Menu
Terug

Zeven tips om je vakantiefoto’s te organiseren

21 september 2021

Vakantie in eigen land gehad, of naar het buitenland geweest? Waarschijnlijk ben je thuisgekomen met een pak digitale foto's. Met deze tips breng je orde in je vakantiefoto's zodat je makkelijk de beste terugvindt.

Breng je foto's samen

Of je nu de Belgische steden fotografeerde dan wel mooie plekken in het buitenland: waarschijnlijk maak je foto's met je smartphone én met een fototoestel. Breng dan alle foto's samen naar één plek. Dat kan een programma op je computer zijn, zoals Adobe Photoshop Elements of de Foto's-app van Windows 10 en Mac OS. Je kunt ook voor een clouddienst kiezen zoals Google Foto's, Flickr of MediaMarkt Cloud. Hebben vrienden of familieleden ook foto's van dezelfde vakantie? Probeer die ook te verzamelen. Bewaar de foto's in een map met een duidelijke naam zoals 2021_ARDECHE.

vakantiefoto's

Geef duidelijke namen

Digitale foto's hebben namen zoals IMG85354.jpg. Veel is daar niet uit op te maken. Wijzig de naam van je foto's in een herkenbare naam, bijvoorbeeld 2021_Ardeche_124.jpg. Veel fotoapps bevatten een functie om veel foto's in één keer te hernoemen. Als je heel veel foto's hebt, kun je ook de datum in de bestandsnaam opnemen: 2021_07_21_Ardeche_124.jpg.

gids op een open bus tour op citytrip

Weg met slechte foto's

Met een digitale camera maken we meer foto's dan ooit tevoren. Dat zijn zelden allemaal goede foto's. Kijk met een kritisch ook naar je foto's en verwijder foto's die onscherp, te licht of te donker of gewoon lelijk zijn. Als je vier foto's van dezelfde pittoreske voorgevel hebt gemaakt, houd dan alleen de beste bij.

Geef scores

Nu de slechtste foto's weg zijn, ga je op zoek naar de beste. De meeste fotosoftware en clouddiensten voor het hosten van foto's en het hosten van bestanden hebben een manier om favoriete foto's te markeren met sterren of een score van 1 tot 5. Doe dit om later makkelijk de beste foto's terug te vinden.

Voeg tags toe

Als een reis nog vers in het geheugen zit, herinner je vast nog wel waar je een foto maakte en wat de naam is van die sympathieke gids die je rondleidde. Maar over vijf of tien jaar? Vertrouw niet op je geheugen, maar voeg tags (sleutelwoorden) toe aan je foto's. Tags beschrijven waar je een foto maakte, wat erop staat en de namen van personen die erop te zien zijn. Sommige fotoapps gebruiken gezichtsherkenning om personen die op meer dan een foto staan automatisch te identificeren.

vakantiefoto's selecteren op PC

Maak een back-up

Serieus: je maakt toch regelmatig een back-up van al je belangrijke bestanden, neen? Dan is nu het moment om daarmee te beginnen. Zonder back-up riskeer je al je mooie herinneringen te verliezen. Je kunt een back-up maken op een externe harde schijf. Er bestaan ook handige online back-upservices zoals MediaMarkt Cloud. Die bewaren een kopie van je bestanden veilig zonder dat je er veel voor hoeft te doen.

fotoboek met mooie vakantiefoto's

Doe iets met de beste foto's

Nu je foto's grondig gesorteerd en beoordeeld zijn, je sleutelwoorden hebt toegevoegd en de back-up veilig afgerond werd, is het tijd om iets met je foto's te doen. Maak van je vakantie een mooi fotoboek als aandenken dat je kunt tonen aan familie en vrienden.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()