Menu
Terug

Zo maak je de mooiste foto’s van je kinderen

29 mei 2019

Iedereen wil wel graag mooie foto’s van haar of zijn kinderen maken. Instagrammer @kimberly.evl is professioneel kinderfotografe en mama van Lenn en Viggo. Ze verklapt haar zes beste tips om foto’s van kinderen te maken.

1. Kijken, niet regisseren

"Als fotograaf moet je zien wat er gebeurt, en die momenten vastleggen. Je moet kinderen niet dirigeren. Mijn kinderen zijn gewend dat ik een camera bij me heb, maar ik zal hen nooit zeggen wat ze moeten doen. Een kind een bloemetje laten plukken voor een foto, dat werkt niet. Als we op reis zijn en ik graag wil dat ze bijvoorbeeld voor een kasteel poseren, dan verzin ik een verhaaltje over hoe ze prins zijn. Dat doe ik met kinderen van klanten, maar ook bij mijn eigen kinderen."

2. Fotografeer op hun hoogte

"Als je de camera op jouw ooghoogte houdt, als volwassene, dan kijk je neer op de kinderen. Daarom ga ik altijd door de knieën om kinderen te fotograferen. Ik zit heel vaak gehurkt of op de grond. Als je op hun ooghoogte fotografeert,  staan hun hoofdjes niet naar boven gericht. Dan zie je beter wat ze aan het doen zijn en word je mee in het moment gezogen."

3. In de camera kijken moet niet

"Een portret kan interessanter zijn als iemand niet in de camera kijkt. Soms staat een kind verbaasd naar iets te kijken en dan is die foto al mooi op zich. Als ze moeten poseren voor een foto, staren ze gewoon recht in de lens en zie je hen denken: "Is dat hier bijna gedaan?"."

4. Zet je onderwerp niet centraal

"Het is meestal interessanter als je onderwerp niet in het midden van de foto staat. Zo toon je ook een stuk van de omgeving mee. Doe dat ook bij het fotograferen van kinderen . Laat het kind dan wel naar het centrum van de foto kijken: dus naar links als je hem of haar aan de rechterkant van de opname zet. Uiteraard mag je deze regel soms negeren; er is niets mis met een portret in close-up waar het gezicht de foto vult."

5. Probeer de achtergrond onscherp te houden

"Een foto waar je onderwerp scherp is en de achtergrond onscherp, is erg mooi. Als alles op de foto scherp is, dan zie je soms niet wat het belangrijkste onderwerp is. Ik gebruik een lens met een groot diafragma om de achtergrond onscherp te maken. Met nieuwere smartphones kun je de bokeh-functie gebruiken om een vergelijkbaar effect te krijgen bij het fotograferen van kinderen."

6. Laat je foto’s stralen

"Foto’s van kinderen mogen vooral niet te donker zijn, dus let goed op de belichting en pas die desnoods nog wat aan. Ik bewerk mijn foto’s met een zelfgemaakte voorinstelling in Adobe Lightroom. Op mijn smartphone gebruik ik een app zoals VSCO. Daarmee kun je de belichting aanpassen, wat schaduw ophelderen of een filter gebruiken. De filters in VSCO vind ik beter dan die van Instagram zelf."