Menu
Terug

Zo heb je meer comfort aan je computer bij het thuiswerken

05 januari 2021

Nu velen nog een tijdje moeten thuiswerken, is het verstandig om je werkuitrusting een keer onder de loep te nemen. Een upgrade van je computeraccessoires is dan zeker geen slecht idee. Wij vertellen je hoe je jouw thuiswerkplek naar the next level kunt brengen!

Het Nieuwe Werken

Mag (of moet) je nu meer thuiswerken dan voorheen? Dan ben jij een van de velen! Uiteraard heeft dat thuiswerken heel wat voordelen. Je verliest minder tijd in de file richting je werk of op een ijskoud treinperron. Maar het thuiswerken vereist soms ook wel wat aanpassingen. Die slome computer die je vroeger maar af en toe gebruikte voor simpele zaken, moet nu zware apps draaien en instaan voor Zoom- en Teams-vergadersessies met collega’s. Of die laptop die je voorheen gebruikte om onderweg wat mails te checken of snel iets online op te zoeken. Nu moet je er een volledig dossier op typen, op een klein scherm dat ideaal is voor onderweg, maar niet zo fijn is als je er echt een hele werkdag naar zit te kijken. Kortom, dat thuiswerken vereist ook dat je uitrusting je toelaat om productief te zijn.

computer, comfort, thuiswerken

Upgraden volstaat

Betekent dit dat je een nieuwe computer moet kopen? Het antwoord kan soms echt wel positief zijn, bijvoorbeeld als je pc stokoud is. Waar die grens ligt, hangt een beetje van de pc en je gebruik af. In de winkel kunnen ze zeker adviseren. Maar vaak is het meer een kwestie van de juiste upgrade of accessoires erbij te halen. Het doel: je vlotter laten werken en je elke dag met meer plezier naar je thuiswerkplekje laten stappen. En als je tegelijkertijd je computer net wat geschikter maakt voor gamen of naar een film kijken? Ook mooi meegenomen!

computer, comfort, thuiswerken

Meer schermoppervlak

Een groot scherm is zonder twijfel een van de leukste, maar tegelijkertijd ook meest praktische upgrades voor een pc of laptop. Op een monitor van 27 inch diagonaal (of meer) werk je ontspannen, vooral als de resolutie hoog is - 4K is hemels - en teksten en foto’s haarscherp tonen. Ook bij een laptop houdt een externe monitor verrassend veel steek. Je kunt dan nog kiezen tussen dual-screen werken (laptopscherm en monitor) of je laptop dichtklappen en enkel op het grote scherm werken. Een groot scherm is natuurlijk een must-have als je gamet. Hoe groter het scherm, hoe meer je diep in de actie wordt ondergedompeld.

Bekijk ook zeker de ultrabrede schermen. Op papier lijken ze gigantisch (34 of 40 inch diagonaal), maar door hun extreme breedte valt dat toch mee. Ze bieden je enorme bureaubladen waardoor je vlot multitaskt en meerdere apps toont. Dat games zoals shooters en strategiegames ook machtig tonen op zo’n display, dat is natuurlijk een megabonus. Heb je weinig ruimte op je bureautafel? Wist je dat je sommige monitoren ook kunt ophangen aan de muur? Of gebruik een beugel om je scherm aan je bureaublad vast te maken.

Strek de vingers

Waar een goed computerscherm je ogen spaart, doet een kwaliteitsvol toetsenbord hetzelfde voor je vingers. Hoe meer je moet typen, hoe waardevoller een toetsenbordupgrade wordt. Bovendien is het prijskaartje van een goed toetsenbord niet zo hoog. Dat maakt het een van de meest kosteneffectieve upgrades die je kunt doen. Een draadloos toetsenbord is handiger, ook om op te bergen. Maar het is vooral het gebruikscomfort dat belangrijk is. Toetsen moeten voldoende groot zijn, een iets grotere ‘travel’ bezitten (hoe diep je ze moet indrukken) en met voldoende veerkracht terugkeren. Het zijn verrassend complexe toestellen, maar er zit een subjectief kantje aan. Het beste is om in de winkel er even op te tokkelen.

Wees de cursor de baas

Zowel Mac- als Windows-gebruikers kunnen niet zonder een muis. Om echt correct te zijn, moet daar nog een stukje zin bij: of een alternatief. Net zoals bij toetsenborden heb je veel keuze en kun je met een betere computermuis een verrassende productiviteitswinst halen. Draadloos is hier echt wel een aanrader. Wees niet bezorgd over de batterijduur, want de nieuwste modellen kunnen maandenlang met een klein batterijtje functioneren. Muizen met bijvoorbeeld lasersensors hebben strikt genomen geen muismat nodig, maar soms werkt zo’n mat toch net iets prettiger. Wanneer je een muis uittest, probeer te voelen of je druk voelt in de pols of vingers. Vaak is dat een indicatie dat je muisgebruik niet helemaal correct zit of dat de muis niet goed bij je past.

