Menu
Terug

Zo kies je de beste systeemcamera

07 oktober 2020

Een systeemcamera is vandaag de beste keuze als je op zoek bent naar een nieuw fototoestel. Ze zijn klein en licht, hebben een grote sensor en je kunt de lens verwisselen. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten.

Wat is een systeemcamera?

Een spiegelloze systeemcamera, ook wel hybride camera of (in het Engels) mirrorless camera genoemd, is de opvolger van de oudere spiegelreflexcamera (DSLR). Een spiegelloze systeemcamera heeft heel wat voordelen. Het belangrijkste verschil met een DSLR is dat een spiegelloze systeemcamera geen spiegel en geen optische zoeker bevat. Daardoor kan deze veel lichter en compacter gemaakt worden. Je maakt er wel even goede foto’s als met een DSLR mee, omdat een systeemcamera ook een grote beeldsensor bevat – vele keren groter dan die in een smartphone.

systeemcamera

Je ziet wat je doet

Het grootste voordeel van een spiegelloze systeemcamera is dat je meteen ziet wat je doet. Bij een DSLR kijk je door een optische zoeker die het beeld door de lens toont, en is het altijd wat gokken hoe de foto eruit zal zien. Een spiegelloze systeemcamera heeft een scherm op de achterzijde en vaak ook een elektronische zoeker (EVF) met een klein scherm. Hierop zie je al hoe de foto eruit zal zien nog voor je hem maakt. Gedaan dus met onder- of overbelichte foto’s. En als je graag kleurfilters of andere effecten gebruikt, zie ook al voor de opname wat het resultaat zal zijn. Je maakt dus gewoon betere foto’s.

systeemcamera

Let op het formaat

Net zoals bij spiegelreflexcamera’s worden er in systeemcamera’s verschillende formaten van sensoren gebruikt. Hoe groter de sensor, hoe beter de kwaliteit, want een grotere sensor vangt meer licht op. De drie meest gebruikte sensorformaten zijn Micro Four Thirds (MFT), APS-C en full-frame. MFT wordt gebruikt door Olympus en Panasonic, en is het kleinste formaat. De meeste toestellen gebruiken een sensor in APS-C-formaat. De grootste sensor heet ‘full-frame’ omdat die net even groot is als een negatief (frame) op de analoge camera’s van vroeger. Hoe groter de sensor, hoe duurder de camera normaal gesproken zal zijn.

Welke resolutie moet je systeemcamera hebben?

Naast het formaat van de sensor moet je ook op de resolutie letten. Hoe meer megapixels, hoe meer detail er op de foto te zien zal zijn. Meer is dus beter – maar let op, want meer megapixels wil ook zeggen dat de digitale foto’s ‘groter’ (in megabyte) worden. Je geheugenkaartje raakt sneller gevuld, en ze nemen ook meer plaats in op de harde schijf van je computer. Als je je foto’s alleen gebruikt voor Instagram of Facebook, heb je geen superhoge resolutie nodig. De meeste camera's hebben een resolutie tussen 16 en 24 megapixels, en dat is voor bijna alle gevallen voldoende. Een hogere resolutie is nodig als je op héél groot formaat wilt afdrukken, of als je na de opname nog wilt 'croppen'.

Welke videoresolutie voor je systeemcamera?

Alle camera’s kunnen vandaag zonder probleem filmen in Full HD-resolutie (1080p). Dat is genoeg om te delen op YouTube en op sociale media. Als je thuis al een 4K-televisie hebt staan, is het natuurlijk wel leuk als je daar ook je eigen 4K-video’s op kunt bekijken. Kies dan een camera die in 4K-resolutie kan filmen. Maar opgelet: 4K is vier keer zoveel pixels als Full HD, en dus zijn de videobestanden ook veel groter. Je hebt ook een sneller en dus duurder geheugenkaartje nodig dan voor Full HD-video.

systeemcamera

Beeldstabilisatie op je systeemcamera

Tenzij je een heel vaste hand hebt, beweegt je camera altijd een beetje wanneer je hem vasthoudt. Als je met lange sluitertijden werkt, omdat er weinig licht is, kan het dan gebeuren dat je foto onscherp wordt. Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat de beweging van de camera gecorrigeerd wordt. Daarom kies je best een systeemcamera met ingebouwde beeldstabilisatie. Als ook je lenzen beeldstabilisatie bevatten, heb je een dubbel voordeel.

systeemcamera

Welke lens voor je systeemcamera?

Elk cameramerk heeft zijn eigen lensvatting. Daardoor kun je lenzen van merk A niet op een camera van merk B gebruiken. Voor elk merk bestaan er heel verschillende lenzen. Vaak is een zoomlens al gebundeld bij de camera, zodat je meteen kunt beginnen. Je kunt ook de meest geschikte lenzen kopen voor wat je wilt fotograferen zoals architectuur of landschap tot sport- en natuurfotografie. Voor de systeemcamera’s van Nikon en Canon bestaan er adapters waarmee je lenzen van hun spiegelreflexcamera’s kunt blijven gebruiken. Zelfs de autofocus werkt daarmee normaal.

Autofocus

De autofocus op recente systeemcamera’s is even goed of zelfs beter dan die in een reflexcamera. Een systeemcamera gebruikt de beeldsensor om de scherpstelling te bepalen. Dat werkt heel nauwkeurig. Bovendien is het voor een hybride camera daardoor makkelijker om een bewegend onderwerp zoals spelende kinderen te blijven volgen. Ook als je manueel wilt scherpstellen, heeft een systeemcamera een voordeel. Je kunt inzoomen op een deel van het beeld en zo beter beoordelen of je wel goed hebt scherpgesteld.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()