Menu
Terug

Zo maak je de mooiste foto’s in België

28 juli 2020

Deze zomer wordt de periode waarin we België herontdekken. Ons land heeft heel wat unieke plekken te bieden voor een zomer vol fotoplezier. We geven alvast onze favoriete tips om verrassende foto’s te maken.

Zoek het hogerop

Uitgekeken op je stad? Zoek dan een hoger standpunt. De Basiliek van Koekelberg heeft een buitengalerij rond de koepel. Vandaar heb je een uniek zicht op Brussel en - bij goed weer - ook op de kathedraaltoren in Mechelen en het hellend vlak van Ronquières. Aan de Basiliek begint ook de Parkroute, een fiets- of wandelroute van 23 kilometer langs de mooiste parken in Noord-West Brussel.

Zoek de natuur in de buurt

Ook al woon je in de drukke stad, de natuur is nooit veraf. Het Pajottenland, een mooie, heuvelachtige streek ten zuidoosten van Brussel, komt eigenlijk tot vlak tegen onze hoofdstad. In Sint-Pieters-Leeuw (Puttenberg) en Jette (Laarbeekbos) kun je de natuur en Brusselse skyline samen fotograferen. Zo kun je in één beeld het contrast tussen de stad en natuur vastleggen.

Leg sfeer in je foto

Een mistige dag is het beste moment om sfeervolle foto’s te maken. Eentje voor de liefhebbers van romantiek en mysterie: de Abdij van Villers in Villers-La-Ville is een opmerkelijk goed bewaard gebleven oude cisterciënzerabdij. Na de Franse Revolutie werd het klooster opgeheven en de gebouwen geplunderd voor bouwmateriaal. Sinds 1893 is de ruïne eigendom van de Belgische Staat.

Verken trage wegen

Ongestoord fotograferen kun je langs trage wandel- en fietswegen, zoals het RAVeL-netwerk. Aan het Centrumkanaal is er een lus tussen de oude hydraulische scheepsliften en de imposante scheepslift van Strépy-Thieu. Vanop de lift heb je een uitzonderlijk uitzicht. Om landschappen te fotograferen, gebruik je een groothoekslens, maar ook een telelens is hier handig.

Zoek doorkijkjes

Creëer diepte in je foto door op de voorgrond een ‘kader’ te maken met bomen, struiken of, zoals hier, rotsen. In de kalksteen van de Fagne heeft riviererosie diepe kloven gecreëerd, zoals de Fondry des Chiens. De bodem is ideaal voor planten waarop vlinders nestelen. Breng dus zeker je macrolens en een statief mee om deze te fotograferen. In de buurt van Viroinval zijn verschillende wandelroutes afgebakend.

Dieren voor de telelens

België is de Serengeti niet, maar er zijn toch (wilde) dieren te vinden. In de jachthaven van Nieuwpoort zijn vaak zeehonden te zien. Nader deze dieren echter niet te dicht: om ze te fotograferen, gebruik je dus best een telelens. Voor de natuurliefhebber is er vlakbij het natuurreservaat De IJzermonding. In de zomer staat het lamsoor in bloei en kleurt het hele gebied prachtig paars.

Creëer diepte

Om een foto interessant te maken, zoek je naar een element dat diepte creëert, zoals een pad, een rij bomen, een beek of riviertje. In het noordwesten van Oost-Vlaanderen ligt het Meetjesland, met fraaie bossen, kronkelende waterlopen en talrijke kreken. In de zomer staan de vochtige weiden in bloei. Fotografisch zijn de dijken van de polders erg interessant dankzij de lange bomenrijen.

Kies een ander standpunt

Als het ergens te druk wordt om te fotograferen, zoek dan een ander plekje vlakbij. Sint-Amands bijvoorbeeld, is één van de mooiste dorpen van Vlaanderen. Neem er de veerboot naar Moerzeke (controleer vooraf of de veren varen). Van daar wandel of fiets je dan weer richting Sint-Amands. Vanop de oude aanlegsteiger heb je een mooi zicht op het dorp, en met wat geluk op prachtige wolken boven de Schelde.

Groothoek voor gebouwen

Om gebouwen op de foto te zetten, is een groothoek nodig. Probeer afstand te houden, want als je te dichtbij staat, lijkt het of de gebouwen ‘omvallen’. De oude mijngebouwen van Winterslag zijn omgetoverd tot C-Mine, een historisch en cultureel centrum. Waag je hier zeker aan de trappen van de mijnschacht, want van boven heb je een mooi zicht op de omgeving rond Eisden.

Telelens voor landschap

Bij landschapsfoto’s hoef je niet altijd een groothoek te gebruiken. Met een telelens krijg je een ander perspectief. In het Nationaal Park Hoge Kempen kun je zo foto’s maken waarvan niemand gelooft dat ze uit België komen. De beste toegangspoort tot het gebied is Connectera in Maasmechelen. De gele wandeling (11 km, met drie forse klimmen) is een aanrader voor vergezichten.

Wacht op wolken

Een blauwe lucht zonder een enkel wolkje is saai op de foto. Een bewolkte lucht is veel interessanter. Kijk wel uit voor overbelichting, en gebruik eventueel de HDR-functie van je camera. Hageven is een aaneenschakeling van heide, vennen, bossen en weide rond de rivier De Dommel. Mis zeker de fotogenieke hangbrug niet. Waag je jezelf aan een kanotocht, zorg er dan voor dat je camera niet nat kan worden.

Alles meenemen

Wanneer je eropuit trekt om te fotograferen, wil je je camera en eventuele extra lenzen graag veilig transporteren. Maar je hebt ook plaats nodig voor een lunchpakket en regenjasje - het blijft België natuurlijk. Een fotorugzak met apart compartiment voor die persoonlijke spullen is dan ideaal. De LowePro Hatchback BP 150 AW II kun je bovendien omvormen tot volwaardige rugzak. De meegeleverde regenhoes houdt je spullen droog als het zou beginnen regenen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()