Menu
Terug

Wearables

16 oktober 2017

Vandaag dragen we (bijna) allemaal een smartphone mee in onze broekzak of handtas. De smartphone is echter niet voor eeuwig. Zijn rol zal overgenomen worden door slimme kledingstukken en accessoires die ervoor zorgen dat we technologie op ons lichaam kunnen dragen. Wat mag je vandaag en in de toekomst van deze ‘wearables’ verwachten?

De term ‘wearable’ is een verzamelnaam voor heel uiteenlopende producten en technologieën. Wat deze gemeen hebben, is dat ze een stukje technologie bevatten dat je op of rond je lichaam draagt. Vaak zijn wearables bedoeld voor één specifieke taak of een aantal verwante taken. Ze zijn daardoor minder veelzijdig dan bijvoorbeeld een draagbare computer, tablet of smartphone.

Maar wat ze doen, doen ze goed, snel en onopvallend. Je kunt het vergelijken met een klassiek polshorloge. Dat heeft in wezen maar één functie: de tijd aanduiden. Maar het doet dat goed en uiterst precies, en je hoeft maar naar de wijzerplaat te kijken om te weten hoe laat het is. Je kunt de tijd ook op je smartphone aflezen, maar daarvoor moet je die uit je tas of zak halen.

Wearables zijn er in allerlei vormen en soorten. Sommige zijn al relatief goed ingeburgerd, zoals fitnesstrackers en smartwatches. Andere zijn nog nicheproducten, zoals smartglasses (slimme brillen) en smartkleding. De grote revolutie moet echter nog komen. In de onderzoeksafdelingen van grote techbedrijven wordt naarstig gewerkt aan de volgende generaties wearables. In dit artikel lichten we al een tipje van de sluier op.

Fitnesstrackers

De soort wearable die vandaag het best bekend en het meest verspreid is, is de categorie van de fitnesstrackers. Dat zijn kleine apparaatjes die je aan je pols of aan je broek draagt, en die je fysieke activiteiten in kaart brengen. De eenvoudigste doen niets meer dan registreren hoeveel stappen je zet. Op het schermpje van de tracker of in de bijhorende app kun je aflezen hoeveel stappen je al gezet hebt, en of je in de buurt komt van de tienduizend stappen die je elke dag zou moeten zetten om gezond te leven.

Fitnesstrackers

Steeds vaker worden in fitnesstrackers ook allerlei sensors ingebouwd die lichaamsfuncties zoals je hartslag registreren of meten hoe snel je beweegt. Daardoor kun je ze gebruiken om na te gaan hoeveel calorieën je verbruikt, en om na te gaan of je hartslag tijdens het lopen of fietsen in de juiste zone zit - zonder dat je een aparte polsslagmeter moet omdoen. Sommige fitnesstrackers kun je ook aanhouden in je slaap; ze gaan dan na hoe lang je effectief geslapen hebt en hoe diep je slaap was. Door al die gegevens te combineren, geeft een fitnesstracker een goed beeld van de evolutie van je fysieke conditie

Smartwatches

Smartwatches

We hebben wearables vergeleken met een polshorloge, en het is geen verrassing dat heel wat wearables de vorm van een horloge aannemen: we zijn (of waren) immers wel gewend om iets om onze pols te dragen. Een smartwatch of slim horloge doet echter veel meer dan de tijd aangeven. Het is een kleine computer die een aanvulling vormt bij een smartphone. Als je de smartwatch koppelt met je smartphone, ontvang je op het horloge meldingen als er een mail of oproep binnenkomt. 

Vanop de smartwatch kun je een oproep beantwoorden of een afspeellijst starten zonder dat je je smartphone uit je zak of tas moet halen. Je kunt ook allerlei notificaties instellen voor de apps op je smartphone, zodat je verwittigd wordt als je bijvoorbeeld een bericht op Whatsapp ontvangt of wanneer het tijd is om naar een afspraak te vertrekken.

De meeste smartwatches bieden bovendien ook de functies van een fitnesstracker - ze tellen hoeveel stappen je zet, meten je hartslag en registreren je workouts. Als ze een GPS-ontvanger aan boord hebben, leggen ze ook je fiets- of looproute vast, en kun je ze ook gebruiken als navigatiehulp tijdens trektochten en bergwandelingen

Slimme brillen

In 2013 bracht Google een heel bijzondere wearable uit. De Google Glass is een draagbare computer in de vorm van een bril. Op de bril wordt allerlei informatie geprojecteerd, zoals op de heads-up display in de cockpit van een gevechtsvliegtuig. De gebruiker bedient de bril met spraakcommando’s. De bril bevat ook een camera die foto’s en video’s kan vastleggen van wat de gebruiker kan zien. Vooral dat laatste botste op heel wat weerstand omwille van de privacy - je kunt immers moeilijk merken wanneer iemand met een Google Glass filmt of fotografeert. Na een testperiode van twee jaar besloot Google het apparaat toch maar niet op de markt te brengen.

