Menu
Terug

Zes tips om de mooiste foto’s voor je wenskaarten te maken

14 december 2020

Nu de klassieke kerst- en nieuwjaarsknuffels even niet meer kunnen, mogen we gerust wat creatiever zijn met onze eindejaarswensen. Waarom maak je geen klassiek wenskaartje met een leuke foto erop? Hier zijn onze beste fototips.

1. Zoek een mooi plekje

Zoek eerst waar je de foto's wilt maken. Dat kan binnen, samen in de zetel, of voor een muur of de kerstboom. Meestal is er binnen te weinig licht en daarom wijk je beter uit naar buiten. In je eigen tuin voor een haag bijvoorbeeld, of anders in een park of bos. Doe dat bij voorkeur op een kalm moment, dus vroeg in de ochtend als er nog niet te veel mensen in de weg lopen.

foto's, wenskaarten, tips
foto's, wenskaarten, tips

2. Let op licht

Als je binnen fotografeert, vermijd dan licht dat harde schaduwen werpt, zoals een gloeilamp. Daglicht dat via een groot raam binnenvalt, kan wel. Buiten fotografeer je best als het lichtbewolkt is. Op een zonnige dag ga je niet in de zon staan, maar op een plekje met schaduw. Zo vermijd je schaduwen op gezichten en zal niemand de ogen dichtknijpen.

3. Houd voldoende afstand

Of je nu binnen of buiten fotografeert, zorg ervoor dat je afstand houdt van de achtergrond. Als je binnen vlak voor een muur staat, riskeer je dat er lelijke schaduwen op de muur vallen. Door buiten wat afstand te houden, zal die achtergrond wat waziger worden. Om de achtergrond van je foto's nog waziger te maken, kun je een lens met groot diafragma gebruiken of de bokeh-functie op je smartphone.

foto's, wenskaarten, tips
foto's, wenskaarten, tips

4. Gebruik de juiste accessoires

Je familieleden zijn (waarschijnlijk) geen ervaren fotomodellen. Glimlachen zal nog wel lukken, maar een natuurlijke houding aannemen is veel moeilijker: waar laat je je handen? Een eenvoudige oplossing is elkaars handen vastnemen of de handen over de schouders leggen. Of je kunt iedereen een voorwerp laten vastnemen: een voetbal, een pop, een boek, een cadeautje, … Zolang het maar iets zegt over de persoon.

5. Let op je outfit

Als je weet waar je de foto wilt maken, dan kun je ook aan de kleding gaan denken. Als je voor een groene haag poseert, is het namelijk geen goed idee om een groene trui aan te trekken. Kies kleuren die contrasteren met de achtergrond. Je kunt ervoor kiezen om allemaal een foute kersttrui aan te trekken, maar je kunt ook iedereen gewoon laten dragen wat ze graag aandoen.

foto's, wenskaarten, tips
foto's, wenskaarten, tips

6. Say cheeeeeeese!!

Om het hele gezin in één keer op de foto te zetten, gebruik je de zelfontspanner van je camera of smartphone. Zet je toestel op een statief of op een stevige plek, en schakel de zelfontspanner in. Stel indien mogelijk tien seconden tijd in voor de opname gemaakt wordt. De fotograaf sluit aan de zijkant van de groep aan. Maak veel foto’s, zodat je achteraf de beste kunt kiezen voor je wenskaarten.

Stuur een echt kaartje!

Tegenwoordig heeft iedereen de buik vol van e-mails, videocalls, Zoom-sessies en andere digitale communicatie. Wil je echt scoren, stuur dan een echte wenskaart. Met de Fotoservice van MediaMarkt kun je je eigen foto op een wenskaart laten drukken. Meer weten? Kijk snel hier.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()