Bij de nieuwste laptops en mobiele toestellen zie je steeds vaker ‘WiFi 6’ staan. Maar wat betekent dat en krijg je nu eindelijk WiFi dat even snel is als een internetverbinding via de kabel?
Waar zijn de andere WiFi-versies naartoe?
Met WiFi 6 surf je sneller en zijn er nog andere voordelen te noteren. Daar vertellen we je dadelijk alles over. Maar wist je dat de naam zelf ook een stukje vernieuwing is? Dankzij het etiket ‘WiFi 6’ weet je nu beter wat je kunt verwachten, terwijl je vroeger geconfronteerd werd met ingewikkelde benamingen als ‘IEEE802.11ac’ of ‘802.11b/g’. Enkel techneuten wisten wat het allemaal betekende en welke standaard nu beter was dan de andere. Tip: het draaide volledig rond de laatste letter - of twee letters. Je kon zo wellicht wel gissen dat ‘IEEE802.11g’ beter was dan ‘802.11b’, maar dat je wist dat ‘ac’ je sneller liet surfen dan ‘n’ lag minder voor de hand. Dat vond iedereen zo verwarrend dat er nu wordt gekozen om de nieuwe WiFi-technologie WiFi 6 te noemen en met terugwerkende kracht de oude WiFi-versies ‘WiFi 1’, ‘WiFi 2, enzovoort te noemen. WiFi 6 heeft trouwens nog altijd een technische benaming: IEEE802.11ax. Maar die zal je maar zelden tegenkomen.
Geen paniek: alles blijft werken
Gelukkig breekt WiFi 6 enkel qua naam met het verleden. Als je dus een WiFi 6-router in huis haalt, kun je nog altijd gewoon surfen zoals voorheen met oudere toestellen die de nieuwe WiFi-technologie niet bezitten. Oef! Het is bij nieuwe WiFi-versies altijd de bedoeling dat de vorige versies blijven werken. Meestal pluk je wel enkel de voordelen als zowel je router als je toestel (smartphone, laptop, tablet of ander toestel) de nieuwe technologie aan boord hebben. Concreet: als je thuis een paar smartphones en een smart-tv hebt die via WiFi werken, dan zal je na een upgrade naar een WiFi 6-router geen verschil qua surfsnelheid merken. Je nieuwe laptop die ook met WiFi 6 is uitgerust, die surft wel sneller. Je moet dus niet alle WiFi-apparaten vervangen.
Betere dekking
Het kan trouwens wél dat die oude toestellen opeens sneller lijken te reageren. Dat komt omdat een nieuwe router met nieuwe WiFi-technologie wellicht ook een betere dekking biedt. Je oude toestellen krijgen dus mogelijk een beter signaal binnen. Als je op sommige plaatsen in huis traag internet ervaart, kan een nieuwe router soelaas brengen. Bekijk dan ook zeker multiroom-oplossingen, waarbij je makkelijk één groot WiFi-netwerk maakt met zenders in verschillende kamers. Hier lees je er alles over.
Wat zijn de voordelen van WiFi 6?
De nieuwe WiFi-versie brengt twee grote voordelen: je surft sneller en meer delen van je huis of gebouw krijgen beter ontvangst. Qua snelheid belooft WiFi 6 tot drie keer hogere surfsnelheden dan WiFi 5 (of IEEE802ac). Dankzij de betere dekking ervaar je ook hogere snelheden op grotere afstanden van je router. Het kan zelfs dat je nu draadloos internet hebt in kamers die voorheen buiten het bereik van je router vielen.
Beter beheer
Routers met de nieuwe WiFi-versie zijn ook betere beheerders van het WiFi-netwerk. Dat betekent dat één toestel niet alle bandbreedte kan opeisen, waardoor iedereen beter kan surfen. Je kunt hierdoor ook meer toestellen met je WiFi-netwerk verbinden, tot vier keer meer dan bij WiFi 5. En dat is zeker een voordeel als je naast je mobiele toestellen ook slimme apparaten in huis wilt plaatsen, zoals slimme deurbellen of WiFi-gestuurde verlichting.
En wat is WiFi 6E?
Af en toe ga je misschien 'WiFi 6E' tegenkomen. Dit is eigenlijk WiFi 6, maar met een extraatje. Het kan op een hogere frequentie werken (als je mobiele toestel het ook ondersteunt), waar er minder storing is.
Waar vind ik WiFi 6?
Routers met WiFi 6 zijn er al een poosje. Onder meer bij TP-Link en D-Link vind je er, zowel voor gewoon thuisgebruik als performante routers voor veeleisende gamers. Ook bij andere toestellen vind je steeds vaker WiFi 6. Er zijn bijvoorbeeld al veel smartphones die het ondersteunen, zoals de Apple iPhone 11 of de Samsung Galaxy S20 en Note20. Ze zijn zeker niet de enige. Je kunt verwachten dat WiFi 6 standaard aanwezig zal zijn op toekomstige smartphones, naarmate ze nieuwere chips (zoals de Qualcomm Snapdragon 865) bevatten.
Tablets en laptops
Hetzelfde zal ook gelden bij tablets, maar omdat er minder snel nieuwe versies van deze apparaten verschijnen, kan het even duren vooraleer WiFi 6 gemeengoed wordt. Momenteel heb je al WiFi 6 bij de nieuwe iPad-generatie en de Samsung Galaxy Tab S7+ bijvoorbeeld. WiFi 6 is ook present op steeds meer laptops van de bekende merken, te beginnen met de betere modellen. WiFi 6 vereist immers nieuwe (en dus duurdere) chips, en die vinden traditiegetrouw altijd eerst hun weg naar high-end laptops. Maar het duurt nooit heel lang vooraleer een nieuwe WiFi-versie echt op alles een standaard wordt.