Menu
Terug

Zo maak je actiefoto’s met je smartphone

27 juni 2018

Een goede foto maken van snelle actie of een sportwedstrijd is geen makkie met een fotocamera, laat staan met je mobiele telefoon. Met onze tips heb je meer kans om te scoren met flitsende actiefoto's.

1. Ken je grenzen

Voor een smartphone bestaan er (nog) geen supertelelenzen.

Smartphonecamera’s zijn de laatste jaren veel beter geworden. Maar voor sport en actie moet je rekening houden met beperkingen; een smartphone kan (nog) niet opboksen tegen de camera van een professionele sportfotograaf. Met name het gebrek aan zoom kan je parten spelen. Er bestaan al smartphones met een (optische) zoomlens, maar daarmee kun je nog niet zo ver inzoomen als met een telelens. Maar geen nood: je kunt nog steeds goede opnames van actie en sport maken.

2. Houd het kort

Om actie te ‘bevriezen’, moet je sluitertijd kort genoeg zijn.

Om een scherpe actiefoto te maken, moet je sluitertijd kort genoeg zijn. Voor een gewone foto mag je sluitertijd gerust 1/30ste seconde zijn, maar als je daarmee een voorbijflitsende wielrenner fotografeert, zie je alleen een wazige vlek. Je moet de sluitertijd dus zelf controleren. Zet je camera in manuele modus en kies een sluitertijd van 1/500 of korter. Biedt de standaard camera-app van jouw smartphone die mogelijkheid niet, dan kun je een andere camera-app zoeken in de app-store.

3. Stel scherp

Kies waarop je wil scherpstellen.

Een korte sluitertijd alleen is nog geen garantie voor een scherpe foto. De camera moet ook scherpstellen (focussen) op je onderwerp. Bij een bewegend onderwerp moet hij die beweging mee volgen, anders blijft het onderwerp niet scherp. Zet daarom je camera-app op continu autofocus (AF-C). Heeft je camera die mogelijkheid niet, gebruik dan een trucje. Gebruik de gewone scherpstelling om te focussen op een bepaald punt in de scène. Op het moment dat je onderwerp daar voorbijkomt, maak je de foto.

4. Schiet veel

Met meerdere opnames heb je meer kans op een treffer.

Het mag al duidelijk zijn dat er een grote portie geluk nodig is om met je smartphone een actieshot te maken. Je kunt je winstkansen verhogen door vaker in te zetten. Schakel je camera in burstmodus (‘live photo’ op iOS). De camera maakt dan meerdere foto’s na elkaar. Na de opname bekijk je de burst en je kiest er de beste uit. Ook hier: als je standaard camera-app die mogelijkheid niet biedt, zoek je een app die dat wel kan. Controleer altijd of die app wel op jouw merk en model van smartphone werkt - koop geen kat in een zak!

5. Bijsnijden

Achteraf bijsnijden is beter dan digitaal inzoomen.

We zeiden het al: een smartphone met een echte lange telelens bestaat (nog) niet. In afwachting kun je wel inzoomen op de actie door je foto achteraf bij te snijden (croppen). Smartphonecamera’s hebben vandaag genoeg megapixels om dat te doen; je houdt nog altijd een foto over die goed genoeg is voor op Instagram of Facebook. Croppen achteraf is (bijna altijd) beter voor de kwaliteit dan digitaal inzoomen tijdens de opname. Vermijd dus dat laatste.

6. Maak video’s

Actie vastleggen met video is makkelijker dan fotograferen.

Wil je actie vastleggen met je smartphone, denk dan ook eens aan video in plaats van foto. Bij filmen kom je weg met langere sluitertijden, zodat de actie makkelijker scherp in beeld komt. Om bewegende onderwerpen te volgen, heb je wel continu autofocus nodig. Houd de smartphone stabiel terwijl je filmt. En maak in plaats van een lange opname een hele reeks korte clips. Die kun je nadien makkelijk monteren tot een vlot wedstrijdverslag. Experimenteer ook eens met opnames in slow motion, dat geeft ook een heel cool effect.