Menu
Terug

Zo bewerk je een foto op je smartphone

16 januari 2020

Smartphones maken heel goede foto’s, maar door ze te bewerken, maak je ze nog beter. We tonen je de beste manier om foto’s te bewerken met de gratis Snapseed-app.

1. Installeer Snapseed

Er zijn veel programma’s om een foto te bewerken, maar onze favoriet blijft Snapseed. Omdat het gratis is, en omdat het werkt op Android én iOS. Snapseed kan bovendien zowel het gewone JPEG-formaat openen als het RAW-formaat van sommige smartphones. Je vindt Snapseed in de Google Play Store en de App Store.

2. Probeer de Looks

Instagram heeft ons vertrouwd gemaakt met filters: handige presets waarmee je in één keer je foto een bepaalde look heeft. Ook Snapseed bevat heel wat filters, die hier ‘Looks’ heten. Probeer ze maar eens uit. Open een foto en klik op een van de Looks, zoals Portrait, Accentuate, Faded Glow of een van de zwart-wit Looks. Klik op een andere Look als je niet tevreden bent, of op Huidig om terug naar de originele foto te gaan. Klik op het vinkje om een Look toe te passen of op het kruisje om te stoppen met Looks.

3. Doe algemene aanpassingen

Om je foto volledig zelf te bewerken, kies je voor de Tools (gereedschappen). Laat je niet overdonderen door het grote aantal tools in Snapseed; er zijn er maar een paar die je echt nodig hebt. De rest kun je verkennen wanneer je tijd en zin hebt. De belangrijkste Tool is Afstellen. Klik op het toverstafje onderaan om automatisch aanpassingen te doen, of schuif naar boven of beneden op de foto om een van de tools in Afstellen te kiezen. Het zijn:

  • Helderheid: maak de gehele afbeelding donkerder of lichter.
  • Contrast: verhoog of verlaag het algehele contrast van de afbeelding.
  • Verzadiging: maak de kleuren levendiger of net valer.
  • Sfeer: pas het contrast in de middentonen aan aan.
  • Schaduwen: maak de schaduwen donkerder of lichter.
  • Highlights: maak de helderste delen donkerder of lichter.
  • Warmte: voeg een warme of koele kleurzweem toe aan de gehele afbeelding.

Schuif je vinger naar links of rechts om de aanpassing te doen. Wees zuinig met de aanpassing Sfeer: als je dit te sterk toepast, wordt de foto al gauw onnatuurlijk.

4. Zet de witbalans goed

De witbalansregeling van een camera zorgt ervoor dat kleuren goed worden weergegeven. Bij een foute witbalans is je foto vaak veel te geel of juist te blauw. Met de tool Witbalans pas je dat aan. Er zijn twee regelaars: Temperatuur voor de kleurbalans tussen koele blauwe tinten en warme gele tinten; en Tint voor de kleurbalans tussen groene en paarse tinten. Tip: vaak wordt je foto beter als je de Temperatuur een beetje hoger zet. Maar overdrijf niet als er mensen op de foto staan, want anders wordt hun huid onnatuurlijk geel.

5. Doe selectieve aanpassingen

Een van de grote pluspunten van Snapseed is dat je heel makkelijk aanpassingen kunt doen op een klein stukje van de foto. Snapseed maakt daarbij automatisch een selectie! Open de tool Selectief, tik op het Plus-icoontje en vervolgens op het stuk  van de foto dat je wilt bewerken. Knijp met je vingers om het gebied dat bewerkt moet worden groter of kleiner te maken (weergegeven als een rode overlay). Door op het blauwe bolletje te tikken en verticaal te vegen, kies je een van de vier bewerkingsopties: Helderheid, Contrast, Verzadiging en Structuur. Raak het bolletje lang aan als je de selectie wilt verwijderen of kopiëren.

6. Verwijder vlekken

Bekijk je foto eens goed en kijk of je geen storende elementen vindt – een stuk vuilnis in een landschap of een verdord blad op een gazon. Met het gereedschap Egaliseren kun je deze makkelijk wegwerken. Je zoomt best in op de foto. Veeg over of tik op ongewenste plekjes om ze te verwijderen. Dit gereedschap kan ook dienen om een pukkeltje op een portretfoto weg te moffelen.

7. Kies je crop

Met het gereedschap Bijsnijden pas je het formaat van je foto aan. Je kunt vrij bijsnijden naar het formaat dat jij wilt of de originele verhouding behouden, maar meestal zal je een van de voorinstellingen willen kiezen. Voor Instagram kun je het formaat Vierkant kiezen om je foto precies bij te snijden. Als je een verticale foto op Instagram wilt zetten, kies dan voor het formaat 5:4: dat is de maximale grootte waarmee hij in de Instagram-feed kan verschijnen. Tip: vaak is het mooist als je onderwerp niet pal in het midden van foto staat, maar op een derde van het midden. Experimenteer tot je vindt wat je het best bevalt. Als de horizon in je foto niet recht loopt, gebruik dan het gereedschap Draaien en veeg op het scherm op de foto te laten draaien.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()