. Dat kunnen Android-smartphones en -tablets zijn, maar binnenkort ook Chromebook-laptops.

Slaapwel!

De vorige versies van Android brachten al functies om je tegen jezelf te beschermen. Daar borduurt Android 11 op verder met een Bedtime Modus die je smartphone rustiger laat worden als het bedtijd is. Je scherm schakelt over op rustgevende grijstinten en notificaties worden gedempt. Het is alsof er een Niet Storen-bordje aan de virtuele deur bengelt.

android 11

Zalig wakker worden

Een nieuwe klokapp werkt aan je nachtrust. Laat je in slaap wiegen door je smartphone die rustgevende klanken afspeelt. Langzaam wakker worden doe je met het Sunrise Alarm dat geleidelijk je scherm feller laten schijnen. Rise and shine!

android 11

Beter beschermd

In Android 11 wordt je privacy beter beschermd. Apps moeten nog nadrukkelijker vragen of ze de camera of microfoon mogen gebruiken. Ook je locatiegegevens gebruiken mogen ze enkel na het uitdrukkelijk te vragen. Als je nu Android 10 op je smartphone hebt, heb je misschien bij een nieuwe app al de vraag gekregen of die app je locatie mag weten. Die vraag krijg je bij Android 11 nog altijd, met de nieuwe optie om slechts eenmalig die gegevens te delen. Google wordt bovendien strenger bij apps die in de achtergrond gegevens van je opvragen. Apps die zich niet gedragen volgens de nieuwe regels worden dit najaar uit de Google Play Store verwijderd.

Nog even geduld

Kun je niet wachten om met Android 11 aan de slag te gaan? Nog even geduld. Elke fabrikant zorgt voor een update voor zijn recente modellen. Duurdere en nieuwere smartphones krijgen daarbij vaak voorrang. Elk merk heeft zijn eigen beleid, maar bijvoorbeeld Samsung zal voor smartphones twee tot drie Android-versies voorzien. Als je Samsung-smartphone dus uit de doos Android 9 of Android 10 draaiden, is de kans groot dat ze ook Android 11 zullen ontvangen. Vermoedelijk komen daarbij toppers als de Galaxy S20 en Galaxy Note20 eerst aan de beurt, maar dat is een beetje speculatie. In elk geval check je best bij de fabrikant van je smartphone wat zijn plannen zijn.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()