Een statief is een handig accessoire voor je camera en smartphone. Maar hoe kies je het juiste statief voor wat jij wilt fotograferen of filmen?
Waarom een statief?
Een statief (tripod, in het Engels) is een accessoire waarop je je camera tijdens de opname plaatst. Het zorgt ervoor dat je camera niet beweegt tijdens de opname, zodat je opname haarscherp blijft als je met lange sluitertijden werkt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je 's avonds of 's nachts fotografeert, of wanneer je met een heel klein diafragma wilt werken om een landschap van voor tot achter scherp op de foto te zetten.
Beeldstabilisatie
Heel wat camera's bevatten vandaag een vorm van beeldstabilisatie. Die compenseert kleine bewegingen van de camera tijdens het fotograferen. Toch maakt beeldstabilisatie een statief niet overbodig: beeldstabilisatie werkt niet goed bij sluitertijden van meer dan een halve seconde. Een goed statief blijft dus nodig.
Graag stevig
Een statief zorgt er dus voor dat je camera stabiel staat. Daarom moet het stevig genoeg zijn voor de camera die je er op wilt plaatsen. Kijk daarom eerst naar het gewicht van je camera en de zwaarste lens die je wilt gebruiken, en koop een statief dat erop berekend is om die last te dragen. Voor een zware professionele camera met een grote telelens heb je dus een ander statief nodig dan voor een compacte camera met een licht lensje. Voor actiecamera's en smartphones bestaan er speciale statieven.
Aluminium of koolstofvezel
Het eigen gewicht van een statief wordt vooral bepaald door het materiaal waaruit het vervaardigd is. Standaard is dat bijna altijd aluminium. Maar als je van plan bent om veel op verplaatsing te fotograferen, dan kies je beter voor een statief uit een lichter materiaal, zoals koolstofvezel (carbon).
Afmetingen
Let op de maximale hoogte van het statief. Het handigst is als het statief tot op jouw ooghoogte komt; anders moet je je bukken om door de zoeker te kijken. Heeft je camera een schermpje dat kan uitklappen, dan is dat iets minder belangrijk. Voor macrofotografie is ook de minimale hoogte belangrijk: zo kan je camera laag genoeg staan om een close-up van een bloem in een grasveld te maken, bijvoorbeeld.
Ook voor onderweg
Wil je je statief mee op reis nemen, let dan op de afmetingen wanneer het helemaal dichtgeklapt. Er bestaan handige 'reisstatieven' die heel compact dichtgeplooid kunnen worden, zodat ze weinig plaats innemen in je bagage of reiskoffer. Voor sportfotografie is een monopod interessant: dat is een statief met één voet, bedoeld om een lens of camera te ondersteunen zodat je die niet de hele tijd moet vasthouden.
Statiefkop
Bij een statief hoort een statiefkop. Soms is deze meegeleverd, soms moet je deze apart aanschaffen. Er bestaan verschillende soorten. Een veelgebruikte is een balhoofd, waarbij je de camera heel gemakkelijk in eender welke richting kunt verplaatsen door de knop los te zetten. Voor heel precieze controle is een driewegskop aanbevolen: hier heb je drie hendels of draaiknoppen om de verplaatsing in te stellen. Voor grote telelenzen is een een schommelkop dan weer handiger.
Panoramische shots
Wil je vooral filmen, kies dan een aangepaste statiefkop voor video. Hierin wordt de beweging van de kop gedempt, zodat je heel vloeiende pans (panoramische shots) kunt maken waarbij de camera aan een gelijkmatig tempo beweegt.