Menu
Terug

Internationale Dag van het Geluk (Happiness Day)

20 maart 2019

Hoorde je nog nooit van de Internationale Dag van het Geluk die we jaarlijks op 20 maart vieren? Geen probleem, want niet alleen lees je hier alles over het ontstaan van deze feestdag, ook geven we je enkele handige tips mee over hoe je zelf voor geluk kunt zorgen.

Hoe is de Internationale Dag van het Geluk ontstaan?

Zo’n 7 jaar geleden, op 28 juni 2012, keurden alle 193 lidstaten van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Internationale Dag van het Geluk (Happiness Day) goed. Waarom precies? Wel, het initiatief werd op gang getrokken door onder andere Ndaba Mandela (kleinzoon van) en Chelsea Clinton (dochter van) op de TedXTeen-conferentie in New York om optimisme en geluk in de wereld te promoten. Na de goedkeuring van de resolutie won de Internationale Dag van het Geluk niet snel aan bekendheid. Maar daar bracht superster Pharrell Williams in 2014 verandering in door een 24 uur durende video met de melodie van zijn hit Happy te publiceren. Iedereen kon zijn versie van het nummer maken, wat leidde tot een dag durende videoclip.

Waarom staat Happiness Day dan toch ieder jaar weer op de voorpagina van heel wat kranten? Het is namelijk de dag waarop het gelukkigste land ter wereld gekroond wordt in het befaamde ‘World Happiness Report’. Ons land haalde de top 10 nog (net) niet, en daarom voorzien we je hier van een aantal handige tips om een gelukkige wind door je leven te blazen. Wellicht heb je gelachen om die uitdrukking, en dat was onze bedoeling.

Hoe maak je jezelf gelukkig(er)?

Om het eenvoudig te houden: er bestaat zoiets als het ‘gelukshormoon’ (of serotonine). Als het gehalte in je hersenen te laag is, dan krijg je last van slapeloosheid, depressie en zelfs angstgevoelens – denk bijvoorbeeld aan de winterdip die we nog maar net achter de rug hebben. Hoewel serotonine voornamelijk aanwezig is in je hersenen, wordt 95 procent van de stof aangemaakt in je darmen. En dat brengt ons bij – naast lifestyletips – ook bij heerlijk gezonde voedingstips.

Tip 1: Last van stress? Doe aan mindfulness of yoga

Een van de grootste verstoorders van de aanmaak van je gelukshormoon is stress. Heb je een job met een hoge werkdruk of bezorgt het handhaven van de rust in je huishouden je stress, dan doe je daar best iets aan. Je kinderen drie dagen per week wegsturen is geen optie, dus dan maar checken of mindfulness of yoga iets voor jou kunnen zijn.

Tip 2: Sla het ontbijt nooit over

De grootste deel gelukshormoon wordt zo’n twee uur na zonsopgang aangemaakt. ‘Huh?!’, denk je dan. Na een donkere nacht krijgt je lichaam ’s ochtends niet alleen weer daglicht te zien, maar ook krijgt het zijn eerste bouwstoffen van de dag binnen. En omdat geluk in je darmen ontstaat, zorg je best dat ze meteen aan de slag kunnen gaan.

Tip 3: Eet voldoende vitamines en mineralen

Wie zijn voedingspatroon afstemt op een gezond evenwicht en dus rekening houdt met de aanbevolen hoeveelheden vitamine, is al goed op weg. Maar wil je de aanmaak van je gelukshormoon een fikse boost geven, eet dan rood vlees, zonnebloempittten, vis, melk, bananen, pinda’s en eieren. En zoals iedereen kan beamen: anderhalve liter water per dag doet niemand kwaad.

Tip 4: Zoek het zonlicht op en beweeg

Niet alleen is een sterke dosis zonlicht goed voor de aanmaak van vitamine D, ook zal de aanmaak van gelukshormoon in een stroomversnelling terechtkomen. Wie altijd op kantoor werkt, doet er goed aan om ’s middags en kilometertje te wandelen in de zon of zet best een speciale daglichtlamp op zijn bureau. De combinatie van beweging en daglicht is het perfecte recept voor een goed humeur.

Tip 5: Lachen!

Eens goed schaterlachen, daar wordt een mens écht gelukkig van. Zelfs wanneer je iets niet echt grappig vindt, krijgt de aanmaak van je gelukshormoon een piek wanneer je aan het lachen gaat. En waarschijnlijk krijg je na dertig seconden al door hoe belachelijk is om in je eentje om niets te lachen, waardoor je de slappe lach krijgt. Test het uit bij een slecht humeur, en je zal merken dat het een geweldige dag is.

Helemaal klaar om ons land het gelukkigste ter wereld te maken? Wel, hierbij enkele suggesties die je leven alvast wat aangenamer maken: