Menu
Terug

Zo wordt je smartphone een huishoudhulp

26 juli 2018

Dat je smartphone nagenoeg onmisbaar is voor je werk, media, sociale leven, verkeer en financiën, dat wist je al. Maar wist je dat je smartphone ook huishoudelijke taken er gevoelig makkelijker, efficiënter en voordeliger op kan maken. Van je verwarming bijsturen tijdens je rit naar huis, over je oven nieuwe recepten aanleren tot diagnose bij defecten.

Je huishouden op zak

Halverwege de rit naar je vakantiebestemming twijfels of je alle lichten wel hebt uitgeschakeld? Of de thermostaat niet bijgesteld? Dan doe je dat toch gewoon alsnog, onderweg, of bij de volgende sanitaire stop. Een nieuw wasprogramma aan je wasmachine toevoegen? Gewoon een kwestie van het naar de app op je smartphone downloaden en die dan even tegen de display van je toestel te tikken.

smartphone

Onze smartphone speelt een alsmaar grotere rol in het huishouden. Hij maakt heel wat taken er makkelijker, sneller en efficiënter op, en kan je in heel wat gevallen daarbij nog een behoorlijke duit besparen. Het aantal manieren waarop dat alsmaar veelzijdiger kleinood zich onmisbaar maakt, blijft overigens groeien. In dit artikel hebben geven we een overzicht over wat vandaag al allemaal mogelijk is, leggen we aan de hand van dagdagelijkse voorbeelden uit hoe dat precies in zijn werk gaat.

smartphone - Je smartphone spreekt drie talen

Je smartphone spreekt drie talen

Om toegang te krijgen tot de camera van die babyfoon moet die camera in je thuisnetwerk hangen. Een thuisnetwerk dat bij voorkeur met een paswoord versleuteld is en waar jij met je smartphone rechtstreeks of via een internetverbinding (WiFi, 3G of 4G) op inlogt. Dit soort communicatie via je smartphone met huishoud- en andere apparaten is de meest courante. Of het nu gaat om even na te kijken of je alarmsysteem aanstaat terwijl je al in je bed ligt, of om vanop een ander continent de dagelijkse schoonmaakroutine van je robotstofzuiger naar een wekelijkse frequentie terug te schroeven, het principe blijft hetzelfde.

Naast die internet- of WiFi-communicatie kan je smartphone nog op twee andere manieren met huishoudtoestellen ‘praten’: via Bluetooth en Near Field Communication (NFC). Beide vereisen een nabijheid van smartphone en toestel. Dat maakt ze minder geschikt voor heel wat toepassingen, maar heeft het voordeel dat er geen netwerkgedoe vereist is voor eerder directe acties. Denk bij Bluetooth bijvoorbeeld aan het openen van je garagepoort, een nieuw gerecht naar je multicooker sturen of het dimmen van de sfeerverlichting in je tuin. Near Field Communication vraagt nagenoeg contact tussen je smartphone en je toestel, en is om de praktische beperkingen die dat meebrengt minder courant. We zien het vooral gebruikt om updates voor je huishoudapparaten door te geven. Of in de andere richting: zelfdiagnoseanalyses bij technische problemen via de onderhouds-app op je smartphone aan de technische dienst bezorgen.

Extra lange afstandsbediening

Wanneer je maar wilt en waar je maar bent het licht kunnen uitdoen; je koelkast een paar graadjes lager kunnen zetten of je verwarming alvast een paar graadjes hoger; je robotstofzuiger die normaal ’s nachts zijn werk doet, nu overdag de vloer een beurt laten geven omdat je onverwacht bezoek zal ontvangen. Het zijn vandaag geen exclusieve opties voor toegewijde techpioniers meer. Vaak hangt er ook niet langer een noemenswaardig hoger prijskaartje aan vast. Wie deze functionaliteiten relativeert als weinig meer dan het gebruiken van je smartphone als een veredelde afstandsbediening, heeft objectief gezien gelijk. Maar de impact van zo’n altijd-en-overal afstandsbediening, die je quasi altijd op zak hebt, overstijgt het gemak van niet langer uit je luie zetel te hoeven komen.

