Menu
Terug

Zo maak je de beste foto’s voor online verkoop

20 augustus 2021

Websites om je oude of ongebruikte spullen te verkopen, zijn superpopulair. Om je zoekertje goed te laten scoren, zijn goede foto’s onmisbaar. Onze huisfotograaf geeft je enkele tips om die aantrekkelijk te maken.

1. Maak het schoon

Het ligt misschien voor de hand, maar als je op tweedehands websites en apps kijkt, blijkt toch niet iedereen er aan te denken. Digitale camera’s zullen vuil en stof in alle detail tonen. Maak het item dat je wilt verkopen daarom grondig schoon: kleren gaan in de was, andere voorwerpen was of stof je eerst af. Maar gebruik geen foto van een fonkelnieuw item die je van de website van de fabrikant steelt: de koper wil een foto van wat jij verkoopt, met alle onvolmaaktheden.

Maak het item dat je wilt verkopen grondig schoon zodat het proper op de foto staat.
Leg het voorwerp dat je wilt verkopen op een plaats met natuurlijk licht om het te fotograferen.

2. Kies een plekje

Het makkelijkst is om met natuurlijk licht te werken als je een voorwerp wilt fotograferen. Zet een tafel in de buurt van een venster, zodat het buitenlicht van links of rechts op de tafel valt. Hoe groter het venster, hoe meer licht je krijgt en hoe zachter het licht zal zijn op je voorwerp. Maar fotografeer niet wanneer de zon direct op de tafel schijnt, want dan krijg je harde schaduwen. Een venster op het noorden gericht is daarom ideaal, want dan heb je altijd zacht licht.

3. Kies een achtergrond

Een neutrale achtergrond leidt de aandacht niet af van het product dat je online wilt verkopen. Een witte of lichtgrijze achtergrond werkt het best, behalve wanneer het product zelf wit of grijs is natuurlijk. Kies in dat geval een zachte en neutrale kleur, zoals lichtblauw. Je kunt wit karton, papier of een wit laken gebruiken. Als je vaak producten wilt fotograferen, kun je investeren in een opklapbare achtergrond of een betaalbare, speciale witte ‘producttent’.

Fotografeer het product dat je wil verkopen tegen een witte of lichtgrijze achtergrond (of lichtblauw als het product zelf wit of lichtgrijs is).

4. Plaats je achtergrond

Afhankelijk van hoe groot het product is, plaats je de gekozen achtergrond. Voor een relatief klein product leg je een stuk papier of karton met een kant op de tafel, en met de andere kant tegen de muur. Kleef het papier of karton vast met plakband zodat het niet verschuift. Voor kleren is het makkelijker als je ze plat op de tafel of je bed kunt leggen. Je fotografeert ze dan van bovenaf. Of je hangt ze gewoon aan een kapstok tegen een effen, lichte muur.

5. Zorg voor invullicht

Aangezien het daglicht uit een richting komt, zal er aan de tegenoverliggende zijde van het product altijd schaduw zijn. Die kun je best wat ophelderen. Zet daarom aan de tegenoverliggende zijde een groot stuk wit karton of piepschuim, of een grote spiegel, of een speciale opklapbare, reflecterende witte doek. Daarmee reflecteer je het daglicht naar de schaduwzijde zodat die ook goed zichtbaar wordt.

6. Gebruik een statief

Met je smartphone of camera kun je uit de hand fotograferen, maar voor het beste resultaat gebruik je toch beter een statief. Dat maakt het makkelijk om de camera of smartphone heel precies te richten en om een lange sluitertijd te gebruiken zonder dat de foto wazig wordt. Heb je geen statief voorhanden, houd dan de camera of smartphone dicht tegen je aan. Zo houd je hem stabieler dan wanneer je hem met uitgestrekte armen vasthoudt.

