Menu
Terug

Zeven verborgen features van je Apple iPhone

01 maart 2019

Je denkt misschien dat je je iPhone van binnen en van buiten kent. Maar het iOS-besturingssysteem heeft zoveel verborgen features dat je ze onmogelijk allemaal kunt kennen. Hier zijn zeven verrassende iPhone-hacks.

1. Snel switchen tussen twee apps

Wanneer je informatie uit de ene app snel wilt overhevelen naar de andere, is er een snellere manier om te switchen tussen de twee dan helemaal terug via het Start-scherm gaan. Druk twee keer snel na elkaar op de Home-knop, en je kunt snel links en rechts tussen je openstaande apps swipen. De twee laatst gebruikte apps zitten, voor je gemak, ook vlak onder elkaar in dat 'stapeltje'.

2. Apps lanceren vanuit je Lock Screen

Siri, de AI-gedreven stemassistent in iOS, houdt goed bij welke apps je het vaakst gebruikt. Vanop je Lock Screen, voordat je je identificeert op je iPhone dus, kun je die ook rechtstreeks openen. Swipe naar rechts op het scherm van een afgesloten iPhone en je krijgt al de vier vaakst gebruikte apps. Schuif daarna nog eens naar onderen en je krijgt twee rijen gepresenteerd. Natuurlijk moet je je na het openen van zo'n app nog wel identificeren, maar het gaat vaak een stuk sneller dan de app zitten zoeken op je Home-scherm.

3. Een virtuele Home-knop creëren

Bij lang en veelvuldig gebruik van je iPhone  zit je met een versleten Home-knop, die betrouwbare inzet van je smartphone moeilijk maakt. Gelukkig kun je ook nog een virtuele thuisknop op je startscherm installeren. Ga naar Instellingen - Algemeen - Toegankelijkheid - AssistiveTouch, en zet de AssistiveTouch-knop aan. De knop verschijnt rechts beneden, maar kan naar eigen goeddunken elders worden geplaatst.

4. Een PDF-bestand aanmaken

Alles wat je inlaadt met de Safari-browser, Mail of andere apps op je iPhone kun je opslaan als een PDF-bestand, en op die manier naar anderen doorsturen. Tik daarvoor op de Delen-knop onderaan (dat pijltje!), schuif de onderste rij opties helemaal naar links, en kies vervolgens Maak PDF aan. De PDF in kwestie moet je wel nog - opnieuw met de Delen-knop - bewaren tussen je bestanden of rechtstreeks doorsturen via je chat-apps of Mail.

5. Websites op je Home-scherm zetten

Dit is een oldie, een van de allereerste hacks voor de allereerste iPhones zelfs, maar hij is na meer dan een decennium nog zo onbekend dat we hem toch maar opnieuw delen: van bepaalde websites die je extreem vaak gebruikt, kun je gewoon een app maken. Open de site in Safari, tik op de Delen-knop en kies vervolgens uit de onderste rij opties voor Zet op beginscherm. Er verschijnt een keurig appje, in het logo van de website zelfs.

6. Je eigen vibraties creëren

De bibberingen die je iPhone vertoont kun je zelf instellen, met een verschillende cadans voor verschillende gebeurtenissen. Ga naar Instellingen - Horen en voelen. Kies daar de gebeurtenis waarvan je de trilling wilt veranderen. Ga bovenaan naar Trillen en kies onderaan Maak nieuwe trilling.  Vervolgens creëer je het ritme van de trilling door op het scherm te tikken. Tikken is een trilling, inhouden is een aanhoudend gebibber. Daarna sla je de trilling op en geef je ze een naam.

7. De iPhone in Dark Mode zetten

Wanneer het laat op de avond wordt en je ogen niet meer veel kunnen verdragen, kun je bij apps die veel leeswerk van je vereisen - zoals ebooks en Twitter, bijvoorbeeld - het scherm zwart maken, met witte letters, in plaats van omgekeerd. Dat gaat de vermoeidheid van je ogen wat tegen. Ga naar Instellingen - Algemeen - Toegankelijkheid - Aangepaste weergave. Tik bovenaan op Keer kleuren om. Kies vervolgens wel Slim omgekeerd in plaats van Klassiek omgekeerd, zodat niet ook afbeeldingen in negatief worden getoond.