Menu
Terug

Wat je moet weten over CES, de Consumer Electronics Show

De hoogmis der techfreaks
Leestijd minuten
08 januari 2019

Al meer dan vijftig jaar trekken professionals uit de elektronicasector begin januari naar de Consumer Electronics Show (CES), waar ze een voorsmaakje krijgen van alle aanstaande nieuwigheden. Maar het is vooral een feest voor miljoenen techfreaks over de hele wereld, die het hele gebeuren volgen via de media.

Tijdens een van de eerste weken van ieder jaar vreet de Consumer Electronics Show (kortweg: CES) weer heel Las Vegas op. Vanuit het Las Vegas Convention Center, het uit drie enorme hallen bestaande conferentiecentrum dat het hart van het jaarlijkse evenement vormt, zwermen 180.000 vakbezoekers uit naar nog tien andere conventiecentra en balzalen in de buurt, meestal op de gelijkvloerse verdieping van opulente Las Vegas-hotels als Mandalay Bay, The Mirage en The Wynn.

Meer dan 4.500 bedrijven uit de elektronicasector laten er het nieuwste zien van wat ze in huis hebben, en in tweede lijn - want het is uitsluitend een vakbeurs - gluren miljoenen geïnteresseerden van over de hele wereld mee via tv, internet en social media. Vorig jaar werden er 60.000 nieuwsverhalen online gezet over CES.

Jaarlijks begrip

De Consumer Electronics Show is, zeker sinds tien à vijftien jaar geleden letterlijk iederéén gek werd van digitale media, een begrip geworden: een jaarlijks weerkerende hoogmis, waar innovaties op gebied van entertainment-, computer-, audio-, smart home- en autotechnologie worden tentoongespreid voor technologiebeluste geeks.

Heel wat van de producten die er worden getoond zijn prototypes of vroege versies: voor de grote elektronicamerken is het een uitgelezen moment om alles te tonen wat ze hebben en kunnen. Dingen die binnen weken of maanden pas zullen verschijnen, maar ook technologie die niet meteen - of soms nooit, zoals een aanzienlijk deel van al wat er hier wordt getoond - een winkelrek van dichtbij zal zien.

Naar primetime

Las Vegas is ook jaarlijks de plaats waar de elektronicamerken hun troeven op tafel gooien. Tijdens voorbije edities werd hier onder meer de oled-beeldtechnologie (2008), de Blu-Ray-videostandaard (2004), de Xbox-gameconsole (2001), de cd (1981) en de huiscomputer (1978) aan het grote publiek getoond: producten of nieuwe productcategorieën die later een revolutie zouden betekenen in hun veld.

Maar er zijn ook technologietrends die zich, na soms jarenlang te hebben gegist op de achtergrond, voor het eerst duidelijk beginnen af te tekenen in Las Vegas. Dit jaar, zo verwacht uitbater Consumer Electronics Association, zullen er heel wat nieuwe producten opduiken gebaseerd op nieuwe technologieën als blockchain (een soort online 'waarheidsgarantie'), artificiële intelligentie, robotica en internet of things (gewone voorwerpen die een internetaansluiting krijgen).

Nog beter nieuws:

Mediazine is ook dit jaar weer van de partij op CES.

Stay tuned en volg MediaMarkt op instagram & facebook voor de meest

opvallende trends, verhalen en innovaties van op de eerste rij

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()