Menu
Terug

Wat mag je wel en niet met een drone?

25 januari 2021

Drones zijn fantastisch speelgoed. En het is een enorm leuke hobby. Maar zodra drones iets groter worden dan een speelgoedtuig, zijn een goede opleiding en degelijke kennis van de regels echt wel noodzakelijk. Europa gebruikt sinds 31 december 2020 op heel haar grondgebied dezelfde regels. Wij praten je helemaal bij.

Maak je vliegdromen waar

Modelvliegtuigen, het is een passie en hobby waar je ook heel wat jaren terug al van kon genieten. Maar de geavanceerde technologie die we vandaag in drones terugvinden, gecombineerd met een brede beschikbaarheid, hebben de drempel flink verlaagd. Droom je van vliegen, dan is er geen beter moment om die dromen waar te maken. Vliegen is heel wat gemakkelijker dankzij hypermoderne besturingssystemen die uitgebreid gebruikmaken van allerlei sensors. Daardoor beleef je vaak al van de eerste uren fantastisch plezier met de nieuwste drones.

drone

Eindeloze mogelijkheden

Ingebouwde GPS-systemen maken geautomatiseerde vluchten mogelijk. De drone vliegt volledig zelfstandig het parcours dat jij op voorhand uitzet. Stuntvliegen? Natuurlijk, ook dat is mogelijk. Sommige drones hebben een aantal stunts ingebouwd. Je drone meenemen naar vrienden, familie of op reis? Dat kan, want sommige drones zijn vederlicht en compact bij elkaar te vouwen. Ideaal als je een familiefeest in beeld wilt brengen.

Maar veruit de meest indrukwekkende feature van drones zijn de ongelooflijke foto- en filmopties. Drones kunnen je bijvoorbeeld zelfstandig volgen. Jezelf filmen terwijl je op de mountainbike van de berg dendert of op je surfplank door het water zoeft? Geen probleem. Timelapse-beelden? Met een druk op de knop, zelfs als je de drone tegelijkertijd een bepaalde beweging wilt laten maken. En dat allemaal met zeer hoge beeldkwaliteit.

drone

De nieuwe regels zijn goed

Dat je voor het vliegen met een drone, zeker de wat zwaardere modellen, aan bepaalde verplichtingen moet voldoen, spreekt voor zich. Sinds 31 december 2020 zijn er Europese regels voor het gebruik van drones. Dat betekent dat je in alle Europese landen (en ook in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) mag vliegen onder dezelfde voorwaarden als in België. Aarzel dus niet meer om je drone mee op vakantie te nemen!

Vereenvoudiging

De nieuwe wetgeving zorgt niet alleen voor een uniform kader in heel Europa. Ook heel wat onderscheid dat we vroeger maakten, is nu verdwenen. Dat maakt het allemaal een pak duidelijker. Zo gelden de regels nu evengoed voor hobby- als professioneel gebruik. Ook modelvliegtuigen en andere zelfgemaakte toestellen vallen nu onder de nieuwe regelgeving. Zo verdwijnt de discussie of je nu al dan niet moet voldoen aan bepaalde regels. Handig om weten: de officiële term voor alle toestellen is een ‘UAS’ (‘Unmanned Aerial System’).

Wat met de oudere wetgeving?

Die vergeet je best, want de nieuwe wetgeving is fundamenteel anders. Kijk gewoon je verplichtingen na op basis van de nieuwe wetgeving. Je kunt altijd terecht op de website van de FOD Mobiliteit als je vragen hebt. Zelfs al ben je een gecertificeerd dronepiloot onder de vroegere wetgeving, dan nog zal je bijkomende nieuwe tests moeten afleggen.

In een volgend artikel gaan we dieper in op de nieuwe regels.

drone
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()