Maar hoe zit het met die alternatieven voor de muis voor je computer? Er zijn sommige mensen die een muis gewoon niet handig vinden. Of misschien is je werkplek net te klein om vlot te kunnen werken met een muis? In zo’n geval is een trackpad, trackball of zelfs een tekenpen het overwegen waard. En even chillen door te gamen, daar is een gamecontroller natuurlijk onmisbaar bij!

computer, comfort, thuiswerken

Muziek maakt gelukkig

Vroeg of laat wil je geluid uit je pc krijgen. Of het nu is om een webinar te volgen of gewoon om wat extra motivatie te putten uit een oppeppende Spotify-playlist. Er zijn twee populaire opties: speakers of een headset. Ga je voor de eerste optie, dan geniet je van een grootser geluid en heb je niets op je hoofd bengelen. Computerspeakers zijn makkelijk aan te sluiten en bieden soms een verrassend goede kwaliteit. Hoofdtelefoons of headsets zijn in een thuissituatie soms wel handiger. Je kunt dan nog een Skype-gesprek voeren terwijl de kinderen in de achtergrond op de PlayStation spelen. In hoofdtelefoons is er een enorme keuze, maar kies alleszins eentje met een microfoon. Een high-end optie die in een luidruchtigere omgeving zijn geld zeker waard is, is een betere noise-cancelling hoofdtelefoon. Die is draadloos en elimineert het lawaai rondom je. Muziek en je gesprekken hoor je dan beter! Zo’n hoofdtelefoon met ruisonderdrukking is trouwens ook enorm praktisch als je met de trein richting het hoofdkantoor pendelt. Gameheadsets zijn gemaakt om lang op je hoofd te dragen. Dat maakt ze ook interessant voor thuiswerkers. Plus, ze zijn uitgerust met goede microfoons.

computer, comfort, thuiswerken

Perfect in beeld

Een chat waarbij je de collega’s of vrienden niet kunt zien, voelt niet als een echt gesprek aan. Een webcamera is dus een even grote must als een headset. Beeldkwaliteit is hier echt wel belangrijk. Kies dus voor een model dat Full HD biedt. De meeste webcamera’s bevestig je makkelijk aan de bovenkant van je monitor en werken meteen nadat je ze in een USB-poort steekt. Tip: neem de tijd om je achtergrond te checken of wazig te maken in je chatprogramma. Het is moeilijk om een serieus gesprek over budgetten te voeren als er in de achtergrond een onderbroek op de grond ligt.

Krijg je opslag?

Als je een pc of Mac intensief gebruikt, merk je snel dat de harde schijf volloopt. Compacte laptops of convertibles bijvoorbeeld, hebben vaak minder dan 256 GB opslagruimte. Dat is echt niet zo veel. En als de schijf vol raakt, wordt de computer slomer. Gelukkig heb je verschillende opties om je computer extra opslagruimte te geven. Het makkelijkst is een externe USB-schijf. Insteken en je hebt meteen een schijf erbij. Kies je voor eentje met een harde schijf, dan kom je voor een redelijk bedrag met een terabyte of twee thuis. Een USB-schijf met een SSD kost iets meer voor dezelfde capaciteit, maar kan wel veel beter tegen schokken. En dat is toch wel een belangrijke overweging. Bezit je een pc met een USB 3.x-poort? Ga voor een SSD, die presteert veel sneller. Normaal gezien zit alles in de doos qua kabels, maar controleer dit wel (of vraag hulp aan een medewerker in de winkel).

Sneller surfen

Moet je voor je werk via een VPN inbellen of veel webapps gebruiken? Dan is de kwaliteit van je WiFi-netwerk bijna even belangrijk als de hardware van je computer. Hoe snel je WiFi is, hangt van vele zaken af. Zit heel het gezin te surfen of enkel jij? Is er voldoende dekking aan de keukentafel en aan je werkplek? Er zijn verschillende opties, maar een van de makkelijkste is een WiFi-multiroomoplossing installeren. Klinkt complex, maar dit zijn net gebruiksvriendelijke toestellen. Je verbindt er een met de router van je provider en steekt dan in de kamers waar het nodig is een extra adapter in het stopcontact. Zo creëer je een groot en snel WiFi-netwerk dat altijd werkt. Multiroomtoestellen worden verkocht in handige kits, maar je kunt achteraf altijd nog een extra adapter toevoegen. Bij grotere woningen kun je opteren voor toestellen die eveneens via het stopcontact een netwerk creëren. Zo overbrug je makkelijk de afstand tussen de kelder of zolder.

computer, comfort, thuiswerken

Netwerkschijf

Een externe schijf is handig als je een pc extra opslagruimte wilt geven. Heeft echter heel het gezin met zijn eigen toestellen nood aan meer opslagruimte? Dan is een NAS- of netwerkschijf een goede optie. Voordeel: je extra opslagcapaciteit zit in een apart toestel dat je bijvoorbeeld in de kelder kunt plaatsen. Daardoor is je data ook extra beveiligd. Je kunt een NAS-toestel immers gebruiken voor je back-ups van je computer. In Windows 10 en macOS is het back-uppen vlug geregeld zodat het automatisch gebeurt. Geavanceerde gebruikers kunnen met een NAS-toestel veel, zoals media delen naar een smart-tv of muzieksysteem, of je bestanden beschikbaar maken via een eigen cloudfunctie.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()