Menu
Terug

Zo maak je de perfecte feestfoto’s

22 december 2017

De kans is behoorlijk groot dat er op het einde van deze maand een of meer feestjes op het programma staan, al dan niet gevolgd door vuurwerk. Wil je goede feestfoto’s maken met je smartphone, lees dan deze tips.

1. Ga manueel

Stel je camera manueel in voor het beste resultaat.

Zet je camera-app in de Pro-modus zodat je zelf de controle neemt over de instellingen. Heeft de standaard camera-app die niet, installeer dan een alternatieve app zoals ProCam (iOS), Hydra (iOS) of A Better Camera (Android). Schakel Auto ISO uit en stel de ISO-waarde (gevoeligheid) in op ISO 400 of 800. Zo kun je ook bij weinig omgevingslicht nog goede foto’s maken. Ga je nog hoger in de ISO-waarden, dan zal er veel ruis in de foto zitten: een patroon van gekleurde spikkeltjes.

Feestfoto's maken - stel je camera manueel in
Feestfoto's maken - zet de flits uit

2. Zet de flits uit

De flits van je smartphonecamera schakel je beter uit.

Met je smartphone in de automatische opnamestand, met name binnenshuis, zal de flits zeker gebruikt worden. Je onderwerp is dan wel goed belicht, maar het witte flitslicht kan de sfeer van de foto verpesten. Schakel de flits uit en probeer het eens zonder. Is het te donker om zonder flits te werken, houd je smartphone dan op voldoende afstand van de personen die je wil fotograferen. Tik hun gezicht aan op je scherm om ervoor te zorgen dat de camera weet welk deel van de foto goed belicht moet zijn.

3. Wees feestelijk

Betrek de andere feestvierders in je foto.

Het is een feestje, je wil feestfoto's maken, dus dat mag je op je foto’s laten zien. Fotografeer vanuit originele camerahoeken - van bovenaf, met de camera schuin of in selfiemodus. Wissel af zodat je niet de hele avond hetzelfde soort foto’s maakt. Betrek de andere feestvierders in je fotografie en regisseer hen waar nodig door hen te laten staan waar jij wilt. Willen ze met een groep op de foto, houd het dan overzichtelijk - met meer dan vijf wordt het lastig.

Feestfoto's maken - wees feestelijk
Feestfoto's maken - hou het stabiel

4. Houd het stabiel

Met een statiefje kun je je smartphone stabieler neerzetten.

Binnenshuis heb je lange sluitertijden nodig. Als je je smartphone niet stil houdt, krijg je wazige beelden. Gebruik eventueel een smartphonestatief en plaats je camera op een stevige ondergrond, of laat hem tegen een fles of stoel steunen. Fotografeer je uit de hand, houd je smartphone dan met beide handen vast, dicht tegen je lichaam, en duw je ellebogen tegen je romp. Tip: dit gaat beter als je nog - een beetje - nuchter bent.

5. Vuurwerk

Maak veel foto’s en kies nadien de beste.

Om met je smartphone vuurwerkfoto’s te maken, stel je de camera manueel in. Je hebt een lange sluitertijd nodig van een halve seconde tot vier seconden. Is je foto te licht, stel dan een lagere ISO waarde in; is je foto te donker, verhoog dan de ISO-waarde. Houd in de gaten wanneer een vuurpijl vertrekt van op de grond en maak van dan af continu foto’s door op de sluiterknop te blijven duwen. Zo heb je meer kans om het goede moment waarop een vuurpijl opengaat, vast te leggen.

Feestfoto's maken - vuurwerk
Feestfoto's maken - Film het vuurwerk

6. Film het vuurwerk

Filmen is vaak makkelijker dan fotograferen.

Maak niet alleen foto’s. Video’s maken van vuurwerk is veel makkelijker omdat je niet exact het juiste moment moet hebben. Maar het is nog belangrijker dan bij foto dat je de camera stabiel houdt - een statiefje is zeker geen overbodige luxe. Bij het filmen moet je er ook beducht voor zijn dat je smartphonecamera gaat ‘jagen’ naar een punt om op scherp te stellen. Daardoor wordt je video afwisselend wazig en weer scherp. Schakel indien mogelijk de autofocus uit en zet de manuele focus op oneindig.

Nu is het jouw beurt!