Menu
Terug

Zo fotografeer je de perfecte zonsondergang met je smartphone

02 augustus 2018

De zomer is nu op zijn hoogtepunt. In dit heerlijke seizoen kun je vaak prachtige zonsondergangen zien. Maar hoe leg je die vast met je smartphone? We geven je zes handige tips.

De perfecte dag

De zon gaat elke dag onder, maar niet elke dag is ideaal om een zonsondergang te fotograferen. Op een overtrokken dag lukt het uiteraard niet. Maar een te heldere dag levert ook maar saaie foto’s op. Ideaal is een dag waarop kleine wolken voorbijtrekken voor een heldere lucht. Op zo’n dag kun je een hele reeks foto’s maken terwijl de zon ondergaat, en elke foto zal er toch anders uitzien.

De perfecte dag
De perfecte locatie

De perfecte locatie

Je hebt het op school geleerd: de zon gaat onder in het westen. Om de zonsondergang te fotograferen, moet je dus vrij zicht op het westen hebben. Zit je op een strand dat naar het oosten kijkt, zal je geen ondergaande zon kunnen vastleggen. Ben je op vakantie in de bergen, zorg er dan voor dat je niet op de oostflank van een berg staat, want de zon gaat aan de andere kant onder. Houd er rekening mee dat in een bergdal de zon sneller onzichtbaar wordt.

Het perfecte tijdstip

Wanneer de zon precies ondergaat, vind je in de meeste weer-apps. Op 15 augustus is dat bijvoorbeeld om 21u05. Het spektakel begint echter vroeger: een half uur voor en een half uur na zonsondergang spreken fotografen van het ‘gouden uurtje’. Dan is het zonlicht op het mooist en kun je foto’s maken die baden in een mooie gouden gloed. Het gouden uurtje duurt nog even voort wanneer de zon al achter de horizon is; ook dan kun je nog mooie beelden schieten.

Het perfecte tijdstip
Het perfecte kader

Het perfecte kader

Bij zonsondergang heb je heel wat mogelijke onderwerpen. In de eerste plaats de zon zelf. Het komt het meest natuurlijk over als je je smartphone kantelt zodat je een foto hebt in liggend formaat. Zet de zon niet in het midden van de foto, maar iets rechts van het midden. Dat maakt je foto dynamischer. Houd de horizon op ongeveer een derde van het beeld. Eventueel kun je ook onderwerpen op de voorgrond gebruiken om je foto meer gelaagd te maken.

De perfecte instelling

De automatische lichtmeting van je camera kan van de wijs geraken door het felle licht van de zon. Afhankelijk van hoeveel lucht of voorgrond er in beeld is, kan het zijn dat je foto te licht of te donker wordt. Tik op je scherm en gebruik de belichtingsschuifregelaar om je foto donkerder dan wel lichter te maken. Dat moet voor elke opname opnieuw. Je kunt ook de Pro-modus van je camera of een camera-app gebruiken om manueel de belichting in te stellen. Lees hier meer over hoe je scherpe foto's kan maken met je smarphone

De perfecte instelling
De perfecte nabewerking

De perfecte nabewerking

Een foto van de ondergaande zon kun je nog wat mooier maken door die te bewerken in een app zoals het gratis Snapseed. Klik op Tools en dan op Afstellen. Gebruik Schaduwen om de schaduwpartijen wat donkerder te maken, en Verzadiging om de kleuren er uit te laten springen. Ga dan bij de Tools naar Witbalans en maak de kleuren warmer. Als de horizon scheef staat, ga dan bij Tools naar Draaien en verschuif de foto met één vinger tot de horizon recht staat. Lees hier meer over hoe je foto's bewerkt met Snapseed