Menu
Terug

Apple lanceert vier nieuwe iPhone 12-modellen

14 oktober 2020

Apple presenteert een nieuwe iPhone-familie met een erg hoog wow-gehalte. De nieuwe iPhone 12-smartphones pakken allemaal uit met 5G, een slanker design en betere camera’s. En de iPhone is ook nog eens sterker en sneller geworden!

Vier modellen

In de herfst zijn er twee zekerheden: de bladeren vallen van de bomen en Apple presenteert nieuwe iPhone-modellen. Dit jaar is een behoorlijk spannende gebeurtenis, want de nieuwe iPhone 12 legt de lat heel wat hoger dan zijn voorganger. De nieuwe smartphone van Apple is zowaar elf procent dunner en vijftien procent kleiner, maar toch is het scherm niet gekrompen. Maar wacht, er is meer. Letterlijk dan: wat dacht je van een handige iPhone mini-versie en spectaculaire Pro-edities? In totaal zijn er vier nieuwe iPhone 12-modellen, elk beschikbaar met verschillende kleuren en verschillende capaciteiten.

apple, iphone 12

De nieuwe iPhone 12

Dé blikvanger in de nieuwe iPhone 12-familie is de Super Retina XDR-display, een OLED-scherm dat een enorm contrast toont en veel meer pixels heeft dan de iPhone 11. Of anders gezegd: foto’s zien er nog realistischer uit en tekst oogt haarscherp. Ook de helderheid is danig verbeterd, zodat je de iPhone 12 in zonlicht probleemloos kunt gebruiken. Wat je ook snel zal opmerken, is dat het design subtiel maar toch knap anders is, met een platte achter- en voorkant. Door het gebruik van glas en aluminium, die naadloos op elkaar aansluiten, is de smartphone heel strak geworden. Er zijn geen randjes!

apple, iphone 12

Stevige jongen

Apple maakt zich sterk dat de nieuwe iPhones steviger zijn. Er wordt een nieuw soort glas over het scherm gelegd waarin keramische elementen verwerkt zijn. Dit Ceramic Shield creëert een laag die vier keer steviger is dan andere glassoorten - zoals Gorilla Glass. Zelfs een val van een tafel overleeft de nieuwe iPhone veel beter, en een omgestoten glas is geen ramp dankzij het IP68-certificaat.

En er is een Mini!

Het is indrukwekkend dat de iPhone 12 met 6,1-inch scherm compacter is geworden. Maar voor sommigen blijft het toestel te groot. Daarom lanceert Apple de iPhone 12 Mini, een compacte versie met 5,4 inch scherm. “Dit is de dunste en lichtste 5G-smartphone ter wereld”, klonk het op de presentatie. Het mooie is dat deze junior op alle vlakken gelijkwaardig is aan de grotere versie. De camera’s, de prestaties en de schermkwaliteit zijn bij de iPhone 12 Mini even straf als bij de iPhone 12.

Gevoeligere camera’s

Het is verbazend dat Apple de camera op de iPhone altijd beter kan maken. Ook bij de iPhone 12 zijn de verbeteringen significant. De dubbele lenzen zijn lichtgevoeliger (plus 27 procent), waardoor je ’s avonds nog betere foto’s en video’s maakt. Je wordt daarbij geholpen door slimme AI-fotofuncties. Met opties als timelapse kun je ook creatievere opnames maken.

apple, iphone 12

All-in met de Pro en Pro Max

Wie het ultieme zoekt, komt bij de Pro- en Pro Max-versies van de iPhone 12 uit. Deze toppers pronken met een design dat lijkt op de ‘gewone’, maar deze zijn nog fijner en luxueuzer afgewerkt met chirurgisch staal. De schermen zijn groter dan voorheen: de Pro Max heeft zelfs de grootste display ooit voor een Apple-smartphone. Een de drie camera’s zijn nog indrukwekkender. De cameramogelijkheden zijn zeer uitgebreid geworden, inclusief een geavanceerde RAW-modus en optische beeldstabilisatie. Deep Fusion is ook nieuw: AI combineert meerdere foto’s die achter elkaar zijn gemaakt tot een prachtbeeld. Je kunt ook video’s schieten en bewerken met Dolby Vision HDR-beelden.

apple, iphone 12

Slimme lasersensor

De iPhone 12 Pro wordt de eerste smartphone met LIDAR, een soort sensor die een belangrijke rol speelt bij zelfrijdende auto’s. Het is een soort lasersensor die heel snel diepte kan waarnemen om bijvoorbeeld een kamer in 3D te scannen. Leuk voor innovatieve apps (bijvoorbeeld om een model van een zetel die je overweegt te kopen, in je woonkamer te plaatsen), maar ook om waanzinnig snel scherp te stellen bij het fotograferen. Ja, zelfs in het donker!

Superchip

Meestal pronkt Apple niet echt met specificaties, maar op de nieuwe A14 Bionic-chip in de iPhone 12 is het duidelijk heel trots. Het is de eerste keer dat een smartphone een chip krijgt met superkleine onderdelen die amper vijf nanometer groot zijn. Technisch ingewikkeld, maar de resultaten spreken voor zich. Apple claimt dat de nieuwe processor vijftig procent sneller rekent en graphics tekent. Gaming, iemand?

Sneller draadloos laden

Apple heeft het draadloos laden ook verbeterd. Dat kon al, maar door het nieuwe MagSafe-systeem klikt de lader perfect op de juiste plek op de achterkant. Hierdoor verloopt het laden altijd optimaal (de smartphone kan niet verschuiven) en aan de hoogste snelheid. MagSafe wordt ook door andere merken, zoals Belkin, ondersteund en is ingebouwd in de nieuwe Apple-smartphonehoezen.

apple, iphone 12

Prijzen en versies

De iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max komen op de markt in modellen van 128 GB, 256 GB en 512 GB, in de kleuren grafiet, zilver, goud en pacific blue, respectievelijk vanaf 1.159 en 1.259 euro. De iPhone 12 en iPhone 12 mini zullen verkrijgbaar zijn als 64-GB, 128-GB en 256-GB model in blauw, groen, zwart, wit en product(red), vanaf respectievelijk 909 en 809 euro.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()