Menu
Terug

Zo maakt Lenovo je woonkamer slimmer

20 augustus 2019

We hoeven je niet te vertellen hoe innovatie en technologie onze manier van leven en werken ingrijpend veranderen. En dat merk je ook in jouw woonkamer. Laten we eens kijken hoe 'de living' er de voorbije decennia op vooruitging.

Slimme toestellen voor een beter leven

Wat als we in onze teletijdmachine springen en veertig jaar terug in de tijd flitsen? Het eerste dat opvalt, is dat er veel minder technologie te zien is. Sommige dingen deden we in 1980 ook al, maar wel op een heel andere manier. Het weerbericht raadplegen bijvoorbeeld, dat deed je door op het juiste moment naar de radio te luisteren of een vaste telefoon te zoeken en dan tergend traag het juiste nummer te draaien - ja, echt draaien, weet je nog? Dat is alvast een ding dat nu veel vlotter gaat. Vraag gewoon je Lenovo Smart Display of het morgen gaat regenen. Je hoort meteen hoe het zit en op het scherm zie je meer details over de verwachte neerslag en temperatuur.

thinkpad

De eerste ThinkPad

Aan een toestel als de Lenovo Smart Clock kun je vragen om de verwarming hoger te zetten, nog terwijl je onder de dekens ligt. Ongelooflijk, maar nog straffer is hoe de technologie op een korte tijd geëvolueerd is. Als je een voorbeeld zoekt van hoeveel innovatie er wel is geweest, dan moet je maar eens kijken naar de eerste ThinkPad van bijna dertig jaar geleden en de laptops die nu te koop zijn. Van heel ver lijken ze misschien nog een beetje op elkaar. Maar hoe dichter je komt, hoe duidelijker het verschil wordt. Als je effectief de oude en de nieuwe laptop gebruikt, val je helemaal van je stoel door de spectaculaire verandering.

De eerste ThinkPad 700 woog drie kilogram en kostte omgerekend zo'n vijfduizend euro. Naar onze normen kon je er nagenoeg niets mee doen, al vonden de mensen het toen wel een enorme doorbraak op het vlak van mobiel werken. Onderweg een drietal uurtjes kunnen werken op een 9,5-inch schermpje vond iedereen geweldig! Kleuren? Neen, die waren er nog niet bij. Had je toch niet nodig, want op de ThinkPad 700 draaide een besturingssysteem dat alleen tekst toonde.

Moderne laptops van Lenovo

Een nieuwe laptop, de Lenovo Yoga C930 bijvoorbeeld, weegt ongeveer een derde, pakt uit met een groot scherm van 13,9 inch met miljoenen kleuren en heeft honderden keren meer processorkracht. Na drie uren werken is de batterij zeker niet leeg. Dat gebeurt pas na een hele lange werkdag van tien uren. Nog een groot verschil: de bouwkwaliteit en afwerking. De ThinkPads van vele jaren geleden waren goed, maar vooral functioneel afgewerkt. Lenovo gebruikt nu heel lichte, kostbare metalen zoals aluminium- of magnesiumlegeringen waardoor een Yoga-model van tegenwoordig heel kostbaar overkomt. Alles zit ook piekfijn in elkaar, met vele kleine details en accenten die puur vakmanschap uitstralen. Het zijn laptops waar je gerust veel pride of ownership bij mag voelen.

Samenwerken met technologie

Dat de hardware in de voorbije decennia enorm verbeterd is, zie je meteen. Schermen tonen de ultrascherpe 4K-resolutie, alle muziek ter wereld kun je beluisteren met een druk op de knop en met een paar klikken heb je documenten en foto’s doorgestuurd naar collega’s en vrienden. Hoe zou het zijn met je broer in de States? Open Skype en je kunt het hem zelf vragen, met beeld erbij! Wel even opletten dat je hem niet uit zijn bed belt, want het tijdsverschil hebben we nog altijd niet overwonnen.

Minstens even belangrijk is hoe we met technologie omgaan. Ook daar is enorme vooruitgang geboekt. Neem nu een toestel als de Lenovo Smart Display. Met zijn mooie afwerking in hout en compact formaat zet je het zo op een dressoir. Het is superveelzijdig. Dankzij de ingebouwde microfoon kun je de Google Assistant vragen om iets te doen. De verlichting in de woonkamer dimmen, een leuke playlist afspelen op je draadloze speakers of een recept voor spaghetti carbonara stap per stap via YouTube volgen, bijvoorbeeld. Met een smartdisplay bedien je jouw smarthome, simpelweg door het te vragen aan een slimme assistent. Wie had veertig jaar geleden kunnen bedenken dat iedereen zijn huis kon uitrusten met lichten die je kunt in- en uitschakelen of zelfs dimmen door het gewoon te vragen?

Trackpoint

Nog een grote innovatie bij de eerste ThinkPad-laptop was de rode trackpoint in het midden van het toetsenbord, een rood knopje waarmee je de muiscursor bediende. Bij de nieuwe Lenovo Yoga C930 kies je zelf hoe je de laptop wilt gebruiken: via de trackpad, met het aanraakscherm of met je stem. Omdat de nieuwe laptops op het besturingssysteem Windows 10 draaien, doe je alles door te klikken en te vegen.

Gesprek met je computer

“Speel Bohemian Rhapsody af.” Een seconde later klinkt de hit van Queen door de kamer. Wij vinden het vanzelfsprekend dat dit kan, maar vier decennia geleden was dat nog ondenkbaar. Je moest eerst op zoek naar de juiste vinylplaat, die voorzichtig op de draaitafel leggen, de naald positioneren en ten slotte een hoop hifitoestellen inschakelen. Het is ook bijna veertig jaar geleden dat ene Luke in ‘Star Wars: The Empire Strikes Back’ ontdekte wie zijn echte vader was. Een pakkend moment uit de filmgeschiedenis dat bij miljoenen bioscoopbezoekers een traantje ontlokte. Maar wie had toen kunnen denken dat je zelf een lightsaber in de hand kon nemen en virtueel de strijd kon aangaan met Darth Vader?

Als er een toepassing de weg wijst naar hoe belangrijk Augmented en Virtual Reality zal worden in de volgende vier decennia, dan is het wel de Lenovo Mirage: Jedi Challenges. Lenovo is erin geslaagd om de belofte van AR waar te maken op een heel toegankelijke manier. Plaats je Motorola- of andere smartphone in de Mirage-bril en je wordt meteen in het Star Wars-universum gekatapulteerd. Het is vandaag nog maar een game, maar de technologie om je een andere wereld te tonen en je gebaren te vertalen naar bewegingen in een virtuele omgeving zal in de hele samenleving belangrijk worden. Wedden dat Lenovo over de volgende veertig jaar nog aan de spits staat?

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()