Slimme brillen

Dat betekent niet dat slimme brillen afgeschreven zijn. In het bedrijfsleven maken ze wel een kans. Denk aan onderhoudstechnici die op het scherm van een slimme bril technische tekeningen of instructies kunnen bekijken terwijl ze aan het werk zijn. Daardoor houden ze hun handen vrij voor het werk. In de V.S. test vliegtuigbouwer Boeing al op grote schaal een aangepaste versie van de Google Glass. Ook in de gezondheidssector bestaat interesse. 

Sensors

Over gezondheid gesproken: hier wordt veel verwacht van kleine sensors die je op je lichaam kunt dragen. Diabetespatiënten moeten vandaag hun bloedsuikerwaarde meten door met een naaldje in een vinger te prikken. Verschillende bedrijven werken aan manieren om die prik te vervangen door een slimme sensor die de suikerwaarde meet in de adem, het zweet, het traanvocht of zelfs doorheen de huid. Dat laatste bestaat nu reeds.

Andere sensors kunnen het stress- of zuurstofniveau meten, ademhalings- of bloeddrukproblemen opsporen, of zelfs waarschuwen wanneer iemand een hersenbloeding kan krijgen. Door risicogroepen met dergelijke sensors uit te rusten, gekoppeld aan een app die automatisch medische hulp inroept, kunnen vele overlijdens voorkomen worden. 

Slimme kleren

Het hoeft gelukkig allemaal niet zo bloedserieus te zijn. Een hele leuke categorie is die van ‘smart-clothing’, zeg maar slimme kleding. Vergeet de hartslagmeter, vergeet de fitnesstracker: er bestaan al slimme shirts die zelf je lichaamsactiviteit, hartslag en ademhaling meten. Hoe dichter je slimme kleding op je lichaam draagt, hoe nauwkeuriger ze werkt. De betrouwbaarste producten die je vandaag al kunt kopen zijn daarom sport-bh’s, sokken en nauwzittend ondergoed. Dat klinkt misschien nog raar, maar marktonderzoekers zijn ervan overtuigd dat de toekomst van wearables ligt bij deze smart-clothing. Kleren draag je immers sowieso; je hoeft er niet aan te denken om een tracker of smartwatch aan te doen voor je aan je workout begint, en je loopt ook niet met zo’n knullige Google Glass op je neus.

Om te voorkomen dat je je sokken elke dag moet opladen, werken onderzoekers aan flexibele batterijen die opgeladen worden door beweging. Voor bovenkleding zoals shirts of petten kunnen flexibele zonnecellen gebruikt worden. Een ander probleem dat aangepakt wordt, is de wasbestendigheid van smart-clothing. De sensors en alle andere onderdelen moeten een beurt in de wasmachine overleven. Want niemand wil rondlopen met slimme sokken die nooit gewassen worden, toch?

Slimme babysok

Slimme babysok

De Owlet Smart Sock is niet alleen schattig, maar ook nog eens slim. Deze sok houdt constant de hartslag en het zuurstofniveau van je baby in de gaten. Is er reden tot ongerustheid, dan verwittigt de bijhorende app de ouders, zodat die kunnen komen controleren of alles in orde is met junior. Voorlopig alleen te koop in de V.S., met een pittig prijskaartje van 299 euro. Een volgende versie zal ook de temperatuur in de kinderkamer kunnen regelen.

Smart Suit

Smart Suit

Hoe slim kan een maatpak zijn? Het Smart Suit 2.0 van het Koreaanse Cheil Industries bevat een NFC-chip waarmee het kan communiceren met je smartphone. Door aan een knoop te draaien, kun je je smartphone bedienen zonder hem uit je zak te halen. Ga je een restaurant of vergadering binnen, dan zet je je smartphone in - letterlijk - een handomdraai in stille modus. Heb je geen zin om een oproep te beantwoorden? Stop de smartphone in de binnenzak en hij schakelt meteen over op trillen. En het beste: je mag het Smart Suit 2.0 gewoon bij de droogkuis binnenbrengen. Voorlopig nog niet in onze winkelrekken te vinden.