Google Assistant vind je niet in de winkelrekken en kun je online niet bestellen. En toch is het een extreem belangrijk product. Wie raakt er niet betoverd doordat je met je stem luidsprekers, televisies, verlichting en andere toestellen in huis kunt bedienen? Wij vertellen je waarom.
De juiste taalondersteuning
Google Assistant bestaat al een aantal jaren, maar is pas recent echt hot geworden in België. Waarom? Pas een jaar geleden werd het eindelijk mogelijk om de Google-stemassistent in België te gebruiken. Concreet: er werd gezorgd voor de juiste taalondersteuning (Belgisch-Nederlands en Belgisch-Frans) en voor ‘Belgische’ informatie, bijvoorbeeld van bioscoopvoorstellingen. Vraag je ‘Wanneer speelt 'Joker'?’ dan krijg je meteen een lijst van filmvoorstellingen in de buurt. Een aantal functies ontbreekt nog, maar komen er binnenkort aan.
Wat is Google Assistant?
Google Assistant is een functie die iedereen kan gebruiken. Een Google-account is wel nodig. Je gebruikt Google Assistant door er mee te praten. Grofweg zijn er twee dingen mogelijk: je kunt informatie vragen (“Welk weer wordt het morgen?”) en om iets te doen (“Speel Selena Gomez af in de keuken”). Het slimme aan deze digitale assistent is dat hij zelf bijkomende gegevens opzoekt. Als je vraagt of het morgen gaat regenen, dan moet je niet uitleggen dat je in Brussel woont. Dat ‘ziet’ Google Assistant aan de locatie van je smartphone. Ga je morgen op citytrip naar de Franse hoofdstad, dan moet je wel naar de weersverwachtingen vragen.
Hoe gebruik je Google Assistant met de smartphone?
Met een Android-smartphone is het heel eenvoudig om Google Assistant te gebruiken. Gewoon de startknop langer indrukken tot er een venstertje onderaan het scherm verschijnt met daarin enkele suggestievragen en een pictogram met vier streepjes in de kleuren van Google. Wordt dit pictogram vervangen door een microfoonpictogram, dan luistert de assistent niet meer. Je kunt ook instellen dat je Google Assistant activeert (zodat hij luistert naar een vraag) door “Hey Google” te zeggen.
Gebruiken met andere toestellen
Google Assistant kan je ook horen via andere toestellen met een microfoontje en ondersteuning voor deze functie. Enkele voorbeelden van compatibele toestellen zijn de Sonos One-speaker, de Citation-luidsprekers/soundbar van Harman Kardon en de Google Nest-producten. Je kunt dus rechtstreeks met Google praten via (bijvoorbeeld) een Sonos One, zonder je smartphone in de buurt te hebben.
Met en zonder microfoon
Als het gaat om producten die Google Assistant ondersteunen, kan het soms verwarrend worden. Een toestel kan immers compatibel zijn met Google Assistant, maar toch geen microfoon bevatten. Een Hue-lamp kun je bijvoorbeeld via de stemassistent bedienen, maar je kunt er niet tegen spreken. Logisch. Bij soundbars bijvoorbeeld, kan het ingewikkelder worden. Je hebt soundbars uitgerust met een microfoon en Google Assistant, maar ook soundbars die enkel de Google Cast of Chromecast-functie aan boord hebben. Je kunt er dus niet tegen spreken, maar je kunt ze wel bedienen. Bijvoorbeeld door via de smartphone, bijvoorbeeld, aan Google te vragen: “Speel Stromae af op de soundbar”.
De Google Home-app
De Google Home-app is een gratis app van Google waarmee je slimme apparaten kunt bedienen. Je kunt hiermee bijvoorbeeld rechtstreeks het volume van je soundbar aanpassen of je slimme lichten dimmen. Hier vind je ook de instellingen van Google Assistant. Tik op de profielfoto en kies dan Instellingen voor de Assistent. Er verschijnen dan heel wat opties, onder andere onder de hoofding Assistent. Hier stel je in met welke stem Google je antwoordt, je privacy-instellingen en nog veel meer.
Wachten op meer Routines
Er wordt op de deurbel gedrukt en het licht in de gang gaat aan. Dat zou handig zijn, maar hoe doe je dat met Google? Voorlopig kan het nog niet in België. Eerst moet Google de Routines-functie in Google Home activeren in ons land. Die functie bestaat al even in andere landen, maar wij hebben hem nog niet. Of toch niet helemaal: als je aan Google ‘Routine’ vraagt, krijg je wel al een aantal vaste die je kunt personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld instellen wat er gebeurt als je “Goedemorgen” tegen Google zegt, zoals het tonen van de agenda van de dag tot het afspelen van het radionieuws. Maar later komt er meer bij, zoals smarthome-apparaten met elkaar verbinden zodat je meer complexe zaken kunt automatiseren.
Welke apparaten zijn er met Google Assistant-ondersteuning?
Slimme lampen (zonder microfoon)
Slimme thermostaten (zonder microfoon)
Slimme speakers (met en zonder microfoon)
Soundbars (met en zonder microfoon)
Hoofdtelefoons (met microfoon)
Televisies, vooral met Android TV (met en zonder microfoon)