Menu
Terug

Zo gebruik je licht voor de mooiste portretten

20 januari 2020

Fotograferen is schrijven met licht. Hoe je licht gebruikt, bepaalt dan ook hoe je foto eruit zal zien. Met deze zeven tips leren we je hoe je licht herkent en hoe je het kunt gebruiken om betere portretfoto’s te maken.

1. Wat is de bron van het licht?

Vraag je eerst af wat de lichtbron is. Overdag is dat vaak zonlicht. Op een heldere, wolkenloze dag heb je direct zonlicht. Ook op een bewolkte dag, of in de schaduw, of in een gebouw waar het door een raam of lichtkoepel binnenvalt, gebruik je zonlicht. Daarnaast zijn er kunstlichtbronnen, zoals gloeilampen, halogeenlampen, ledlampen, tl-lampen of spaarlampen. Je kunt als fotograaf ook zelf licht toevoegen met een flitser of een ledpaneel. Kijk voor je begint te fotograferen naar alle lichtbronnen in de scène zodat je weet met welk licht je werkt.

licht, foto
licht, foto

2. Van waar komt het licht?

Licht heeft altijd een richting. Ga na van waar het in je scène komt. Zonlicht komt meestal van boven of van opzij. We zijn zo gewend aan zonlicht dat het heel vreemd overkomt als een persoon langs onder verlicht wordt, bijvoorbeeld door een zaklantaarn onder zijn gezicht. Als je kunstlichtbronnen of flitsers gebruikt, is het daarom bijna altijd beter als die je onderwerp ook van bovenaf of van opzij verlichten.

3. Hoe hard is het?

Fotografen spreken over hard en zacht licht. Hard licht is dat van de volle zon: het is fel en het veroorzaakt harde schaduwen. Zacht is bijvoorbeeld zonlicht op een bewolkte dag of het licht dat je krijgt in de buurt van een raam (als de zon niet recht naar binnen schijnt, tenminste). Voor veel onderwerpen is zacht licht beter. Voor een portretfoto laat je je model dus beter in de schaduw plaatsnemen dan in de felle zon. Ook kunstlichtbronnen kunnen hard of zacht zijn. Een gewone flitser bijvoorbeeld geeft hard licht. Laat je de flitser echter door een witte paraplu of via een wit plafond flitsen, dan wordt het al veel zachter.

licht, foto
licht, foto

4. Vermijd frontaal licht

Frontaal licht is wanneer de lichtbron zich recht achter de camera bevindt en dus recht op je onderwerp valt. Je hebt misschien ooit de regel gehoord dat je als fotograaf ervoor moet zorgen dat de zon achter je staat. Als je dat in het echt probeert, zal je merken dat je model haar ogen moet dichtknijpen, en dat wil je niet. Bij een zachte lichtbron achter de camera krijg je dan weer een heel ‘vlakke’ belichting, zonder schaduwen en dus zonder diepte. Kort gezegd: frontaal licht is zelden mooi. Je vermijdt het dus best, tenzij je precies dat effect wilt.

5. Zoek het zijdelings

Licht dat van opzij op je onderwerp valt, geeft meestal het mooiste effect. Doordat een deel van het onderwerp in de schaduw zal staan, krijg je een effect van diepte in je foto. Als de schaduwen te sterk zijn, verdwijnt een deel van je model misschien in het duister. In dat geval kun je een reflector gebruiken om de schaduwzijde op te helderen. Je kunt een fotoreflector kopen, maar een groot stuk wit karton of piepschuim werkt ook.

licht, foto
licht, foto

6. Gebruik tegenlicht

Bij tegenlicht komt het licht van achter je onderwerp, en dat geeft een heel dramatisch effect. Zeker als de zon laag staat en het haar van je model doet oplichten. Bij tegenlicht moet je echter goed opletten dat je onderwerp zelf niet onderbelicht (te donker) op de foto staat. Zorg voor een goede belichting door op het gezicht scherp te stellen: veel camera’s zorgen er dan automatisch voor dat het gezicht goed belicht is. Werkt dat niet, gebruik dan belichtingscorrectie om de foto helderder te maken, of plaats een reflector aan de voorzijde van je model om wat licht terug te kaatsen op het gezicht.

7. Let op de lichtkleur

Een lichtbron heeft ook een eigen kleur. Gloeilampen geven een warm licht dat lijkt op dat van de ondergaande zon. Dat zorgt voor aantrekkelijke huidtinten. Op een bewolkte dag of in de schaduw is het licht eerder koel. Je kunt dan best de witbalans wat aanpassen om warmere huidtinten te krijgen.

licht, foto
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()