Zo maak je de mooiste festivalfoto’s
De festivals in België zijn unieke locaties om foto’s te maken - niet alleen voor de mooie herinneringen later. Maar hoe maak je de beste festivalfoto’s met je fototoestel of smartphone? Wij leggen je het uit.
Controleer wat mag
Eerst het minder prettige nieuws: op de grote festivals mag je niet zomaar binnen met eender welke camera. Op veel festivals is fotograferen en filmen met professioneel materiaal alleen toegelaten als je een accreditatie (fotopas) hebt. Onder ‘professioneel materiaal’ verstaan de meeste organisatoren camera’s met verwisselbare lenzen, dus reflex- en systeemcamera’s. Maar ook met een forse superzoomcamera riskeer je tegengehouden te worden en je camera te moeten afgeven voor je het terrein op mag. Controleer dus altijd vooraf wat toegelaten is op het festival om onaangename verrassingen te voorkomen. Een compactcamera zal meestal geen probleem zijn en een smartphone al helemaal niet.

Hoe krijg je een fotopas?
Het aantal accreditaties op grote festivals is beperkt. Nieuwsagentschappen, media, muziekwebsites en professionele concertfotografen krijgen voorrang. Als buitenstaander maak je daar weinig of geen kans op een fotopas. Je mikt daarom beter op kleinere, minder bekende festivals, of minifestivals van cafés, jeugdbewegingen en jeugdhuizen. Daar gaat het er doorgaans gemoedelijker aan toe en vaak zijn er geen beperkingen op welk fotomateriaal je mag gebruiken. Om zeker te zijn, neem je vooraf contact op met de organisatie om te vragen wat toegelaten is, en of je een fotopas nodig hebt. Spreek ook af wat jij met de foto’s mag doen.

Fotografeer met de smartphone
Ook zonder professionele fotocamera kun je natuurlijk fotograferen op de festivals. Met je smartphone zal je geen close-ups van een zanger kunnen maken vanuit het publiek, maar je kunt wel de sfeer van het festival vastleggen. Ook foto’s van je vrienden en van jezelf mogen niet ontbreken. Wees wel voorzichtig met je smartphone, want elk jaar worden er honderden gestolen op festivals.
Kies de juiste camera en lens
Met een fotopas mag je meestal vlak voor het podium fotograferen. Maar ook dat kan nog een behoorlijke afstand van de artiesten zijn. Als je vanuit het publiek moet fotograferen, heb je sowieso een behoorlijk zoombereik nodig. Voor een reflex- of systeemcamera gebruik je daarom best een zoomlens zoals een 70-200mm of 70-300mm (voor full-frame), of een 55-200mm (voor cropcamera). Een lens met groot maximaal diafragma is beter, omdat die meer licht doorlaat. Je kunt daardoor met lagere gevoeligheden (ISO-waarden) werken en dat is beter voor de kwaliteit. Je flitser laat je gewoon thuis. Om te beginnen, heb je al een behoorlijk krachtige flitser nodig om een muzikant op het podium te belichten. Maar veel erger: het is ontzettend storend voor de muzikanten.


Stel je camera correct in
Het lastigst bij concertfotografie is de belichting. Vaak spelen bands tegen een donkere achtergrond, zoals een zwart gordijn. Er is meestal ook een lichtshow, waardoor het licht heel snel wisselt in kleur en intensiteit. Je fotografeert daarom best in het RAW-formaat; dan kun je in nabewerking de kleuren en belichting makkelijker corrigeren. Houd ook de sluitertijd in de gaten; deze mag niet te lang worden, want dan krijg je onscherpe foto’s. Muzikanten staan namelijk niet stil. Zet je camera dan op sluitertijdvoorkeuze en kies een korte sluitertijd zoals 1/250 s of korter. Sommige camera’s hebben moeite om scherp te stellen in donkere lichtomstandigheden. Bij reflexcamera’s gebruik je daarom best het centrale scherpstelpunt: dat is het gevoeligst en accuraatst. Stel je camera in burstmodus (reeksopnames) en maak meerdere foto’s na elkaar. Dat verhoogt de kans dat er een scherpe bij zit.
Camerabescherming
Als je met duur materiaal op een festivalweide rondloopt, kan het geen kwaad om daar een beetje voorzichtig mee om te springen. We zijn in België, en zelfs in de zomer is een plotse regenbui dus niet ondenkbaar. En op festivals loopt altijd wel die ene grapjas rond die denkt dat het nodig is om omstaanders een bierdouche te bezorgen. Bescherm je camera en lens daarom met een ‘rainsleeve’, een soort plasticzak die om de lens en camera past. Je kunt ook een gewone plasticzak in je rugzak meenemen. Als het flink begint te gieten, verpak je je camera veilig in die zak. Kijk wel eerst na of rugzakken toegelaten zijn op het festivalterrein!


Zo doe je het met je smartphone
Tenzij je een van de nieuwste smartphones met veel zoom hebt, zal je geen close-ups van artiesten op het podium kunnen maken. Maar niet getreurd, er is van alles te fotograferen dat de moeite waard is. Denk maar aan de knappe decors of de lichtshows die je ook vanuit het publiek goed in beeld kunt brengen. Ook de kleurrijke festivalgangers in het publiek laten zich graag fotograferen. Als je normaal nooit onbekenden fotografeert, is een festival een ideale plek om daarmee te beginnen. Wissel af tussen close-ups en overzichtsshots waarop je ziet hoeveel volk er is. Houd je smartphone in verschillende hoeken - laag, voor je uit en hoog boven je hoofd - om afwisselende shots te krijgen.
De perfecte (groeps)selfie
Met je smartphone maak je uiteraard ook een selfie met je vrienden en vriendinnen midden op het festivalterrein. Natuurlijk licht zorgt namelijk voor de beste foto’s, dus doe dat buiten en niet in een donkere dancetent of tijdens het afsluitende optreden. Het mooiste licht is tijdens het zogenaamde gouden uur. Dat is ongeveer een uur rond zonsondergang. De beste selfies tonen ook waar je bent. Kies daarom een mooie locatie op zoals voor een van de tijdelijke kunstwerken die je op veel festivals ziet, of een plek waar je het festivalterrein kunt overschouwen. Probeer je camera zo hoog mogelijk te houden in je uitgestrekte arm, of geef hem aan de grootste persoon in het gezelschap. Hoe verder de camera van je gezicht, hoe natuurlijker de foto zal zijn. En hoe leuker de herinnering natuurlijk!


Bescherm je smartphone
Jaarlijks worden er op festivals honderden smartphones gestolen. De politie raadt aan om je dure nieuwe smartphone gewoon thuis te laten en een oud toestel mee te nemen naar het festival. Wil je toch je nieuwste smartphone meenemen, bewaar hem dan op een veilig plek - niet in de achterzak van je broek of een rugzakje. Je kunt je smartphone best in een beschermhoesje doen. Daardoor is hij beter beschermd tegen een ongelukkige val en een spat water of bier. Met een screenprotector vermindert het risico dat het glas beschadigd wordt. Kies een screenprotector die je toelaat de aanraakfunctie van het scherm te gebruiken.
Inschrijven op nieuwsbrief
We brengen je als eerste op de hoogte van de nieuwste gadgets, innovatieve producten en events bij jou in de buurt!
Schrijf me in