Menu
Terug

Zin in e-sports? Zo word je een pro-gamer

04 oktober 2021

Videogames zijn voor velen puur vermaak. Een bron van ontspanning, uitdaging of competitie. Een handvol gamers, de meest gedreven en getalenteerde, hebben er zelfs hun beroep van gemaakt. E-sports is topsport waar talent en training doorwegen, maar het juiste materiaal ook een verschil kan betekenen. Ook voor (nog niet) pro-gamers.

Big business

Weinig dingen zijn zo weinig opwindend als omzetcijfers. Met een uitzondering: die van videogaming. Die cijfers vertellen immers dat gaming met voorsprong de grootste is onder alle entertainmentsectoren. Sterker nog, videogames zetten meer om dan films, muziek en televisie bij elkaar opgeteld. En ja, daar zijn ‘nieuwe’ spelers als Spotify, iTunes en Netflix bijgerekend. Gaming is dus big business en dat mag je intussen ook zeggen van e-sports. Want net zoals gedreven weekendcoureurs hun favoriete profs tijdens grote wedstrijden en kampioenschappen volgen, doen steeds meer gamers dat ook. En ook al staan sommige landen al behoorlijk wat verder, het is een kwestie van tijd vooraleer e-sports ook bij ons bij het brede publiek doorbreekt.

Het materiaal van de profs

Aan pro-gamers en beloften geen gebrek. Aan organisatie, professionele teams en toernooien ook niet. Natuurlijk heeft niet iedereen de ambitie om pro-gamer te worden. Zoals niet iedereen met een koersfiets toewerkt naar een ritzege in de Tour. Maar los daarvan gaat elke competitief aangelegde sporter of gamer wel voor de beste en liefst ook alsmaar betere prestaties. Zo rijdt de wielertoerist waarschijnlijk niet op identiek dezelfde fiets als die prof, maar hij gebruikt misschien wel dezelfde versnellingen. Dat is bij gamers niet anders. Los van niveau of pro-gamerambities. Want ook daar geldt: als de besten van de wereld er voordeel uit halen, waarom jij dan ook niet? Wij deden voor dit artikel dan ook herhaaldelijk beroep op de expertise van zo’n pro-gamer.

Top duizend

De pro-gamers hebben we al. Er spelen zelfs al Belgische internationals bij de betere teams in het verre buitenland. Natuurlijk puurt niet elke jongere die volgens zijn ouders “te veel tijd ‘verspilt’ met tegen een bal aan te trappen”, of die “beter wat meer wiskunde zou oefenen en wat minder gitaarsolo’s”, daar uiteindelijk een sportieve of muzikale carrière uit. Maar soms gebeurt het wel. En dat kan nu dus ook met het spelen van videogames.

Ramazan ‘Lunar’ Tokmak is 23 jaar en al zo’n twee en een half jaar professioneel gamer. Momenteel speelt hij bij KRC Genk Esports. En ja, dat is het KRC Genk van de voetbalclub. Lang niet de enige ‘traditionele’ sportclub die de voorbije jaren investeerde in een e-sports afdeling. Daar wordt overigens ook niet enkel FIFA gespeeld. Zo mag Ramazan zich bij de beste duizend spelers van League of Legends rekenen. Niet slecht voor een game die dit momenteel 115 miljoen spelers telt.

Niet stuk te krijgen

Met de opmars van alsmaar krachtigere gameconsoles zag het er een tijdje terug even benauwd uit voor pc-gaming. Die tijd is vandaag definitief voorbij. Wereldwijd is de pc hét favoriete spelplatform voor miljoenen gamers en dat worden er steeds meer. Spelers die uiteraard het meeste willen halen uit hun spelbeleving. Of het nu om comfort, een diepere onderdompeling of dat competitieve streepje meer gaat, de juiste accessoires kunnen het verschil maken. Volgens Ramazan Tokmak geldt dat in het ene geval al meer dan in het andere en “het hangt er ook van af op welk niveau je speelt”. Beginnende spelers kiezen liefst voor materiaal waar ze zich comfortabel bij voelen. “Hoe hoger je niveau, hoe kleiner de verschillen tussen de spelers”, zegt Ramazan. “Dan gaan details alsmaar zwaarder doorwegen, zowel in speltechniek als in die milliseconden winst die competitieve gear oplevert.”

Drie basisingrediënten

Weinig toepassingen vragen zoveel van een computer als videogames. Dat betekent dat een game-pc je meestal meer kost dan de computer voor surf-, mail-, kantoor- en studiegebruik. Hoeveel meer, dat hangt ervan af. Niet alle games vereisen immers een hyperkrachtig en dus duurder systeem. League of Legends is in gametermen een ‘oude’ game en je vindt vandaag dan ook heel wat pc’s die beter presteren dan het toestel waar hij op speelt.

Ga je wel voor fotorealistisch visueel detail bij games met ‘zware’ vereisten? Dan heb je drie dingen nodig die samen de basisbestandsdelen van een zogenaamde pc-configuratie vormen: een krachtige processor, behoorlijk wat RAM-geheugen en een stevige videokaart. Aan die laatste hangt meestal het zwaarste prijskaartje.