7. Controleer het licht

Richt je camera of smartphone op het onderwerp en bekijk of het beeld niet te donker is. Dat zou kunnen komen doordat de camera in de war geraakt door het wit van de achtergrond. Gebruik dan belichtingscompensatie om het beeld lichter te maken. Kijk in de handleiding van je camera hoe dat moet. Op een smartphone tik je op het scherm en schuif je het symbool van een zonnetje naar boven.

8. Kies je diafragma

Als je een camera gebruikt, kun je best het diafragma klein maken. Het diafragma is een opening in de lens. Hoe kleiner, hoe meer van het voorwerp scherp op de foto zal zijn. Zet de camera op diafragmavoorkeuze (kijk in de handleiding hoe dat moet) en kies bijvoorbeeld F/8 of F/11. Door het kleine diafragma zal de sluitertijd langer worden, met meer kans op onscherpte. Daarom is het belangrijk dat je camera op een statief staat. Bij een camera met ingebouwde beeldstabilisatie is er minder kans dat je foto onscherp wordt.

9. Schiet uit een hoek

Voor je hoofdfoto kun je het item best onder een lichte hoek van bovenaf fotograferen. Daardoor wordt de diepte van het voorwerp beter zichtbaar . Voor de extra foto’s die je in je zoekertje wilt plaatsen, kun je foto’s maken van de voor- en achterkant, zijkanten, boven- en eventueel onderkant. Laat je camera op een statief staan en verdraai het voorwerp; zo houd je dezelfde belichting en dezelfde hoek op alle foto’s.

10. Toon schaal

Bij kleinere items is het een goed idee om een liniaal in de foto plaatsen. Dit helpt om de relatieve grootte weer te geven. Je kunt ook een voorwerp mee op de foto plaatsen waarvan iedereen de afmetingen kent, zoals een muntstuk van 1 euro. Als je meerdere items verkoopt (bijvoorbeeld een servies), fotografeer dan de verschillende onderdelen samen zodat de onderlinge schaal duidelijk is.

11. Bekijk het resultaat

Als je voldoende foto’s hebt gemaakt, bekijk ze dan op het scherm van je smartphone of op een computer. Hoe groter het scherm waarop je ze bekijkt, hoe beter je de kwaliteit kunt beoordelen. Het is een goed idee om ook iemand anders naar je beelden te laten kijken. Zouden zij geneigd zijn om de items te kopen als ze zoiets zochten? Zo leer je welke beelden goed werken en welke je beter niet voor je zoekertje gebruikt.

12. Bewerk je foto

Zodra je de foto’s geselecteerd hebt, kun je ze nog wat nabewerken. Dat kan met een app zoals Snapseed of met software zoals Lightroom of Photoshop. Meestal zal je de lichte delen nog wat moeten ophelderen zodat de witte achtergrond echt wit is. Zet de verzadiging wat hoger zodat de kleuren feller worden - overdrijf niet, want dan zou de koper teleurgesteld kunnen zijn als de kleuren in het echt minder fel zijn.

13. Kijk uit met retouches

Als je je foto bewerkt, is het heel verleidelijk om kleine onvolmaaktheden weg te werken. Een scheurtje of vlek op een kleedje, een deuk in een blik, een kras op een glanzend voorwerp, ... In een handomdraai zijn ze weg. Maar dat is kopersbedrog. Als de koper het ontdekt en het in de feedback meldt, is dat nefast voor je reputatie op de zoekertjessite. Wees eerlijk over de staat van wat je verkoopt.

14. Kies een goede hoofdfoto

De meeste tweedehands sites gebruiken een foto van je zoekertje als hoofdfoto. Alleen deze foto wordt op het hoofdscherm en in zoekresultaten getoond. Zorg ervoor dat deze hoofdfoto altijd het gehele artikel laat zien langs voren. Gebruik dus geen foto van een detail of uitsnede, of een foto van de zijkant als hoofdfoto. De eerste indruk is namelijk goud waard - in dit geval letterlijk. Veel succes met het verkopen van je spullen!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()