Menu
Terug

Windows 7-ondersteuning stopt, tijd om te upgraden!

16 december 2019

Na tien jaar stopt Microsoft met de ondersteuning voor Windows 7. Het uitgelezen moment om de overstap te maken naar Windows 10. Zo geniet je van de nieuwste Windows-features, werk je veiliger en word je in een klap ook productiever!

Eindigt op 14 januari

Op 14 januari 2020 is het zover: de officiële ondersteuning van Microsoft voor Windows 7 komt tot een einde. Na meer dan tien jaar - ja, zo oud is Windows 7 inmiddels - stoppen alle updates voor deze verouderde versie van het Windows-besturingssysteem. Geen vrees, je pc gaat niet plots ophouden met werken. Maar omdat er geen beveiligingsupdates meer verschijnen, loop je een groter risico op een besmetting door malware, virussen en ander digitaal gespuis. Het is dus best slim om na te denken over het upgraden van je Windows 7-toestel. Je hebt twee opties: een nieuwe computer aanschaffen of Windows upgraden. Welke optie past het best bij jou?

windows

Een nieuwe pc

Misschien stond je op het punt om een nieuwe computer of laptop aan te schaffen dit eindejaar? Dan is dit een uitgelezen moment om die stap te zetten. Afhankelijk van de leeftijd van je huidige computer zal je ook een grote vooruitgang in je productiviteit boeken. Dankzij betere hardware, zoals supersnelle SSD-schijven en processors van de laatste generatie, presteren nieuwe Windows 10-computers immers spectaculair goed. Nieuwe laptops komen ook vaak met aanraakschermen die je samen met het toetsenbord kunt gebruiken. Heel wat modellen kun je zelfs transformeren naar een tablet, zogenaamde convertibles.

windows

Inclusief alle Windows-updates

Nieuwe laptops zijn dunner, lichter en hebben batterijen die het een hele werkdag - of langer - volhouden. Het verschil met een pc of laptop van tien jaar geleden is dus immens. Ook belangrijk: een nieuwe pc komt automatisch met de laatste versie, inclusief alle updates. Je geniet dus niet enkel van de voordelen van snellere hardware, maar ook van alle handige features van Windows 10. Op de schermen van heel wat nieuwe laptops kun je schrijven met een pen, bijvoorbeeld. Handig als je notities wilt nemen tijdens de les of een vergadering.

Upgrade je Windows-versie

Is je laptop of desktop-pc nog niet zo oud? Dan kun je ervoor kiezen om Windows 7 te vervangen door versie 10. Met het juiste plan van aanpak doe je dat met behoud van al je belangrijke documenten en bestanden. Microsoft heeft ervoor gezorgd dat het upgraden heel eenvoudig verloopt. Tip: kopieer vooraf je belangrijke bestanden, zoals foto’s en video’s, naar een USB-schijf. Of bewaar ze in de cloud via Microsoft OneDrive.

Te oud?

Wanneer is een computer te oud om de upgrade naar Windows 10 te maken? Dat hangt er van af. Is je computer meer dan drie jaar oud, dan haal je wellicht meer uit de aankoop van een nieuw toestel. De uitzonderingen zijn mogelijk desktopcomputers waarvan je de hardware kunt upgraden - maar dit vereist technische kennis - of zeer high-end toestellen die nu nog heel performant presteren.

windows

Windows 10: handiger en productiever

Met Windows 10 werkt je niet enkel veiliger omdat er nog lang beveiligingsupdates verschijnen en het besturingssysteem uitgerust is met uitgebreide beveiligingsfuncties, zoals antivirussoftware en een firewall. Windows 10 betekent eveneens een grote stap op heel wat andere vlakken. Nieuwe mogelijkheden en nog meer gebruikersvriendelijkheid maken je productiever en georganiseerder dan ooit. Benieuwd naar wat Windows 10 je kan bieden? Dit zijn enkele van de vele nieuwe features in het modernste OS van Microsoft:

windows

Duidelijke interface

De menu’s en het Bureaublad zijn helder, met een handig zoekvenster in het Startmenu. Vanop een plaats vind je meteen apps, documenten en zelfs instellingen.

windows

Extra behulpzaam

Tik in het zoekvenster ‘Tips’ in om video’s en duidelijke uitleg te krijgen over werken met Windows 10 en de nieuwe functies. Of voer ‘Help’ in om een helpende hand te krijgen bij bepaalde taken, zoals het instellen van een printer.

windows

Je vindt alles terug

Welke website bezocht je gisteren weer? En waar is die presentatie naartoe? Met de Tijdlijn-functie vind je alles weer snel terug. Op een eenvoudige manier kun je scrollen door je documenten, apps en websites van de voorbije drie tot vijf dagen. Ja, ook wat je opgezocht hebt op je tablet of smartphone.

windows

Multitasken is makkelijk

Gebruik je vaak verschillende apps naast elkaar en heb je altijd ontelbare websites openstaan? Dat wordt nog makkelijker, onder meer met de Multiple Desktops-functie die meerdere virtuele Bureaubladen naast elkaar laat gebruiken.

windows

Computer wordt tablet (en omgekeerd)

Dankzij ondersteuning voor aanraakschermen en de Continuum-functie kun je heel wat Windows 10-laptops ook gebruiken als tablet. Wanneer je het toetsenbord verwijdert of wegplooit, dan past het uiterlijk van het Microsoft-besturingssysteem zich automatisch aan om de bediening makkelijk te maken.

Hoe begin je aan de overstap naar Windows 10?

Ben je van plan om Windows 7 te vervangen door Windows 10? Dit is hoe je dat doet!

  • Check eerst of je hardware nog geschikt is. Je hebt minstens een processor van 1 GHz, 1 GB geheugen en 16 GB opslagruimte nodig. Meer informatie over de vereiste hardware vind je op deze pagina van Microsoft.
  • Maak een back-up van je belangrijke bestanden. Doe dat via de cloud of op een externe schijf. Gebruik niet de schijf van je pc of laptop, want mogelijk wordt die geformatteerd.
  • Schaf Windows 10 aan. Dat kan bij je lokale MediaMarkt-winkel of via de webshop van MediaMarkt. Welke versie heb je nodig? Windows 10 Home is uitstekend voor de gewone thuisgebruiker; Windows 10 Pro komt met extra functies die handig zijn voor zakelijke gebruikers, zoals BitLocker-versleuteling van de harde schijf. De verschillen tussen de twee edities worden hier door Microsoft uitgelegd.

Bedenk echter dat een oude pc niet opeens veel sneller zal functioneren dankzij de Windows 10-upgrade. In dat geval opteer je beter voor een nieuwe pc die automatisch met de nieuwste Windows-versie komt.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()