Menu
Terug

Zo fotografeer je dieren

Allemaal beestjes
Leestijd minuten
10 Juli 2018

Huisdieren fotograferen kan een lastige taak zijn. Het zijn wellicht de populairste kiekjes op sociale media en de onwilligste modellen denkbaar: dieren. Onze huisfotograaf heeft enkele tips over hoe je jouw lievelingsdieren het best fotografeert met je smartphone.

Ga laag

We hebben het al vaker geschreven: voor een goede foto plaats je jezelf op de hoogte van je model. Voor een huisdier zoals een hond of kat kun je best op de grond gaan zitten of zelfs gaan liggen. Je slaat drie vliegen in een klap: je beste vriend ziet er indrukwekkender uit, de camera toont de wereld vanuit perspectief en ze voelen zich minder geïntimideerd dan wanneer jij met je smartphone boven hen uittorent.

Huisdier fotograferen - Ga laag
Huisdier fotograferen - Focus op de ogen

Focus op de ogen

Wij mensen kijken van nature altijd naar iemands ogen: zo schatten we in of iemand een vriend of vijand is. Bij dieren is dat niet anders. Het draait om oogcontact. Gelukkig hebben dieren vaak heel expressieve ogen. Zorg er dus voor dat die zeker scherp op de foto staan. Tik op het scherm zodat de camera scherpstelt op het oog, en bijvoorbeeld niet op de neus van je hond. Een foto waarop de ogen onscherp zijn, is de moeite niet waard.

Trek hun aandacht

In Hollywood werken ze liever niet met kinderen of dieren - het is moeilijk om die bij de les te houden. Om ervoor te zorgen dat je huisdier in de cameralens kijkt, moet je hun aandacht trekken. Dat kan door een geluidje te maken of hun naam te roepen. Dat trucje werkt slechts een paar keer na mekaar, dus zorg ervoor dat je klaar bent om de foto te maken. Een hond kun je belonen als hij goed meewerkt, een kat zal je meestal straal negeren.

Huisdier fotograferen - Trek hun aandacht
Huisdier fotograferen - Kies je licht

Kies je licht

Als je buiten fotografeert, zoek dan een plekje met schaduw. In fel zonlicht is het contrast tussen licht en donker heel groot, en zeker als je huisdier een witte of zwarte vacht heeft, zal je geen mooie resultaten hebben. In de schaduw heb je dat probleem niet. Fotografeer je binnen, schakel dan de flits van je smartphone uit. Je huisdier zal ervan schrikken, en dat stoort de fotoshoot. Houd de smartphone stil - laat hem eventueel op de grond of op een boek steunen.
Lees meer over hoe je scherpe foto's maakt met je smartphone

Let op de achtergrond

Om je huisdier alle aandacht te laten krijgen, zorg je best voor een mooie achtergrond die niet afleidt. Dat kan een effen muur zijn, een deken of hun favoriete zetel. Buiten kies je voor een grasperkje. Heeft je smartphone een dubbele camera, probeer dan zeker de bokehmodus eens. Daarbij wordt de achtergrond van de foto onscherp weergegeven en komt je huisdier nog beter naar voren.

Huisdier fotograferen - Let op de achtergrond
Huisdier fotograferen - Gebruik de burst

Gebruik de burst

Wil je een foto van je huisdier in actie - je hond die een frisbee vangt, bijvoorbeeld - kies dan de Sport-modus van je camera-app of kies de manuele modus en een korte sluitertijd, bijvoorbeeld 1/500ste seconde. Zet je camera op burstmodus zodat hij meerdere opnames na elkaar maakt. Zo maak je meer kans om het goede moment vast te leggen. Je kunt natuurlijk ook filmen: een kort clipje toont veel beter de actie dan een stilstaande foto.
Lees meer over hoe je actiefoto's maakt met je smartphone

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()