smartphone - Extra lange afstandsbediening

Zo laat bediening met je smartphone je bijvoorbeeld toe om je veiligheid op te schroeven en je uitgaven terug te schroeven. Hij kan je een gevoelige tijdswinst opleveren en een ecologisch meer verantwoord gebruik van brandstof, water en elektriciteit ondersteunen. Stuk voor stuk aantrekkelijke troeven waar we verderop dieper op ingaan en die vaak in tandem werken met andere huishoudapparaatfuncties voor je smartphone.

smartphone - Controle en feedback

Controle en feedback

Controle over je huishoudapparaten via je smartphone ligt in het verlengde van die afstandsbediening, maar gaat veel verder. Zo laat de app van je oven niet enkel toe om hem wanneer en waar je maar wilt al te laten voorverwarmen, maar houdt ook een oogje op het hele kookproces. Zo kun je meer tijd met je gezelschap of familie doorbrengen zonder om de haverklap persoonlijk de bereiding te moeten checken. Zo kun je niet enkel je luchtzuiveraar een standje hoger zetten, maar brengt die de toestand van de lucht in je woning ook helder en overzichtelijk in kaart. Of je zo kun je op basis van die informatie het automatische programma wanneer nodig bijsturen naar de wisselende omstandigheden.

Besparen met een veeg van je vinger

De combinatie van je smartphone als afstandsbediening voor je huishoudapparaten en het in- en overzicht van hun sensors en activiteiten op het scherm van je smartphone toveren, maakt dat je veel efficiënter met je tijd omspringt. De oven al in gang zetten terwijl je nog in de file staat of op de trein zit, zodat het eten sneller op tafel kan, is maar een voorbeeld. Denk bijvoorbeeld ook aan het opstarten van je wasmachine terwijl je boodschappen doet en bij je thuiskomst alles meteen richting de droogkast of wasdraad kan.

Smartphone - Besparen met een veeg van je vinger

Een app voor alles?

In een ideale wereld zouden we al onze slimme huishoudapparaten onder een en dezelfde app samengebracht zien. Er wordt gewerkt aan zo’n overkoepelend systeem, maar zover is het vooralsnog niet. Er wordt eveneens gewerkt aan oplossingen die verschillende apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar laat ‘praten’. Zoals je beveiligingssysteem dat tegen je thermostaat en eventueel vergeten lampen zegt dat het minder kan omdat er toch niemand thuis is. Of een thermostaat die je diepvriezer vertelt dat hij wat harder zal moeten werken. Maar op een centrale app is het vooralsnog wachten. We kunnen ons echter ook vragen stellen bij de overzichtelijkheid en werkbaarheid van zo’n app. Overigens, het schakelen van de ene naar de andere app is ondertussen een nagenoeg natuurlijke reflex geworden en kost je niet meer dan een veegbeweging en/of druk met je duim.

smartphone - Elk stopcontact, elke lamp

Elk stopcontact, elke lamp

Beschik je niet over zo’n Hue-systeem van Philips dat je de totale controle over het licht in huis geeft? Ontbreekt het je koffiemachine of de luchtontvochtiger in je kelder aan WiFi-functionaliteit? Geen probleem. Niets houdt je tegen om met eenvoudige, modulaire sensor- en stopcontactplugsystemen (die wel met WiFi uitgerust zijn) nagenoeg elke lamp of toestel in je netwerk te hangen. Langs die weg breng je op je eigen tempo en naar je eigen voorkeur en budget alsmaar meer van je huishoudapparaten via je smartphone van overal en altijd onder je vingers.

De huidige trend wijst echter op een groeiend aandeel huishoud- en andere apparaten die op de ene of andere manier een verbinding met je smartphone toelaten. Om daar dan via een bijhorende app een meerwaarde in functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid uit te putten. Dus de volgende keer dat je je smartphone bovenhaalt om WhatsApp te checken, kijk je misschien gelijk even na of je de radio wel hebt uitgezet of de babysitter het niet te bont maakt.

Wat scheelt er?

Heel wat van die slimme huishoudapparaten beschikken over een zelfdiagnosesysteem. Dat helpt om tijdig in te grijpen bij kleine storingen of defecten, en kan je vaak duurdere interventies of reparaties vermijden. Raak jij niet wijs uit de diagnose, dan stuur je ze via je smartphone naar een deskundige of de onderhoudsdienst van de fabrikant. Die weet er wel raad mee. Vaak zonder dat hij zich daarvoor hoeft te verplaatsen en jij daar een halve dag vrijaf voor moet nemen.

smartphone - Wat scheelt er?