Desktop versus laptop

Voor de allerkrachtigste prestaties blijf je vooralsnog aangewezen op een desktop-pc. Maar je vindt tegenwoordig heel wat gamelaptops die populaire e-sports games op de maximale settings kunnen draaien. Desktop of laptop, in het ideale geval word je niet gedwongen om te kiezen tussen snelheid en detail. Mooie, maar stotterende beelden ondermijnen je prestaties. En dat ‘stotteren’ zien professionele spelers als Ramazan heel breed. “Kijk, als ik een game aan 50 of 60 fps (beelden per seconde) speel, word ik daar niet blij van.” Je wilt ook net zo’n scherpe en duidelijke weergave als de spelers waar je het tegen opneemt. En het allerliefst kun je die weergave helemaal op jouw voorkeur afstemmen. Denk daarbij onder andere aan helderheid, de breedte van het in-game gezichtsveld, contrast, … Elk detail kan een voordeel opleveren. En net zoals bij fysieke sporten kan dat voordeel zowel fysiek als psychologisch zijn.

Console upgraden?

Lang niet alle e-sports competities worden op een pc beslist. Heel wat sport-, race- en vechtgames verkiezen een console met controller boven een pc met muis en toetsenbord. Zowel PlayStation als Xbox kwamen eind vorig jaar met een nieuwe console aanzetten: de PlayStation 5 en de Xbox Series S/X. De games die op competitief niveau gespeeld worden, heb je meestal in versies voor die nieuwe en voor de voorbije consolegeneratie. Dat zal naar de toekomst toe redelijk snel veranderen. Eigenlijk kiest een ambitieuze gamer liever nu al voor de nieuwste gameconsoles. Want ook daar scoor je spelvoordeel mee dankzij scherpere beelden in hogere resoluties, die ook nog eens aan vlottere, hogere framerates over je scherm flitsen. Om te kunnen genieten van 4K-resoluties heb je natuurlijk een 4K-televisie nodig. Of je kiest voor een toegewijde gamemonitor.

Venster op je game

De meeste beeldschermen kiezen voor een 16:9-ratio en quasi alle games volgen die. Momenteel is 1080p (1.920 x 1.080 pixels) nog steeds de populairste resolutie, maar de meer gedreven e-sports beoefenaar is al overgestapt naar 1440p (2.560 x 1.440 pixels). Volgens kenners duurt het nog wel even voor monitors met een 4K-resolutie (3.840 x 2.160 pixels) de nieuwe standaard zullen worden. De competitievere spelers kijken niet enkel naar de resolutie, maar ook naar de snelheid waarmee het scherm op hun input reageert en de beelden ‘ververst’. “Ik speelde heel lang met een 60-Hz monitor”, vertelt Ramazan Tokmak, “tot ik ergens op een LAN-party voor het eerst op een 144-Hz monitor aan het werk mocht. Dat vond ik zo’n wereld van verschil dat ik er ook een kocht.” Daar speelt Ramazan nog steeds op. Met 144 Hz zit je dan ook meer dan goed, al vind je momenteel al monitors die snelheden van 240 Hz en hoger neerzetten. Dat maakt een monitor overigens ook de betere optie voor de (nog niet) pro-gamer die op een gameconsole speelt. Immers: zelfs de duurste televisies houden het op 100 of 120 Hz.

Winnen met je oren

Goed gamegeluid zal je niet alleen dieper in de spelbeleving onderdompelen, maar kan ook je prestaties beïnvloeden. Heb je sympathieke buren en zijn je huisgenoten daar oké mee, dan kun je voor een heuse Dolby Surround-opstelling gaan. Vaker is een degelijke headset de betere optie. Voor je naar de technische specificaties kijkt, moet je eerst nagaan of die comfortabel zit. Ook tijdens een marathonsessie met je favoriete e-sports game.

Surroundgeluid is bij de betere headsets van vandaag absoluut een optie. Voor bepaalde games is dat zelfs een must, want het vertelt je vanuit welke hoek je vijand nadert, bijvoorbeeld. Voor Ramazan is dat directionele geluid minder belangrijk dan een kraakheldere stemcommunicatie. “League of Legends is een teamgame en hoewel wij ook heel wat van de spelsituatie afleiden uit geluidseffecten, mag een perfecte communicatie niet onderschat worden”, zegt Ramazan.

Muis en toetsenbord

Let er bij de keuze van een gamemuis op dat ze comfortabel in je hand ligt en of van voldoende - makkelijk bedienbare - knoppen is voorzien. Linkshandigen moeten daarbij vaak iets langer zoeken. Ramazan speelt intussen al lang met een muis van Razer. Een persoonlijke keuze gebaseerd op “goede ervaringen met een eerdere muis van dat merk” en omdat ze “precies de juiste omvang voor mijn hand had”. Hij raadt spelers aan zich eerst uitgebreid te informeren en te beseffen dat “er zogenaamde ‘gamemuizen’ van 5 euro verkocht worden, maar dat niemand zich daar echt een groot plezier mee doet”.

Als pro-gamer speelt Ramazan gemiddeld dertig uur per week intensief en verkiest hij minimale handbewegingen. De gevoeligheid van de muis kunnen instellen is een noodzaak. “Ik speelde lang op 900 dpi, schakelde dan over naar 1.000 dpi en speel momenteel op 1.100 dpi. Speel je een shooter, dan is dat waarschijnlijk anders.” Tenzij je bij die vijf procent competitieve shootergamers hoort die de hypergevoeligheid van lasermuizen eist, zijn optische muizen ruim voldoende snel en nauwkeurig. Bij toetsenborden draait het allemaal om snelheid waarmee elke toetsdruk wordt doorgegeven en hoe makkelijk of verregaand je dat toetsenbord helemaal naar jouw favoriete speelstijl kunt instellen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()